«Nymphomaniac»: μαραθώνια πρεμιέρα στο φεστιβάλ Βερολίνου

lars-fon-trier-foto-gia-berolino

O Λαρς φον Τρίερ στο φεστιβάλ των Καννών το 2005.

ΤΡΙΤΗ, 24 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Ο Λαρς φον Τρίερ πήρε το πράσινο φως για να παρουσιάσει σε πρεμιέρα το ερωτικό έπος του «Nymphomaniac» στο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Βερολίνου.

Οι επισκέπτες του φεστιβάλ θα δουν τη διάρκειας πεντέμισι ωρών ταινία του Δανού σκηνοθέτη, με τις hardocore ερωτικές σκηνές και όχι την τετράωρη, λιγότερο αποκαλυπτική, «εμπορική», εκδοχή της.


«Το κοινό της Μπερλινάλε θα είναι το πρώτο που θα δει τη μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας, μη κομμένη εκδοχή του Nymphomaniac. Η αισθητική που δημιούργησε ο Λαρς φον Τρίερ στην ταινία είναι εντυπωσιακή και ριζοσπαστική», ανακοίνωσε ο διευθυντής του φεστιβάλ Ντίετερ Κόσλικ. Το περιβόητο φιλμ θα προβληθεί εκτός του διαγωνιστικού τμήματος.


Στην ταινία, η Σαρλότ Γκενσμπούρ υποδύεται μια εθισμένη στο σεξ γυναίκα η οποία θυμάται τις σεξουαλικές εμπειρίες της ζωής της. Τον ρόλο της σε νεαρή ηλικία θα παίξει η Στέισι Μάρτιν, ενώ στο πρωταγωνιστικό καστ συμμετέχουν και άλλοι γνωστοί ηθοποιοί όπως οι Τζέιμι Μπελ, Σάια Λε Μπεφ και πολλοί άλλοι.

Σχετικά με τις  δύο διαφορετικά μονταρισμένες  εκδοχές της ταινίας, η παραγωγός  Λουίζ Βεσθ, δήλωσε: «Αυτός ήταν ο μόνος τρόπος για να γίνει η ταινία, ούτως ή άλλως. Είναι μια λύση για να μπορέσει το φιλμ να φτάσει στο ευρύ κοινό. Και οι δυο εκδοχές απευθύνονται στο ίδιο κοινό, αλλά όταν είσαι πολύ τολμηρός συρρικνώνεις τις πιθανότητες να σε αναλάβουν οι διανομείς».

Πριν λίγους μήνες ο στενός συνεργάτης του Τρίερ και παραγωγός Πίτερ Άλμπαεκ Τζένσεν είχε αφήσει να εννοηθεί πως ο σκηνοθέτης ήταν ενάντιος στο «κόψιμο» επίμαχων σκηνών για τις ανάγκες της τετράωρης ταινίας, αλλά η Λουίζ Βεσθ επιχείρησε να διαψεύσει αυτή την εικόνα σε πρόσφατες δηλώσεις της.


«Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση – ο Λαρς μού είπε ότι ήταν χαρούμενος επειδή μπορούσαμε να το κάνουμε να λειτουργήσει με αυτόν τον τρόπο. Και τον ενδιαφέρει να μπορεί η ταινία του να προβληθεί σε όσο το δυνατόν  περισσότερα μέρη». Η ίδια επίσης επιβεβαίωσε ότι το «Nymphomaniac» θα κυκλοφορήσει και σε διαδικτυακή σειρά, χωρίς όμως να διευκρινίζει με ποια μορφή θα πραγματοποιηθεί αυτό το σχέδιο.