«Δώδεκα χρόνια σκλάβος»: φαβορί για τα Όσκαρ

fotografia-dodeka-xronia-sklabos-proti
ΔΕΥΤΕΡΑ, 09 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Πρωταγωνιστικό ρόλο στη βραδιά των Όσκαρ αναμένεται να έχει η νέα ταινία του Στιβ Μακ Κουίν «Δώδεκα χρόνια σκλάβος».

To επικό αυτό δράμα μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη μια από τις μελανές σελίδες της αμερικανικής Ιστορίας,  με πρωταγωνιστές τους Τσιούιτελ Ιτζίοφορ, Μάικλ Φασμπέντερ, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Μπραντ Πιτ και Πολ Τζιαμάτι.


Η ταινία έχει  ήδη κατακτήσει  μια σειρά βραβείων που λειτουργούν ως βαρόμετρο για τις οσκαρικές υποψηφιότητες: απέσπασε το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, το Βραβείο Καλύτερου Σκηνοθέτη από την Ένωση Κριτικών Νέας Υόρκης καθώς και το Βραβείο Πρωτοποριακής σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Χόλιγουντ, ενώ κέρδισε επτά υποψηφιότητες στα Independent Spirit Awards.

Βασισμένο σε πραγματική ιστορία

Η ιστορία τοποθετείται λίγο πριν τον αμερικανικό εμφύλιο, όταν ένας ελεύθερος αμερικανός πολίτης, ο Σόλομον Νόρθαπ (Τσιούιτελ Ιτζίοφορ), λόγω του χρώματος του δέρματός του πέφτει θύμα απαγωγής και πωλείται ως σκλάβος στο Νότο. Στο ρόλο του αυταρχικού σωματέμπορου θα δούμε τον Μάικλ Φασμπέντερ, ενώ ο Μπραντ Πιτ υποδύεται τον φιλάνθρωπο Καναδό που θα τον βοηθήσει να επιβιώσει.

Στιβ Μακ Κουίν: η ιστορία αφορά τους πάντες

«Πάντοτε ήθελα να διηγηθώ μια κινηματογραφική ιστορία για τη σκλαβιά και ήταν απλά ένα από αυτά τα θέματα για τα οποία σκέφτεσαι, ότι δεν θα ξέρεις ποτέ πώς να το προσεγγίσεις. Μου άρεσε στην ιστορία η ιδέα του να ξεκινάς από έναν ελεύθερο άνθρωπο, έναν άνθρωπο σαν οποιονδήποτε από αυτούς που βλέπουν την ταινία στο σινεμά – έναν συνηθισμένο οικογενειάρχη», ανέφερε σε δηλώσεις του ο σκηνοθέτης, Στιβ ΜακΚουίν.

«Ήθελα κάποιον, ο οποίος θα υποδουλωθεί με τη βία. Μέσα από μια απαγωγή. Τον σκεφτόμουν ως έναν χαρακτήρα που θα μπορούσε να οδηγήσει το κοινό στη δουλεία, μέσα από μια μεταφορά ως προς την ιστορία της ανθρώπινης ελευθερίας». Το 2013, με αφορμή την επέτειο των 160 χρόνων από την απελευθέρωση του Νόρθαπ, ο ΜακΚουίν αισθάνθηκε πως η κινηματογραφική μεταφορά της ιστορίας  είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

«Αυτή η ιστορία αφορά του πάντες. Είναι η πιο σημαντική ιστορία που έχω διαβάσει ποτέ στη ζωή μου και αφορά ένα εξωπραγματικά μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Στην πραγματικότητα μου φαίνεται απίστευτο που δεν γνώριζα για την ύπαρξη της ιστορίας. Πως ήταν δυνατόν; Επίσης οι περισσότεροι Αμερικανοί που ξέρω δεν γνώριζαν την ύπαρξη της συγκεκριμένης ιστορίας.

Είναι για μένα τόσο σημαντική για την Αμερικάνικη Ιστορία, όσο Το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ για την Ευρωπαϊκή Ιστορία – ένα αξιοσημείωτο ταξίδι ενός ανθρώπου στα άδυτα μιας εκπληκτικής αποκτήνωσης! Όλοι νομίζουν ότι γνωρίζουν καλά την Αμερικάνικη Ιστορία κατά την περίοδο εκείνη, όμως έχω την εντύπωση ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της ταινίας θα αφήσει έκπληκτους πολλούς ανθρώπους, όπως ακριβώς έκανε και με μένα. Ένιωσα ότι είναι τιμή και προνόμιο για μένα να αναλάβω να κάνω αυτή την ταινία, φέρνοντας το κοινό μπροστά σ’ αυτή τη μοναδική ιστορία».

Πληροφορίες: η ταινία «Δώδεκα χρόνια σκλάβος» θα προβληθεί στις 12 Δεκεμβρίου από την Οdeon.