Το 2014 φέρνει συναρπαστικές κινηματογραφικές πρεμιέρες

american-hustle-2014

«Ο οδηγός διαπλοκής» του Ντέιβιντ Ο’ Ράσελ  έρχεται στις 9 Ιανουαρίου.

ΠΕΜΠΤΗ, 02 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Συναρπαστικές κινηματογραφικές πρεμιέρες και καθηλωτικές ερμηνείες μας υπόσχεται το 2014. Ταινίες με «οσκαρικές προοπτικές», σκηνοθέτες με ριζοσπαστική αισθητική-από τον Λαρς Φον Τρίερ και τους αδελφούς Κοέν, μέχρι τον Γούντι Άλεν- βρίσκονται σε πρώτο πλάνο.

Εμείς μάθαμε ποιες από αυτές θα φτάσουν φέτος στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες και σας παρουσιάζουμε μια πρώτη επιλογή.

Η χρονιά ξεκινάει με οσκαρικό άρωμα: «Ο οδηγός διαπλοκής» του Ντέιβιντ Ο’ Ράσελ (9 Ιανουαρίου) θεωρείται μια από τις ταινίες που κατεβαίνουν με αξιώσεις στην κούρσα των Όσκαρ, καθώς διαθέτει δυνατό πρωταγωνιστικό καστ (Τζένιφερ Λόρενς, Μπράντλεϊ Κούπερ, Τζέρεμι Ρένερ, Έιμι Άνταμς) ενώ το σενάριό της είναι βασισμένο στο πραγματικό  σκάνδαλο «Αbscam» που ταρακούνησε το πολιτικό αμερικανικό σύστημα, λίγο μετά τον «σεισμό» του Γουότεργκέιτ.


Το  ερωτικό έπος του Λαρς Φον Τρίερ «Nymphomaniac», στην τετράωρη εκδοχή του έρχεται σε δύο ισχυρές κινηματογραφικές «δόσεις»: η πρώτη θα προβληθεί στις 26 Ιανουαρίου και η δεύτερη στις 16 Φεβρουαρίου. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο η  Σαρλότ Γκενσμπούρ (και η Στέισι Μάρτιν που ενσαρκώνει την ηρωίδα σε μεγαλύτερη ηλικία), η πενηντάχρονη νυμφομανής Τζο, αναπολεί μια ζωή πλούσια σε ερωτικές εμπειρίες.


«Nymphomaniac» από τον πάντα απρόβλεπτο και προκλητικό Λαρς φον Τρίερ.

Το «Oldboy» που το λατρέψαμε από τον στυλίστα Παρκ Τσαν Γουκ, επιστρέφει στα τέλη Ιανουαρίου σε ριμέικ του Σπάικ Λι, με πρωταγωνιστές τους Τζος Μπρόσλιν, Σάμιουελ. Λ. Τζάκσον και Ελίζαμπεθ Όλσεν.


Η «Philomena» του Στίβεν Φρίαρς, μια από τις καλύτερες βρετανικές παραγωγές της χρονιάς που μας πέρασε, με πρωταγωνίστρια την Τζούντι Ντεντς, έρχεται με τα εύσημα του Φεστιβάλ Βενετίας (Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου για τους Στιβ Κούγκαν και Τζεφ Πόουπ). Το φιλμ είναι βασισμένο σε πραγματική ιστορία και ξετυλίγει την πενηντάχρονη οδύσσεια της Φιλομένας, να βρει τον γιο της που είχε υποχρεωθεί να δώσει για υιοθεσία σε νεαρή ηλικία.


Η νέα δημιουργία των αδελφών Κοέν «Inside Llewyn Davis» εστιάζει στη φολκ μουσική σκηνή της δεκαετίας του ΄60, με φόντο τη Νέα Υόρκη και  έχει ήδη ξεχωρίσει στο φεστιβάλ των Καννών. Με πρωταγωνιστές τους Όσκαρ Ισάακ, Κάρεϊ Μάλιγκαν, Τζον Γκούντμαν και Τζάστιν Τίμπερλεϊκ, συγκαταλέγεται στις πολυαναμενόμενες πρεμιέρες της νέας κινηματογραφικής σεζόν.


Αναμένουμε και το βιογραφικό δράμα του Τζάστιν Τσάντγουικ «Long walk to freedom»  για τον Νέλσον Μαντέλα που είναι βασισμένο στο ομώνυμο αυτοβιογραφικό βιβλίο του. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο Ίντρις Έλμπα θεωρείται ως πιθανό φαβορί για μια οσκαρική υποψηφιότητα.


