Ρατσιστική αφίσα για την ταινία «12 Χρόνια σκλάβος»

12-xronia-sklabos-ratsistiki-afisa
ΔΕΥΤΕΡΑ, 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσε η αφίσα για το οσκαρικό φαβορί «12 χρόνια σκλάβος» που κυκλοφόρησε στην Ιταλία, καθώς χαρακτηρίστηκε «ρατσιστική».

Στις επίμαχες αφίσες κυρίαρχη θέση έχουν τα πρόσωπα των Μπραντ Πιτ και Μάικλ Φασμπέντερ, ενώ ελάχιστη είναι η προβολή του αφροαμερικανού ηθοποιού και βασικού πρωταγωνιστή της ταινίας Τσιουίτελ Ιτζίοφορ. Ειδικά ο  Μπραντ Πιτ, ο οποίος συμμετέχει και ως παραγωγός στο ιστορικό δράμα του Στιβ Μακ Κουίν, εμφανίζεται σε έναν πολύ μικρό ρόλο.

Φαίνεται ότι οι υπεύθυνοι της διανομής της ταινίας στην Ιταλία αλλά και η εμπλεκόμενη εταιρεία μάρκετινγκ παρέκαμψαν το πραγματικό, αντιρατσιστικό  νόημα της ταινίας. Το «12 χρόνια σκλάβος» αφηγείται την πραγματική ιστορία ενός ελεύθερου Αφροαμερικανού του 19ου αιώνα, του Σόλομον Νόρθαπ,  ο οποίος πουλήθηκε ως σκλάβος στις φυτείες του αμερικανικού νότου.


Την απόσυρση της αφίσας απαίτησε το αμερικανικό  κινηματογραφικό στούντιο Lionsgate. «Οι αφίσες της ταινίας 12 χρόνια σκλάβος που απεικονίζουν τον Μπραντ Πιτ και τον Μάικλ Φασμπέντερ και κυκλοφόρησαν πρόσφατα στην Ιταλία δεν είχαν λάβει την απαιτούμενη άδεια και δεν εγκρίνονται από τους παραγωγούς…» ανέφεραν σε επίσημη ανακοίνωσή τους οι υπεύθυνοι του στούντιο και οι συντελεστές της ταινίας, προσθέτοντας ότι θα διενεργηθεί έρευνα μέσω της εταιρείας Summint Entertainment, ώστε να σταματήσει άμεσα η διακίνηση του επίμαχου προωθητικού υλικού στην Ιταλία.


Το «12 χρόνια σκλάβος» θεωρείται μια από τις καλύτερες χολιγουντιανές παραγωγές της χρονιάς και διεκδικεί με αξιώσεις υποψηφιότητες στα Όσκαρ.