«Γελαστός πρίγκιπας» με Αργυρή Άρκτο από τη Μπερλινάλε

gelastos-prigkipas-foto
ΠΕΜΠΤΗ, 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Η βραβευμένη με Αργυρή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου ταινία του Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν τοποθετεί σε ένα καμένο, άγονο τοπίο του Τέξας, τα επεισόδια μιας ανδρικής φιλίας.

Δύο φίλοι με διαφορετικούς χαρακτήρες,  ο σκεπτικός και αυστηρός Άλβιν (Πωλ Ραντ), και ο αφελής και ανασφαλής αδερφός της κοπέλας του, Λανς (Εμίλ Χιρς),  έχουν αναλάβει να επισκευάσουν  τις γραμμές κυκλοφορίας ενός επαρχιακού δρόμου που έχει καταστραφεί από πυρκαγιά στο κοντινό δάσος. Μέσα από το φακό του σκηνοθέτη κρυφακούμε τις συζητήσεις και τις διαφωνίες τους.

Η ταινία «Γελαστός πρίγκιπας» έκανε πρεμιέρα στις ΗΠΑ στο φεστιβάλ Sundance στις 20 Ιανουαρίου 2013, ενώ η διεθνής πρεμιέρα της πραγματοποιήθηκε στο 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, όπου απέσπασε την Ασημένια Άρκτο για την σκηνοθεσία του Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν. Στη συνέχεια η ταινία παίχτηκε σε διάφορα φεστιβάλ, όπως το South by Southwest και το Maryland Film Festival  των ΗΠΑ.

Ο Πωλ Ραντ έχει δηλώσει για τον ρόλο του Άλβιν στην ταινία: «Τού αρέσει να βλέπει τον εαυτό του ως άνθρωπο της υπαίθρου, αλλά ίσως και να μην είναι τελικά. Σίγουρα μπορεί να κάνει ορισμένα πράγματα, όπως να κυνηγάει για να φάει ή να χτίζει.

Μπορεί να κάνει κάποια πράγματα που πολλοί άνθρωποι πιθανότατα δεν θα μπορούσαν. Έστω κι έτσι όμως, η στολή του και γενικότερα οι τρόποι του φαίνεται να είναι κάπως ασύμβατα με την εικόνα που έχει κανείς για έναν άνθρωπο της υπαίθρου. Δεν υπάρχει αυτή η έμφυτη τραχύτητα που συνδυάζει κανείς με έναν άνθρωπο που περνάει μέρες ολόκληρες στο δάσος. Υπάρχει κάτι λίγο πιο ευγενές μέσα του, και μου αρέσει αυτό».

Πληροφορίες: Η ταινία «Γελαστός πρίγκιπας» προβάλλεται από την Ama Films.