Κριτική ταινίας: «Βehind the candelabra»

behind-the-candelabra-fotografia-proti
ΠΕΜΠΤΗ, 05 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

H Δήμητρα Γιαννακού γράφει κριτική για το νέο βιογραφικό δράμα του Στίβεν Σόντεμπεργκ «Βehind The Candelabra» στο οποίο πρωταγωνιστούν σε ρόλους-έκπληξη οι Μάικλ Ντάγκλας και Ματ Ντέιμον.

Ο Μάικλ Ντάγκλας μετά τη μάχη του με τον καρκίνο δεν πτοείται αλλά επιστρέφει δυναμικά και ενσαρκώνει με το ιδιαίτερο ταλέντο του και με ενθουσιασμό τον αμερικανό πιανίστα Liberace (1919-1987).


Ο Στίβεν Σόντερμπεργκ, αφού δημιούργησε μια ταινία για τους show-men του στριπτίζ με το «Magic Mike», στρέφεται στον κατεξοχήν show-man μιας εποχής αλλοτινής και νοσταλγικής, καθιστώντας τον γνωστό στους νεώτερους. Η νέα και τελευταία του (όπως ομολόγησε) ταινία «Βehind The Candelabra» είναι αφιερωμένη στο Wladziu Valentino Liberace, τo μεγάλο σταρ των music-hall, τον πιο καλοπληρωμένο αρτίστα της show-business σε όλο τον κόσμο μεταξύ του 1950 και 1970, που θριάμβευσε με τα επιδεικτικά νούμερα και τις υπερβολές του στη βορειοδυτική Αμερική.

Επρόκειτο για έναν καλλιτέχνη τρομερά εκκεντρικό που διέκοπτε τις μουσικές του εκτελέσεις για να κάνει αστεία, φορούσε τεράστιες μακριές γούνες και άλλα στολίδια, «πετούσε» πάνω από τη σκηνή ή εμφανιζόταν με λιμουζίνα. Καλλιεργούσε μια έντονα κιτς κουλτούρα η οποία δεν περιοριζόταν μόνο στην επιφάνεια –για τη σκηνή και το κοινό- αλλά χαρακτήριζε όλο του το σύμπαν.


Αυτό ακριβώς το κιτς και το υπερβολικό βάζει σε εικόνες ο Σόντερμπεργκ εισχωρώντας στην προσωπική ζωή του δημοφιλούς αρτίστα και αποκαλύπτοντας διάφορες πτυχές της προσωπικότητάς του. Ο τίτλος της ταινίας «Βehind The Candelabra» («Πίσω από τα Κηροπήγια») φανερώνει και την πρόθεση του σκηνοθέτη. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι τα παρασκήνια, ό, τι συνέβαινε πίσω από την απαστράπτουσα επιφάνεια, πίσω από τις παγιέτες, τα προσωπεία, τα χρυσαφί πιάνα και τα πλουμιστά κηροπήγια. Η λέξη «candelabra», μάλιστα, είναι ένα είδος κηροπηγίου που ο Liberace εμπνεύστηκε από τη βιογραφική ταινία πάνω στο Σοπέν, «A Song to Remember» (1945) του Τσαρλς Βιντόρ. 


Το «Βehind The Candelabra» είναι μια κινηματογραφική διασκευή του βιβλίου «Behind the Candelabra: My Life With Liberace» του Scott Thorson, σε σενάριο του Richard La Gravenese («Οι Γέφυρες του Μάντισον»). Στην ταινία εξιστορείται η έντονη και μακρόχρονη σχέση πάθους μεταξύ του Liberace και του πολύ νεώτερού του, Scott (Ματ Ντέιμον) συγγραφέα του βιβλίου. Ο Scott  είναι ένας ξανθός άγγελος, παιδί υιοθετημένων γονιών, χαμηλής κοινωνικής τάξης, γεμάτος σφρίγος και νιάτα, που θα μπει ξαφνικά στη ζωή του πιανίστα, έπειτα από μια τυχαία γνωριμία. Παρά τη μεγάλη διαφορά ηλικίας και κοινωνικού επιπέδου, οι δύο αυτοί άνθρωποι θα ξεκινήσουν μια πολύ στενή σχέση, σε βαθμό που ο Liberace θα θελήσει να υιοθετήσει τον Scott κάποια στιγμή.


Η ταινία δεν θα μπορούσε να συγκαταλεχθεί στις κλασικές βιογραφικές ταινίες, αφενός γιατί αναφέρεται σε μια περίοδο της ζωής του διάσημου καλλιτέχνη και αφετέρου επειδή αυτή η περίοδος δίνεται μέσα από την οπτική γωνία του συντρόφου του Scott, ο οποίος είναι εξίσου πρωτεύον πρόσωπο όσο και ο Liberace.  Με κλασική γραμμική αφήγηση διανθισμένη, κάποιες φορές με ένα λεπτό χιούμορ, ο θεατής παρακολουθεί όλα τα στάδια της εξέλιξης της σχέσης των δύο ανδρών.


Μέσα από τραγελαφικά περιστατικά και με ζωηρούς διαλόγους, μια έμμεση ειρωνεία και κριτική ασκείται στην αφθονία και την επιφάνεια που κυριαρχούσε στον κόσμο του Liberace, όπου όλα ήταν δυνατά˙ ακόμη και η αλλαγή προσώπου και εμφάνισης του εραστή του προκειμένου να του μοιάσει και να ικανοποιήσει το ναρκισσισμό του. Η υπερβολή αντανακλάται έντονα στα χονδρά χρυσά δαχτυλίδια και ρολόγια που φοράνε οι δύο χαρακτήρες, όπως και σε πολλά άλλα χρυσά αντικείμενα που κάνουν την εμφάνισή τους από παντού.

Η δραματικότητα των χαρακτήρων και των καταστάσεων αναδύεται εξελικτικά με πολύ παραστατικές εικόνες και με την πειστικότατη ερμηνεία των δύο ηθοποιών, για την οποία θα άξιζαν ένα βραβείο. Η performance του Μάικλ Ντάγκλας θα προστεθεί στους χαρακτηριστικούς ρόλους της καριέρας του.   


Το «Βehind The Candelabra» συμμετείχε στο Φεστιβάλ των Καννών (2013) και κέρδισε έντεκα βραβεία ΕΜΜΥ. Στην Αμερική απαγορεύτηκε η διανομή της ταινίας στις αίθουσες, λόγω τoυ «τολμηρού» θέματός της, αλλά προβλήθηκε στην τηλεόραση. Πρωταγωνιστούν: Μάικλ Ντάγκλας, Ματ Ντέιμον.


Πληροφορίες: η ταινία «Behind the candelabra» προβάλλεται από τη Hollywood Entertainment.


Δήμητρα Γιαννακού