Ο Μάθιου Μακ Κόναχι, έχασε πολλά κιλά και πάλεψε σκληρά για να αποδώσει τον χαρακτήρα της ταινίας «Dallas Buyers Club»: ένας ομοφοβικός καουμπόι ανακαλύπτει ότι πάσχει από AIDS και μάχεται για τη νομιμοποίηση εναλλακτικών θεραπειών. Άλλη μια πραγματική ιστορία βρίσκει την κινηματογραφική αποτύπωσή της.


JULIEN PANIE

H Νικόλ Κίντμαν στην ταινία  «Grace of Monaco».

Την άνοιξη θα δούμε επιτέλους και τη νέα μεταμόρφωση της Νικόλ Κίντμαν στην πριγκίπισσα-σταρ Γκρέις Κέλι του Μονακό, με τον Τιμ Ροθ ως συμπρωταγωνιστή της. Το βιογραφικό δράμα «Grace of Monaco» του Ολιβιέ Νταάν  που έχει προκαλέσει την οργή του παλατιού του Μονακό, μας παρουσιάζει ένα μάλλον ενδιαφέρον κομμάτι της ζωής της πριγκίπισσας, όταν προσπαθούσε να εξομαλύνει την πολιτική κρίση ανάμεσα στον Πρίγκιπα Ρενιέ και τον Σαρλ ντε Γκολ, με αφορμή τη φορολογική νομοθεσία.


Στο πρώτο εξάμηνο του 2014 θα απολαύσουμε το φουτουριστικό αισθηματικό δράμα «Δικός της» του Σπάικ Τζόνζι, με τον Γιοακίν Φοίνιξ να υποδύεται έναν μοναχικό, πρόσφατα χωρισμένο άνδρα που ερωτεύεται τη φωνή της «Σαμάνθα» (Σκάρλετ Γιόχανσον), ενός προηγμένου λειτουργικού συστήματος που ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε χρήστη…


Η Σκάρλετ Γιόχανσον πρωταγωνιστεί και στο πλευρό του Κρις Έβανς στην περιπέτεια «Captain America 2: ο στρατιώτης του χειμώνα» των Άντονι και Τζο Ρούσο. Ο ήρωας της Marvel επανέρχεται δριμύτερος στη μεγάλη οθόνη, ενώ ρόλο-έκπληξη θα έχει ο αειθαλής Ρόμπερτ Ρέντφορντ.


Στοιχεία κωμωδίας θα έχει και η νέα περιπέτεια «The Monuments men» που σκηνοθετεί ο Τζορτζ Κλούνεϊ, ο οποίος αναλαμβάνει παράλληλα χρέη παραγωγού (μαζί με τον Γκραντ Χέσλοβ) αλλά και πρωταγωνιστή. Συγκεντρώνει δίπλα του ένα all star cast, αποτελούμενο από τους Ματ Ντέιμον, Μπιλ Μούρεϊ, Ζαν Ντιζαρντέν, Κέιτ Μπλάνσετ κ.α. Μια ομάδα διευθυντών μουσείων και ιστορικών τέχνης, στα τελευταία στάδια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου αναλαμβάνουν να σώσουν τα έργα τέχνης που έχουν κατάσχει οι Ναζί και να τα επιστρέψουν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους.

Δεν έχουν δημοσιοποιηθεί πολλές λεπτομέρειες για το νέο φιλμ του Γούντι Άλεν «Magic in the moonlight» που θα προβληθεί μέσα στο 2014. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι μάλλον θα διαδραματίζεται τη δεκαετία του ’30 με πρωταγωνιστές τους Κόλιν Φερθ, Έμμα Στόουν, Αϊλίν Άτκινς και Χαμίς Λινκλέιτερ.

Κινηματογραφικά παραμύθια και ρομαντισμός


Ο Κριστόφ Γκανς (ο σκηνοθέτης της «Αδελφότητας των λύκων») δίνει τη δική του εκδοχή στο γνωστό παραμύθι «Η πεντάμορφη και το τέρας». Ο Βίνσεντ Κασέλ και η Λεά Σεϊντού στους πρωταγωνιστικούς ρόλους δημιουργούς προσδοκίες για ενδιαφέρουσες ερμηνείες. Αξίζει να σημειωθεί πως η ταινία θα κλείνει το μάτι και στη σύγχρονη οικονομική κρίση στο πρώτο μέρος της.


