Κριτική ταινίας: «Last Vegas»

last-vegas-foto-proti
ΠΕΜΠΤΗ, 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Η Δήμητρα Γιαννακού γράφει κριτική για την κωμωδία «Last Vegas» που συνενώνει τους βετεράνους του Χόλιγουντ (Μάικλ Ντάκλας, Μόργκαν Φρίμαν, Ρόμπερτ ντε Νίρο, Κέβιν Κλάιν) σε ένα ξέφρενο μπάτσελορ πάρτι στο Λας Βέγκας.

Μια διασκεδαστική κωμωδία με τέσσερις μεγάλους –και σε ηλικία και σε ταλέντο- ηθοποιούς καταφθάνει αυτές τις γιορτινές μέρες στο σινεμά.


Η φιλία, τα γεράματα και η ανεξάντλητη όρεξη για ζωή, για διασκέδαση βρίσκονται στο επίκεντρο της αστείας και ταυτόχρονα συγκινητικής ιστορίας που προτείνει το «Last Vegas» του Τζον Τερτελτάουμπ.


Ο Μπίλι (Μάικλ Ντάγκλας), ο Πάντι (Ρόμπερτ ντε Νίρο), ο Άρτσι (Mοργκαν Φρίμαν) και ο Σαμ, (Kέβιν Κλάιν) είναι φίλοι από την παιδική ηλικία. Όταν ο αιώνιος εργένης αυτής της παρέας, ο Μπίλι, αποφασίσει να παντρευτεί μια πολύ νεώτερη του, οι τέσσερις αυτοί τύποι σε ηλικία μεγάλη, περασμένα τα εξήντα, συναντώνται στο Λας Βέγκας για να το γιορτάσουν και να θυμηθούν τα νιάτα τους.


Το Λας Βέγκας, όμως, έχει αλλάξει όπως, εξάλλου, έχουν αλλάξει και οι ίδιοι. Ο χρόνος έχει κάνει αισθητό το πέρασμά του, μεταμορφώνοντάς την πόλη, τους ίδιους και τη μεταξύ τους σχέση.


Παρόλα αυτά, η παρέα «δεν το βάζει κάτω» αλλά, αντίθετα, με επιμονή και αποφασιστικότητα δείχνει έτοιμη να παρασυρθεί σε κάθε είδους τρέλα, αψηφώντας κινδύνους για την υγεία, έτοιμη να βγάλει τα απωθημένα της καταπίεσης μιας ζωής.


Chuck Zlotnick
Έτσι, τους βρίσκουμε συχνά περιτριγυρισμένους από ημίγυμνες χορεύτριες, από ορδές γυναικών να τους περιζώνουν μέσα σε ένα ντελίριο μέθης και κραιπάλης από το οποίο βγαίνουν εξουθενωμένοι.


Μέσα σε αυτά τα πλαίσια αναφοράς, η γνωστή σειρά ταινιών «Hangover» μας έρχεται αυτόματα στο νου, μόνο που οι νέοι τριαντάρηδες έχουν αντικατασταθεί από εξηντάρηδες…  


Στο «Last Vegas» θα βρούμε τους βετεράνους ηθοποιούς σε ρόλους εντελώς διαφορετικούς από αυτούς που τους έχουμε συνηθίσει. Σε ρόλους, ωστόσο, που τώρα «τους ταιριάζουν γάντι» καθώς και οι ίδιοι έχουν γεράσει.


Το προφίλ του ατίθασου, του ριψοκίνδυνου και επιδέξιου ήρωα έχει δώσει τη θέση του στο ήρεμο και «μαλακό» πρόσωπο της γεροντικής ηλικίας, όπου οι άνθρωποι οικειοποιούνται χαρακτηριστικά που προσιδιάζουν σε εκείνα των μωρών ή των μικρών παιδιών. Η ζωή κάνει τον κύκλο της ενώνοντας την αρχή με το τέλος.


Έτσι, για παράδειγμα, ο Άρτσι θα ξεγελάσει τον υπερπροστατευτικό γιο του και θα προσπαθήσει «να το σκάσει» πηδώντας από ένα παράθυρο (το οποίο βρίσκεται κοντά στο έδαφος). Σε ένα άλλο πλάνο, βρίσκουμε και τους τέσσερις χαρούμενους με ένα κοκτέιλ ανά χείρας, να το κρατάνε, όπως κρατάνε τα παιδιά ένα ζαχαρωτό.


Όταν οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι το τέλος πλησιάζει, εκτιμάνε και τις πιο μικρές απολαύσεις της ζωής και, με την πρώτη ευκαιρία, προσπαθούν να αναπληρώσουν όλες τις στιγμές της χαράς και διασκέδασης που έχασαν στο παρελθόν.


Μια μελαγχολία αναδύεται μέσα από τα διάφορα γκροτέσκ και αστεία περιστατικά, τα οποία προφανώς προκαλούν το γέλιο αλλά κινητοποιούν και τη σκέψη του θεατή.


Και σε αυτό το σημείο ακριβώς η πρόταση του Τερτελτάουμπ αναδεικνύεται ουσιώδης, σε αντίθεση με εκείνη ενός «Hangover».

Chuck Zlotnick
Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο της ταινίας είναι ότι προσφέρει μια μελέτη πάνω στους ρόλους που υποδύονται οι άνθρωποι σε όλη την πορεία της ζωής τους και οποίοι αλλάζουν ανάλογα με την ηλικία ή τις περιστάσεις.


Οι παλιοί φίλοι βρίσκουν την ευκαιρία, χάρη στον παντοτινό γόη της παρέας Μπίλι, να «ενδυθούν» ξανά τους ρόλους που είχαν όταν ήταν παιδιά.


Οι μικροδιαφορές και οι παρεξηγήσεις μεταξύ τους επαναλαμβάνονται σε έναν απαράλλαχτο –παρά τα χρόνια- ρυθμό, οι γκρίνιες και οι πλάκες επιστρέφουν επιβεβαιώνοντας τον παντοτινό φιλικό τους δεσμό.


Ακόμη και η παρεμβολή μιας γυναίκας, ως λάφυρο διεκδίκησης μεταξύ του Πάντι και του Μπίλι, δείχνει να αποτελεί μια μορφή επανάληψης ενός παρόμοιου περιστατικού του μακρινού παρελθόντος.


Το «Last Vegas» είναι μια ενδιαφέρουσα κωμωδία που ανοίγει ένα διάλογο πάνω στη φιλία και τα γεράματα.


Πρωταγωνιστούν: Μάικλ Ντάγκλας, Ρόμπερτ ντε Νίρο, Μόργκαν Φρίμαν, Κέβιν Κλάιν.

 

Πληροφορίες: η ταινία «Last Vegas» προβάλλεται από τη Feelgood Entertainment.

Δήμητρα Γιαννακού