«Σεξ, προβλήματα και σινεμά»: από Μπερτολούτσι ως Αλμοδόβαρ

teleutaio-tangko-sto-parisi

Μάρλον Μπράντο και Μαρία Σνάιντερ στο «Τελευταίο τανγκό στο Παρίσι»

ΤΕΤΑΡΤΗ, 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

«Σεξ, προβλήματα και σινεμά»: αυτός είναι ο τίτλος του καθιερωμένου αφιερώματος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί από τις 16-18 Δεκεμβρίου στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος (Μουσείο Κινηματογράφου-Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α’, ΟΛΘ, τηλ. 2310-508.398).

Τυχεροί οι Θεσσαλονικείς σινεφίλ που θα έχουν τη δυνατότητα να θυμηθούν κλασικά αριστουργήματα του είδους που άφησαν εποχή, όπως το «Τελευταίο ταγκό στο Παρίσι» του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι αλλά και ταινίες από την πρόσφατη κινηματογραφική παραγωγή. Και αν δεν μένετε στην ωραία συμπρωτεύουσα, δεν πειράζει. Οι τίτλοι του αφιερώματος λειτουργούν ως σινεφιλική πυξίδα για να αναζητήσετε αγαπημένες ταινίες, οργανώνοντας μια ωραία βραδιά με ερωτική ατμόσφαιρα στο σπίτι σας.


Πιο αναλυτικά λοιπόν στο πρόγραμμα προβολών ξεχωρίζει το τολμηρό έπος «Το τελευταίο τανγκό στο Παρίσι» του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, με τον Μάρλον Μπράντο σε ένα σκληρό ερωτικό τετ α τετ με την Μαρία Σνάιντερ. Μια ταινία που είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων με τις ιδιαίτερα περιγραφικές σκηνές της. Θα δούμε επίσης τη σχετικά πρόσφατη κωμωδία του Πέδρο Αλμοδόβαρ, το «Δεν κρατιέμαι» που διαδραματίζεται σε ένα αεροπλάνο. Οι αναπάντεχες εξομολογήσεις και ερωτικές περιπτύξεις των επιβατών να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο.

Η κινηματογραφική μεταφορά του διεθνούς μπεστ σέλερ «Διαβάζοντας στη Χάννα» από τον Στίβεν Ντάλντρι, με την ταινία «Σφραγισμένα χείλη» είναι μια ακόμη ενδιαφέρουσα επιλογή. Οι πρωταγωνιστές, (Κέιτ Γουίνσλετ, Ρέιφ Φάινς, Ντέιβιντ Κρος και Μπρούνο Γκανζ) ζωντανεύουν  μια ερωτική ιστορία που δηλητηριάζεται από τις ενοχές και το  ναζιστικό παρελθόν.

Η βραβευμένη με Όσκαρ Τζένιφερ Λόρενς και ο Μπράντλεϊ Κούπερ στην ταινία «Οδηγός αισιοδοξίας».

Η πολυβραβευμένη κομεντί «Οδηγός αισιοδοξίας» του Ντέιβιντ Ο΄Ράσελ, φέρνει την Τζένιφερ Λόρενς, η οποία τιμήθηκε με Όσκαρ για αυτή την ερμηνεία της, κοντά στον Μπράντλεϊ Κούπερ. Δύο ήρωες με ψυχολογικά προβλήματα ενώνονται σε μια άκρως αντισυμβατική σχέση.

Μη χάσετε και το «αυστηρώς ακατάλληλο» «Shame» του Στιβ Μακ Κουίν για το οποίο ο, πρωταγωνιστής Μάικλ Φασμπέντερ απέσπασε το βραβείο ανδρικής ερμηνείας στο Φεστιβάλ της Βενετίας, υποδυόμενος έναν γοητευτικό και πετυχημένο τριαντάρη εξαρτημένο από το σεξ.

Τέλος το πρόγραμμα συμπληρώνεται από το δράμα «Είμαι ο έρωτας» του Λούκα Γκουανταρίνο, με πρωταγωνίστρια την εκφραστικότητατη Τίλντα Σουίντον. Οι ερωτικές ανησυχίες τοποθετούνται σε «οικογενειακό κάδρο» της υψηλής κοινωνίας του Μιλάνου. Οι ήρωες, κατά τη διάρκεια ενός οικογενειακού δείπνου, ανακαλύπτουν και αποκαλύπτονται…

Το αφιέρωμα διοργανώνεται από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της ετήσιας δραστηριότητάς του, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων (ΙΜΟΠ) και το Κέντρο Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Α.Π.Θ. (ΚΕ.Σ.Α.Υ.).

Πρόγραμμα προβολών

Δευτέρα 16/12/2013


19:00  Είμαι ο έρωτας / Io sono l’ amore


21:00 Σφραγισμένα χείλη /The Reader

Τρίτη 17/12/2013


19:00 Οδηγός αισιοδοξίας / Silver Linings Playbook


21:00 Το τελευταίο ταγκό στο Παρίσι / Ultimo tango a Parigi

Τετάρτη 18/12/2013


19:00 Δεν κρατιέμαι / Los amantes pasajeros


21:00 Shame

Πληροφορίες: «Σεξ, προβλήματα και σινεμά»: από τις 16-18 Δεκεμβρίου στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος (Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α΄, ΟΛΘ, τηλ. 2310-508.398). Η είσοδος στις προβολές γίνεται αποκλειστικά με προσκλήσεις που διανέμονται από:  www.imop.gr , https://www.facebook.com/imop.gr , Republic 100,3 FM (από την εκπομπή του Γιώργου Τούλα,  09.00-11.00) , R.S.O. 91,7 FM (από την εκπομπή του Αντώνη Βλαβογελάκη και της Μαρίας Αμανατίδου, 08.00-12.00) , 1055 ROCK  105,5 FM (βραδινή εκπομπή με την Ελένη Σκάρπου, καθημερινά 19.00-22.00).