Κριτική ταινίας: «Χόμπιτ-Η Ερημιά του Νοσφιστή»

xompit-proti-fotografia
ΠΕΜΠΤΗ, 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Η Δήμητρα Γιαννακού γράφει κριτική για την πολυαναμενόμενη περιπέτεια του Πίτερ Τζάκσον «Χόμπιτ-Η Ερημιά του Νοσφιστή» που προβάλλεται από τη Village Films.

Tο πολυαναμενόμενο δεύτερο επεισόδιο της δημοφιλούς Σάγκα «Hobbit» είναι πλέον γεγονός και καταφθάνει στις αίθουσες λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, για να προσφέρει ένα φαντασμαγορικό θέαμα δράσης που θα ικανοποιήσει μικρούς και μεγάλους.
Στο «Χόμπιτ-Η Ερημιά του Νοσφιστή», ο σκηνοθέτης της σειράς Πίτερ Τζάκσον, σαν ένας άλλος «μάγος» εισχωρεί ξανά στο φαντασιακό κόσμο του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν, συγγραφέα του βιβλίου «The Hobbit», και με το μαγικό ραβδάκι του ανοίγει τις πύλες ενός κόσμου παραμυθένιου μέσα στον οποίο καλούνται να χαθούν όλοι οι  fans του φανταστικού σινεμά.


Ο Πίτερ Τζάκσον επιβάλλει στο δεύτερο αυτό επεισόδιο ένα ρυθμό πιο έντονο, πιο σκοτεινό και πιο επικό από το «Χόμπιτ-Ένα Αναπάντεχο Ταξίδι», μια μέθοδο που είχε ακολουθήσει και στο παρελθόν, στην τριλογία «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών». Και εκεί, η ένταση ανέβαινε σε crescendo ρυθμούς από επεισόδιο σε επεισόδιο. Το νέο φιλμ «Χόμπιτ-Η Ερημιά του Νοσφιστή» είναι νευρώδες, πλούσιο σε οπτικά εφέ και γεμάτο ζωηρή δράση που θα κρατήσουν τεταμένη την προσοχή του κοινού μέχρι το τελευταίο λεπτό, χωρίς παύση.


Και πράγματι, οι περιπέτειες διαδέχονται η μία την άλλη, με τους ήρωες να «τα βάζουν» με τέρατα και σημεία που συναντούν στο δρόμο τους εξολοθρεύοντάς τα ή ξεγλιστρώντας πάντα έξυπνα και αριστοτεχνικά.


Παρακολουθούμε τον περίπλου δεκατριών νάνων, οι οποίοι με αρχηγό το Θόριν Δρύασπι (Ρίτσαρντ Άρμιταζ) και τη συνοδεία του γενναίου Χόμπιτ Μπίλμπο Μπάγκινς (Μάρτιν Φρίμαν) θα ξεκινήσουν ένα μακρύ ταξίδι για να ανακτήσουν το βασίλειο του Έρεμπορ˙ βασίλειο πλούσιο σε χρυσάφι που τους ανήκε στο παρελθόν.


Ταυτόχρονα, πρέπει να βρουν και ένα πολύτιμο λίθο που θα καθορίσει την επιτυχή έκβαση της περιπλάνησής τους..Ο μάγος Γκάνταλφ (Ίαν Μακ Κέλεν) στην πορεία τους εγκαταλείπει και χάνεται σε δικά του, προσωπικά μονοπάτια…


Οι παραπάνω βασικοί στόχοι της δράσης των ηρώων θα αποτελέσουν την αφορμή για να εμπλακούν σε μια σειρά από μυθικές μάχες επιβίωσης, εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους, που διαδέχονται η μία την άλλη σε ένα φρενήρη ρυθμό γεμάτο δυναμισμό και ενέργεια.
Τεράστιες αράχνες τούς πιάνουν στα δίχτυα τους μέσα σε ένα λαβύρινθο από κορμούς δένδρων, εγκλωβίζονται στη συνέχεια μέσα στο βασίλειο των ξωτικών και αφού ξεγλιστρήσουν και από εκεί θα πρέπει να διασχίσουν μια μυστήρια λίμνη.


