H Tζέιν Κάμπιον πρόεδρος της κριτικής επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών

tzein-kampion-fotografia

Η Τζέιν Κάμπιον.

ΤΡΙΤΗ, 07 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Η Νεοζηλανδή Τζέιν Κάμπιον, η πρώτη γυναίκα σκηνοθέτις που τιμήθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα, θα διαδεχτεί τον Στίβεν Σπίλμπεργκ ως επικεφαλής της κριτικής επιτροπής στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών (14-25 Μαϊου).

Γνωστή από την αριστουργηματική ταινία της «Μαθήματα πιάνου», για την οποία κέρδισε  τον Χρυσό Φοίνικα (εξ ημισείας με τον Τσεν Κάιγκε), καθώς και δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ Σεναρίου και Σκηνοθεσίας, η Τζέιν Κάμπιον, αναδείχτηκε ως νέα δημιουργός μέσα από το φημισμένο φεστιβάλ.

Το πρώτο της βραβείο  στις Κάννες τής είχε δοθεί το 1986 για την μικρού μήκους ταινία της «The Peel». «Πρωτοπήγα στις Κάννες με τα μικρά μήκους φιλμ μου το 1986 και είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω πολλές πλευρές του φεστιβάλ. Ο θαυμασμός μου για αυτή τη βασίλισσα των φεστιβάλ-όπως είναι οι Κάννες, έχει μεγαλώσει.

Το φεστιβάλ των Καννών συνδυάζει το γκλάμουρ της κινηματογραφικής βιομηχανίας, τους σταρ, τα πάρτι, τις παραλίες, το επαγγελματικό κομμάτι της δουλειάς μας, διατηρώντας παράλληλα τη σοβαρότητά του στο καλλιτεχνικό κομμάτι και τα πρωτεία στο παγκόσμιο σινεμά», τόνισε η Τζέιν Κάμπιον σε δηλώσεις της.

Από το Φεστιβάλ των Καννών, ο Τιερί Φρεμό σημείωσε: «είμαστε περήφανοι που η Τζέιν Κάμπιον αποδέχτηκε την πρόσκλησή μας. Αποτελεί το πιο πρόσφατο σημαντικό όνομα σε  μια σειρά γυναικών προέδρων-μετά τις Μισέλ Μοργκάν, Ζαν Μορό, Φρανσουάζ Σαγκάν, Ιζαμπέλ Ατζανί, Λιβ Ούλμαν και Ιζαμπέλ Ιπέρ.

Προέρχεται από μια χώρα στην οποία η κινηματογραφική δημιουργία είναι σπάνιο αλλά ισχυρό φαινόμενο. Aνήκει σε αυτούς τους σκηνοθέτες που ενσωματώνουν τέλεια την ιδέα ότι μπορείς να γυρίζεις ταινίες ως καλλιτέχνης, έχοντας ταυτόχρονα απήχηση στο παγκόσμιο κοινό».

Η Τζέιν Κάμπιον μέσα από τη δουλειά  της μάς έχει προσφέρει μια σειρά γυναικείων χαρακτήρων που αναζητούν την ταυτότητα και την αυτοπραγμάτωσή τους, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τις ταινίες «Το πορτρέτο μιας κυρίας» (1996, με την Νικόλ Κίντμαν), «Ιερός καπνός» (1999, με την Κέιτ Γουίνσλετ) και «In the cut» (2003, με την Μεγκ Ράιαν).

Προερχόμενη από οικογένεια καλλιτεχνών, η Κάμπιον σπούδασε ανθρωπολογία και ιστορία της Τέχνης πριν την κερδίσει ο κινηματογράφος. Η πιο πρόσφατη ταινία της, το βιογραφικό δράμα «Λαμπρό αστέρι» είχε προβληθεί στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ των Καννών το 2009, ενώ έχει κερδίσει κοινό και  κριτικούς με την τηλεοπτική σειρά «Top of the lake» στην οποία αποτυπώνεται η ιδιαίτερη σφραγίδα της.