Κριτική ταινίας:«Carrie»

kari-kentriki-foto
ΠΕΜΠΤΗ, 05 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

H Δήμητρα Γιαννακού γράφει κριτική για το ριμέικ «Carrie» της Κίμπερλι Πιρς στο οποίο πρωταγωνιστούν η Τζούλιαν Μουρ και η ανερχόμενη Κλόε Γκρέις Μόρετζ.

Πολλά χρόνια μετά την ταινία «Carrie» (Έκρηξη Οργής) του Μπράιαν Ντε Πάλμα, οι παραγωγοί του Χόλιγουντ στρέφουν ξανά το ενδιαφέρον τους στο μυστηριώδες κορίτσι με τις υπερφυσικές ικανότητες που αποτελεί και το κεντρικό πρόσωπο του μυθιστορήματος του Στίβεν Κινγκ «Carrie».


Το φιλμ «Carrie» του 2013 σκηνοθετείται από την Κίμπερλι Πιρς και δίνει μια σύγχρονη εκδοχή του κλασικού θρίλερ του 1976, με προσαρμογές και προσθήκες που αντανακλούν τη σύγχρονη εποχή. Η σύγκριση με την ταινία του Ντε Πάλμα είναι αναπόφευκτη και το σύγχρονο «Carrie» δεν φθάνει σε καμία περίπτωση στο ύψος μιας ιδιαίτερης ταινίας-δημιουργού αλλά προτείνεται περισσότερο ως μια ταινία τρόμου απευθυνόμενη στους θιασώτες του είδους.


Η Κάρι (Κλόε Γκρέις Μόρετζ) είναι ένα αφελές, ντροπαλό και συνεσταλμένο κορίτσι γεμάτο φοβίες για τον κόσμο και το κοινωνικό περιβάλλον, φοβίες και κόμπλεξ που της έχουν μεταδοθεί από την αυστηρή διαπαιδαγώγηση μιας τρομερά θρησκόληπτης μάνας (Τζούλιαν Μουρ). Στο σχολείο γίνεται στόχος χλευασμών από τις συμμαθήτριές της κυρίως, κάτι που συμβαίνει αρκετά συχνά και στην πραγματική ζωή στους κόλπους των εφήβων. Ιδιαίτερα σκληροί οι έφηβοι, όπως και τα παιδιά, βρίσκουν ευκαιρία πάντα να υποβιβάσουν αυτόν/αυτή που δείχνει «περίεργος/η» προκειμένου να επιβεβαιώσουν την υποτιθέμενη ανωτερότητα της προσωπικότητάς τους.


Η  Κίμπερλι Πιρς είναι μια σκηνοθέτιδα που αρέσκεται στη δημιουργία περίπλοκων χαρακτήρων που έρχονται σε ρήξη λόγω της διαφορετικότητας («Boys Don’t Cry») και συγκρούονται μεταξύ τους φθάνοντας σε ακραία ξεσπάσματα βίας. Στην ιστορία του Στίβεν Κινγκ βρήκε πρόσφορο έδαφος να αναπτύξει μια ατμόσφαιρα κοινωνικού αποκλεισμού ενός προσώπου και να προσεγγίσει τη γυναικεία ψυχοσύνθεση μέσα από διάφορα πρόσωπα-τύπους˙ της θεοσεβούμενης μάνας, της φοβισμένης κοπέλας, της όμορφης και καλής έφηβης, όπως και εκείνον του εκδικητικού και άμυαλου κακομαθημένου που προκαλεί καταστροφές αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις των πράξεών του.


Η Κριστίν με τη βοήθεια του αγοριού της Μπίλι θα στήσει μια καλομελετημένη παγίδα στην κακόμοιρη Κάρι, καταστρέφοντας την πιο χαρούμενη στιγμή της ζωής της. Οι τηλεκινητικές δυνάμεις της Κάρι αυτόματα θα απελευθερωθούν και θα ξεκινήσει ένα ντελίριο καταστροφής εξαπολύοντας την εκδικητική της μανία μέσα σε ένα λουτρό αίματος από το οποίο κανείς δεν θα ξεφύγει (ίσως μόνο ένα πρόσωπο)...


Με πολύ γρήγορη εναλλαγή εικόνων σύντομων πλάνων δίνεται το καταστροφολογικό επεισόδιο της λύσης της πλοκής και θα εντυπωσιάσει τους θεατές-fans  των ταινιών τρόμου.


Ένα ενδιαφέρον στοιχείο της σύγχρονης εκδοχής της «Carrie» αποτελεί η εμπλοκή της τεχνολογίας, του κινητού και των social media που δίνουν τη δυνατότητα σε όσους θέλουν, να δημοσιοποιήσουν αυθαίρετα στιγμές της προσωπικής ζωής των άλλων επιβαρύνοντας την εικόνα τους. Η Κάρι πέφτει θύμα μιας τέτοιας μεταχείρισης, δέχεται ψυχολογική βία από παντού και ανταποδίδει με μια ανεξέλεγκτη αντίδραση βίας και αιματηρής εκδίκησης.


Το γλυκό εφηβικό πρόσωπο της Κλόε Γκρέις Μόρετζ έρχεται σε αντίθεση με το τρομακτικό προφίλ της τελευταίας σκηνής και δημιουργεί ένα επιπλέον εφέ. Η ερμηνεία της χαρισματικής Τζούλιαν Μουρ στο ρόλο της μάνας είναι χαρακτηριστική και συμβάλλει αρκετά στο αποτέλεσμα.   


Παίζουν: Κλόε Γκρέις Μόρετζ, Τζούλιαν Μουρ, Τζούντι Γκριρ, Άλεξ Ράσελ, Μισέλ Νόλντεν, Γκαμπριέλα Γουάιλντ, Πόρτια Νταμπλντέι.


Πληροφορίες: η ταινία «Carrie» προβάλλεται από τη Feelgood Entertainment.


Δήμητρα Γιαννακού