Τέλος, θα έρθουν αντιμέτωποι –κυρίως ο Μπίλμπο το κεντρικό πρόσωπο- με ένα φοβερό δράκο που έχει κατακτήσει το βασίλειό τους και σκορπίζει τον τρόμο. Ο Μπένεκτιτ Κούμπερμπατς (γνωστός και από την τηλεοπτική σειρά «Sherlock Holmes») δανείζει τη βαθιά φωνή του σε αυτό το τέρας και ενσαρκώνει για άλλη μια φορά τον κακό, μετά το φιλμ «Star Trek Into Darkness».Ο τίτλος «Χόμπιτ-Η Ερημιά του Νοσφιστή» αναφέρεται σε αυτό το δράκο με το μάτι του οποίου, σε ανάγλυφη θέση μέσα στο πλάνο, έκλεινε το πρώτο επεισόδιο.


Τεράστια κτήνη, παραμυθένια τοπία, οι ήρωες κλεισμένοι σε βαρέλια που κατρακυλάνε σε ορμητικά νερά, επικές μάχες με τα Ορκ, κλειδιά που ανοίγουν «το κουτί της Πανδώρας», αναβάσεις σε ομιχλώδη και βραχώδη όρη.. τέτοια και άλλα πολλά συνθέτουν ένα περιβάλλον παραμυθιού που θα ταξιδέψει το κοινό μακριά από την καθημερινότητα.


James Fisher
Οι επιρροές από τη μυθολογία και τη θρησκεία είναι πασιφανείς, με το μάγο Γκάνταλφ να ανεβαίνει το βουνό με ένα φωτεινό ραβδί, σαν άλλος Μωυσής που ανεβαίνει το όρος Σινά για να έρθει σε επικοινωνία με τον Κύριο. Η σκηνή, επίσης, μέσα στη σπηλιά του φοβερού γίγαντα-δράκου μοιάζει να έχει βγει από το μυθικό κόσμο των έξυπνων υπερ-ηρώων που αν και μικροσκοπικοί, ξεγελάνε τα τέρατα (μονόφθαλμα επιπλέον) και βγαίνουν σώοι και αβλαβείς.


Η Οδύσσεια του Ομήρου έρχεται αυτόματα στη μνήμη. Όλα τα παραπάνω δίνονται μεγεθυμένα με την τεχνική της τρισδιάστατης απόδοσης αλλά και με μια εξελιγμένη κάμερα που επιτρέπει 48 εικόνες το δευτερόλεπτο, αντί για 24. Νέα πρόσωπα εισβάλλουν στη διήγηση και της δίνουν μια συναισθηματική χροιά «παντρεύοντας» τη δράση με την ευαισθησία. Χαρακτηριστική είναι η φιγούρα της Tauriel (Εβανζελίν Λίλλυ) που δεν υπάρχει στο βιβλίο και το «ρομάντσο» που πλέκεται μεταξύ αυτής και του νάνου Κίλι.


Με ένα μοντάζ alterné-εναλλασσόμενο σε αρκετά σημεία και ένα ρυθμό που καθηλώνει, ο Πήτερ Τζάκσον κατασκευάζει μια ταινία που εμπεριέχει ταυτόχρονα στοιχεία περιπέτειας, φανταστικής εποποιίας, κωμωδίας, μυθολογίας και θεαματικής δράσης.
Παίζουν: Μπένεκτιτ Κούμπερμπατς, Λιουκ Έβανς, Μάρτιν Φρίμαν, Κέιτ Μπλάνσετ, Εβανζελίν Λίλλυ, Ρίτσαρντ Άρμιτατζ, Χιούγκο Γουίβινγκ, Ίαν Μακέλεν, Ιλάιτζα Γουντ, Ορλάντο Μπλουμ, Λι Πέις, Κρίστοφερ Λι, Στίβεν Φράι, Άντι Σέρκις, Ίαν Χολμ. 

Πληροφορίες: η ταινία «Χόμπιτ-Η Ερημιά του Νοσφιστή» προβάλλεται από τη Village Films.

Δήμητρα Γιαννακού