«Pluribus»: Η νέα σειρά του δημιουργού του «Breaking Bad» δεν κάνει τίποτα κλισέ
Ο Βινς Γκίλιγκαν επιστρέφει με μία σειρά που τολμάει να ρισκάρει.
Ο Βινς Γκίλιγκαν έχει γράψει την δική του τηλεοπτική ιστορία με δύο δυνατές σειρές, «Breaking Bad» και «Better Call Saul». Με τη νέα του τηλεοπτική σειρά «Pluribus» ο Γκίλιγκαν κάνει στροφή στο είδος της επιστημονικής φαντασίας και βουτάει σε τολμηρά φιλοδοξώντας να πάει παραπέρα.
Η σειρά «Pluribus» έκανε την πρεμιέρα της την προηγούμενη εβδομάδα στην πλατφόρμα του Apple TV+, όπου προβάλλεται κάθε Παρασκευή νέο επεισόδιο.
Στη σειρά πρωταγωνιστεί μία παλιά γνώριμη του Γκίλιγκαν, η Ρία Σέιχορν που υποδύθηκε την Κιμ Γουέξλερ — τη σύντροφο του Τζίμι στο έγκλημα και στη ζωή — στο «Better Call Saul». Στο «Pluribus» υποδύεται την Κάρολ, μια συγγραφέα ρομαντικών μυθιστορημάτων που σιχαίνεται την δουλειά της αλλά έχει εγκλωβιστεί στην επιτυχία της διστάζοντας να επιχειρήσει να διαφοροποιήσει τα συγγραφικά της έργα τολμώντας να εκδώσει κάτι διαφορετικό από τις συνέχειες των ιστοριών που την έχουν καθιερώσει.
Πολύ σύντομα όμως αυτά τα προβλήματά της δεν θα σημαίνουν τίποτα καθώς ο πλανήτης γίνεται δέσμιος ενός μεταδοτικού ιού που φέρνει ευτυχία, γαλήνη και ειρήνη. Σε μία όσο γίνεται spoiler-free περιγραφή η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου συμπεριφέρεται σαν ενιαίο, φιλήσυχο σώμα, έχοντας δηλαδή χαθεί η ιδιαιτερότητα του κάθε ατόμου και η ανεξάρτητη σκέψη.
Κι εδώ έρχεται να κολλήσει ο τίτλος της σειράς. Pluribus σημαίνει «πολλοί». Πρόκειται πιθανόν για αναφορά στη φράση «E Pluribus Unum» που θεωρείτο το ανεπίσημο σύνθημα των Ηνωμένων Πολιτειών. Σημαίνει «από πολλούς, ένας» και φαίνεται ιδανικός για να αποδώσει το υπόβαθρο της σειράς: Τι γίνεται όταν χάνεται η ιδιαιτερότητα της ατομικότητας για να εξασφαλιστεί η ειρήνη; Τι γίνεται όταν όλοι συμφωνούν. -Είμαστε ακόμα άνθρωποι όταν δεν υπάρχει καμία παραλλαγή; Είναι ηθικά σωστό;
Για την Κάρολ οι απαντήσεις είναι ξεκάθαρες, τουλάχιστον στα πρώτα επεισόδια που έχουν προβληθεί ως τώρα. Το βασίλειο της ευτυχίας είναι εφιάλτης για την ίδια, που κάνει ξεκάθαρο ότι θα επιχειρήσει να βρει λύση σε αυτή την κατάσταση.

Η σειρά έχει λάβει μέχρι στιγμής βαθμολογία 100% στο Rotten Tomatoes και η πλοκή της έχει προκαλέσει ήδη πολλές συζητήσεις. Για τον δημιουργό της πάντως πρόκειται απλά για την δική του εκδοχή μιας δραματικής σειράς με ζόμπι. Σε τι διαφέρει από όσα έχουμε ήδη δει; Τα ζόμπι στο «Pluribus» δεν είναι ζόμπι, παραμένουν άνθρωποι και μάλιστα ευτυχισμένοι.
Αν και ξεκινάει σαν κλασική σειρά φαντασίας με ζόμπι, «οι χαρακτήρες στο Pluribus δεν είναι ζόμπι. Το αντίθετο, είναι μια μετα-αποκαλυπτική προσέγγιση της κατάστασης χωρίς να κάνει τίποτα κλισέ», εξηγεί ο Γκίλιγκαν.
Οι επτά νέες σειρές που αξίζει να δούμε το ΝοέμβριοΔείτε ακόμα
[CREDITS]
Ιωάννα Βαρδαλαχάκη- [email protected]







