Πρώτες κριτικές για το «Nymphomaniac» του Λαρς Φον Τρίερ

lars-fon-trier-fotografia

Ο Λαρς φον Τρίερ

ΤΕΤΑΡΤΗ, 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

O χρόνος μετρά αντίστροφα για το «Nymphomaniac» του Λαρς Φον Τρίερ. Ήδη οι πρώτες αντιδράσεις για το πολυαναμενόμενο ερωτικό έπος του Δανού σκηνοθέτη έχουν αρχίσει να καταφτάνουν από το εξωτερικό, καθώς η ταινία έχει αρχίσει να προβάλλεται για τους κριτικούς κινηματογράφου στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Μια πρώτη εικόνα της νέας του δουλειάς μας έδωσε ο ίδιος ο σκηνοθέτης, με τα τολμηρά κλιπ των  κεφαλαίων της ταινίας του. Η εκ βαθέων εξομολόγηση της νυμφομανούς Τζο (στο ρόλο σε διαφορετικές ηλικίες, η Σαρλότ Γκενσμπούρ και η Στέισι Μάρτιν) φέρνει σε πρώτο πλάνο, σύμφωνα με τον κριτικό του Variety, τον Peter Debruge, έναν τραγικό χαρακτήρα : «παρά τις επαφές της με άγνωστους άνδρες, η Τζο υποφέρει από βαθιά μοναξιά».

Ο ίδιος παρακολούθησε τη σύντομη εκδοχή του magnum opus του Τρίερ που διαρκεί «μόλις» τέσσερις ώρες: «αφήνοντας κατά μέρος το πικάντικο θέμα της, η ταινία μας προσφέρει μια καλά χιουμοριστική και όμως σοβαρή, προσεκτική ματιά στην σεξουαλική προσωπική απελευθέρωση, με πυκνές αναφορές στην τέχνη, τη μουσική, τη θρησκεία και τη λογοτεχνία, ακόμα και όταν χρησιμοποιεί στο περίβλημα αποσπάσματα πράξεων που παραπέμπουν στη σφαίρα της πορνογραφίας.

Έστω και έτσι, σε αυτό το μοντάζ του Nymphomaniac, η μόνη διέγερση στην οποία στοχεύει ο Λαρς φον Τρίερ είναι διανοητική και ποικιλόμορφη, κάνοντας αυτή τη φιλοσοφικά ενδελεχή εικόνα να ταιριάζει περισσότερους στους σινεφίλ…».


Το «Nymphomaniac» του Τρίερ θα βγει σε δύο ξεχωριστές μονταρισμένες εκδοχές. Η πρώτη  θα διαρκεί τέσσερις ώρες και η δεύτερη πεντέμισι ώρες. Και οι δύο εκδοχές της ταινίας θα προβληθούν σε δύο μέρη. Η πιο σύντομη εκδοχή θα κυκλοφορήσει τα Χριστούγεννα στη Δανία και την Ισπανία, ενώ στις υπόλοιπες χώρες θα φτάσει στο πρώτο εξάμηνο του 2014. Στις ΗΠΑ τα δύο μέρη της πρώτης εκδοχής θα προβληθούν αντίστοιχα στις 25 Μαρτίου και στις 18 Απριλίου. Η διάρκειας πεντέμισι ωρών ταινία, με τις πιο περιγραφικές ερωτικές σκηνές θα έρθει μέσα στο 2014.

Η παραγωγός του Λαρς φον Τρίερ

Στο μεταξύ το ρόλο των επαφών με τον Τύπο έχει επωμιστεί η Λουίζ Βεσθ, η παραγωγός του «Nymphomaniac».  Πίσω από την ταινία του Δανού δημιουργού βρίσκεται μια από τις μεγαλύτερες σκανδιναβικές εταιρείες κινηματογραφικών παραγωγών, η Zentropa. Ιδρύθηκε το 1992 από τον Λαρς φον Τρίερ και τουν Πίτερ Τζένσεν και έχει στο ενεργητικό της αξιοσημείωτες επιτυχίες, όπως το βραβευμένο με Όσκαρ δράμα της Σούζαν Μπίερ «Σε έναν καλύτερο κόσμο» και την κωμωδία της «Love is all you need» που ξεχώρισε στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου, αλλά και το «Κυνήγι» του Τόμας Βίντεμπεργκ.


Η  Λουίζ Βεσθ υποστηρίζει ότι το βασικό DNA της εταιρίας που δημιουργήθηκε από τον Λαρς Φον Τρίερ και τον Τζένσεν, δίνει στους παραγωγούς και τους κινηματογραφιστές της Zentropa το θάρρος να πειραματίζονται και να αμφισβητούν τα κινηματογραφικά ήθη.

«Δεν φοβάμαι τίποτα και όταν κάτι είναι δύσκολο, πρέπει να κάνουμε ό, τι πιστεύουμε μέχρι το τέλος», δήλωσε η ίδια σε πρόσφατη συνέντευξή της στο Variety. H Λουίζ Βεσθ έχει άλλωστε υποστηρίξει ως παραγωγός και το «Melancholia» του εκκεντρικού Δανού σκηνοθέτη.

«Ο Λαρς Φον Τρίερ είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την Zentropa, τόσο από καλλιτεχνική όσο και από οικονομική άποψη. Τα καλά νέα ότι υπάρχουν τώρα και πολλοί άλλοι σκηνοθέτες. Ο Λαρς προετοίμασε το έδαφος και για την επιτυχία άλλων σκηνοθετών, οπότε ο Λαρς αποτελεί ένα μικρότερο μέρος των οικονομικών της Zentropa, από ό, τι στο παρελθόν» κατέληξε η Λουίζ Βεσθ.