Ο Όργουελ αλλιώς: Έρχεται η «Η Φάρμα των Ζώων» με happy end και αντικαπιταλιστικό μήνυμα
Η animation ταινία του Άντι Σέρκις ξεφεύγει από το έργο του Τζορτζ Όργουελ. Γιατί έχει ξεσηκώσει έντονες αντιδράσεις.
Η αίσθηση που σου αφήνει η «Η Φάρμα των Ζώων» του Τζορτζ Όργουελ είναι η αμείλικτη και δυσοίωνη συνειδητοποίηση ότι οι απελευθερωτές δεν ξεχωρίζουν πλέον από τους καταπιεστές. Τελικά απλά τους αντικατέστησαν.
Η συνειδητοποίηση αυτή αποκαλύπτει την κατάρρευση της πλάνης που αναπτύχθηκε στην καρδιά της μαρξιστικής υπόσχεσης ότι μπορούσε να κατακτήσει την ισότητα. Μια ισότητα που αποδεικνύεται ουτοπική.
Μια νέα διασκευή της «Φάρμας των Ζώων», σε σκηνοθεσία Άντι Σέρκις, επιχειρεί μια εντυπωσιακά διαφορετική προσέγγιση.
Η ταινία animation, που ήταν στο «χτίσιμο» για 14 χρόνια και δυσκολεύτηκε να βρει διανομή, αφηγείται το κλασικό μυθιστόρημα του Όργουελ του 1945 μέσα από τα μάτια του Λάκι, ενός θαρραλέου γουρουνιού. Ο χαρακτήρας του είναι νέα προσθήκη που κρίθηκε απαραίτητα για τη νέα προσέγγιση του μυθιστορήματος.
Μάλιστα την φωνή του δανείζει στον ήρωα ο Γκάτεν Ματαράτσο, γνωστός από την σειρά «Stranger Things».
Μια «προσβάσιμη» ιστορία
Σε αυτή την προσέγγιση της ιστορίας ο Σέρκις, ο οποίος είναι γνωστός ως ηθοποιός για τη συμμετοχή του σε γνωστούς ρόλους CGI χαρακτήρων, όπως το Γκόλουμ, στη σειρά ταινιών «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών», έχει δηλώσει ότι σκοπός του ήταν να κάνει το έργο του Όργουελ «προσβάσιμο», όχι «υπερβολικά πολιτικό» και κατάλληλο για ένα σύγχρονο κοινό.
Αντί να δει το έργο του ως κριτική της Σοβιετικής Ρωσίας, στην ταινία του επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στους κινδύνους που εγκυμονούν ο καπιταλισμός και η διαφθορά.
Προσπάθησε επίσης να δώσει στην ιστορία ένα πιο αισιόδοξο τέλος. Εξηγώντας το γιατί σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κινουμένων Σχεδίων του Ανεσί τον περασμένο Ιούλιο, είπε: «Είχαμε ανάγκη από λίγη ελπίδα».
Στις τελευταίες σκηνές, ο Λάκι έρχεται αντιμέτωπος με τον Ναπολέοντα, τον χαρακτήρα που αποτελεί αναφορά στον Στάλιν και στον οποίο χαρίζει την φωνή του ο Σεθ Ρόγκεν. Στην πορεία τα ζώα «ρίχνουν» τους αρχηγούς τους και σχεδιάζουν ένα καλύτερο μέλλον.
Ενστάσεις
Όταν κυκλοφόρησε το τρέιλερ για την ταινία του Σέρκις πριν από λίγες μέρες, ενόψει της κυκλοφορίας της στους κινηματογράφους την επόμενη χρονιά, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, που κυρίως αφορούν την διαφορετική της προσέγγιση, ότι απομακρύνεται δηλαδή από το κεντρικό θέμα της ιστορίας του Όργουελ σχετικά με την μαρξιστική ουτοπία.
Ο δεσποτικός χαρακτήρας του Ναπολέοντα μετριάζεται στην ταινία όταν έρχεται αντιμέτωπος με μια νέα δισεκατομμυριούχο κακιά, την Φρίντα Πίλκινγκτον, στην οποία δίνει τη φωνή της η Γκλεν Κλόουζ, σε άλλη μία επινόηση της ταινίας. Η ταινία αφιερώνεται έτσι σε μεγάλο βαθμό στην προσπάθειά του να πάρει τον έλεγχο της Φάρμας.
Στην ταινία τα ζώα ζουν για λίγο σε μια φαινομενική ουτοπία, προτού διαβρώσει τα ιδανικά τους η Φρίντα, η οποία φαίνεται να οδηγεί ένα όχημα το οποίο μοιάζει με το Tesla Cybertruck του Έλον Μασκ. Οι παραγωγοί πάντως δήλωσαν ότι οποιαδήποτε ομοιότητα με τα ηλεκτρικά οχήματα του δισεκατομμυριούχου είναι τυχαία.

Οι κριτικοί που την έχουν δει την θεωρούν επίσης ακίνδυνη, οικογενειακή ταινία που δεν μπορεί να ασκήσει ουσιαστική κριτική. Στέκοντα μάλιστα ιδιαίτερα στο γεγονός ότι γελοιοποιεί την δίψα του Ναπολέοντα για εξουσία, υποβαθμίζοντάς την τελικά. Για παράδειγμα, στο βιβλίο, όταν σηκώνεται να περπατήσει στα δύο πόδια του είναι εξαιρετικά δυσοίωνο σημάδι. Στην ταινία, ωστόσο, η εξέλιξη αυτή συνοδεύεται από αέρια. Το ίδιο γίνεται και με άλλα στοιχεία της ιστορίας του Όργουελ.
Η ζοφερή απεικόνιση του ολοκληρωτισμού από τον Όργουελ είχε σκοπό να αποτελέσει «μια πρόκληση για την εφησυχασμένη εκδοχή του σοσιαλισμού», τονίζει ο καθηγητής Νάθαν Γουάντελ, διδάσκων λογοτεχνία του 20ού αιώνα στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ. Ο καθηγητής προειδοποιεί ότι αυτές οι χαλαρές προσεγγίσεις του έργου απειλούν να προσφέρουν μια ψευδή αίσθηση καθησυχασμού.
Αν και το να κάνεις τη «Φάρμα των Ζώων» πιο αισιόδοξη ιστορία «δεν είναι από μόνο του κακό», ωστόσο, το κοινό μπορεί «να υποθέσει λανθασμένα ότι πρόκειται για διασκευή του έργου και άρα ότι στην πραγματικότητα είναι αυτό που σημειώνει ο Όργουελ- κάτι που δεν κάνει καθώς υποστηρίζει κάτι πολύ πιο απαισιόδοξο», εξηγεί.
Παρά τις πολλές ενστάσεις, η εταιρεία διανομής της ταινίας, Angel Studios, δηλώνει ότι «η ταινία είναι αντικομμουνιστική και κατά του νεποτισμού». Μένει να έρθει η ώρα για να την δούμε με τα μάτια μας και να κρίνουμε…