Ένα άλλο παραμύθι η «Ωραία Κοιμωμένη» ξεδιπλώνεται μέσα από την οπτική της κακιάς –πλην γοητευτικής-μάγισσας Αντζελίνας Τζολί στην ταινία «Maleficent» του Ρόμπερτ Στρόμπεργκ. Η Ελ Φάνινγκ ως ωραία κοιμωμένη, αλλά και η μικρούλα Βίβιεν, η κόρη της Αντζελίνας Τζολί σε μια σύντομη εμφάνιση, αποτελούν επίσης μερικά από τα ισχυρά ατού της ταινίας.


Ο Ραλφ Φάινς θα είναι ο μυστηριώδης θυρωρός στο «Ξενοδοχείο Grand Budapest» υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του υποψήφιου για Όσκαρ Γουές Άντερσον (υποψήφιος για όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου στις ταινίες «Royal Tenebaums», «Μοοnrise Kingdom» και υποψήφιος για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων σχεδίων για το «Fantastic Mr Fox»).

Ο μετρ της αισθηματικής κομεντί Ρομπ Ράινερ («Όταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλλυ») κρατά τη σκηνοθετική μπαγκέτα στην ταινία «And so it goes…» στην οποία ο Μάικλ Ντάγκλας συμπρωταγωνιστεί με τη Νταϊάν Κίτον. Ένας εκκεντρικός μεσίτης ακινήτων ζητάει την βοήθεια της γειτόνισσας του, όταν ο γιος του τού φορτώνει στα καλά των καθουμένων μια εγγονή.

Ο Μάικλ Ντάγκλας συναντά την Νταϊάν Κίτον στην ταινία «And so it goes…».

Βαμπίρ και ταινίες δράσης


Τον Μάιο επιστρέφουν στη μεγάλη οθόνη οι Χ-men στην περιπέτεια «X-men: ημέρες ενός ξεχασμένου μέλλοντος» σε σκηνοθεσία του Μπράιαν Σίνγκερ με τους Χιου Τζάκμαν, Μάικλ Φασμπέντερ, Τζένιφερ Λόρενς, Χάλε Μπέρι, Έλεν Πέιζ, Ιαν Μακ Κέλεν, Τζέιμς Μακ Άβοϊ κ.α.

Στο «Byzantium» ο Νιλ Τζόρνταν 17 χρόνια μετά το «Συνέντευξη με έναν βρικόλακα», επανέρχεται στον κόσμο των βαμπίρ, επιστρατεύοντας στους πρωταγωνιστικούς ρόλους τους Τζέμα Άρτερτον, Σίρσα Ρόναν και Κάλεμπ Λάντρι Τζόουνς. Δύο βαμπίρ- μια μητέρα με την κόρη της-αποτελούν αινιγματικό δίδυμο σε  μια μικρή αγγλική κωμόπολη.


Σκηνή από την ταινία «Byzantium» του Νιλ Τζόρνταν.

Στο ασπρόμαυρο «Hotel noir» του Σεμπάστιαν Γκουτιέρες ένας ντετέκτιβ περιμένει την εκτέλεσή του από πληρωμένους δολοφόνους σε ένα ξενοδοχείο του Λος Άντζελες. Ρούφους Σιουέλ, Ντάνι ντε Βίτο, Κάρλα Γκουτζίνο, Μάντι Μουρ, Ροζάριο Ντόσον ενσαρκώνουν τους βασικούς ήρωες αυτού του νέο-νουάρ.

Στα μπλοκμπάστερ δράσης του καλοκαιριού θα υποδεχτούμε τους «Αναλώσιμους 3», με τη σκηνοθετική υπογραφή του Πάτρικ Χιουζ και πρωταγωνιστές τους βετεράνους του είδους, Συλβέστερ Σταλόνε, Τζέισον Στέιθαμ, Χάρισον Φορντ, Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ, Μελ Γκίμπσον αλλά και τον Αντόνιο Μπαντέρας…

Τα σίκουελ καλά κρατούν με το  «Transformers 4» του Μάικλ Μπέι να έρχεται τον Ιούλιο (με πρωταγωνιστές τους Μαρκ Γουόλμπεργκ, Στάνλεϊ Τούτσι, Νίκολα Πελτζ, Σοφία Μάιλς,  Τζακ Ρέινορ, Χαν Γκενγκ). Τον ίδιο μήνα θα δούμε και την έβδομη ταινία του «Fast and furious» του Τζέιμς Γουάν, την τελευταία κινηματογραφική εμφάνιση του Πολ Γουόκερ, του οποίου το νήμα της ζωής κόπηκε πρόσφατα σε τροχαίο ατύχημα. Οι Βιν Ντίζελ και Ντουέιν Τζόνσον θα ερμηνεύουν επίσης τους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Mάνια Στάικου