Προβλέψεις για τις οσκαρικές υποψηφιότητες 2014

oskar-agalma-foto-proti
ΤΡΙΤΗ, 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Η κούρσα των Όσκαρ μπαίνει στην τελική ευθεία με την ανακοίνωση των τελικών υποψηφιοτήτων στις 16 Ιανουαρίου. Η πρόσφατη απονομή των Χρυσών Σφαιρών που θεωρείται ένα «οσκαρικό βαρόμετρο» δεν ξεκαθάρισε ακριβώς το τοπίο. Δύσκολη αποδεικνύεται η αναμέτρηση της φετινής χρονιάς, καθώς πολλές αξιόλογες ταινίες διεκδικούν την προσοχή των μελών της Ακαδημίας. Το clickatlife.gr σας παρουσιάζει τις δικές του προβλέψεις για τις οσκαρικές υποψηφιότητες.

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι η φετινή μάχη για το Όσκαρ Σκηνοθεσίας θα κριθεί ανάμεσα στον Αλφόνσο Κουαρόν για το 3D «Gravity» και τον Στιβ Μακ Κουίν για το «12 χρόνια σκλάβος». Ο Ντέιβιντ Ο’ Ράσελ με τον «Οδηγό διαπλοκής», έχει αρκετές πιθανότητες να δει το όνομά του στις οσκαρικές υποψηφιότητες, όπως και οι Μάρτιν Σκορσέζε («Ο λύκος της Γουόλ Στριτ») και  Πολ Γκρίνγκρας («Captain Phillips»).

Οι σίγουρες υποψηφιότητες για το Όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου περιλαμβάνουν τον Μάθιου Μακ Κόναχι για την εξαιρετική μεταμόρφωσή του στο «Dallas Buyers club» αλλά και τον Τσιουίτελ Ιτζίοφορ  για την ερμηνεία του στο πολυσυζητημένο «12 χρόνια σκλάβος».   Ακολουθεί ο Μπρους Ντερν («Νebraska»).

Ο Φόρεστ Γουίτακερ στο αντιρατσιστικό δράμα «O μπάτλερ», ίσως κατορθώσει να μπει στη λίστα. Τον Λεονάρντο ντι Κάπριο, τον έχει σνομπάρει τα τελευταία χρόνια η Ακαδημία, όμως τίποτε δεν αποκλείει μετά την επιλογή του στις Χρυσές Σφαίρες, να τον δούμε να διεκδικεί εκ νέου μια θέση για τον «Λύκο της Γουόλ Στριτ».

Μακάρι να έβαζαν και τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ για την ερμηνεία του στη σχεδόν «βωβή» ταινία «Όλα χάθηκαν», όμως το πιθανότερο είναι να δούμε τον Τομ Χανκς («Captain Phillips»).

Για το Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου, οι οιωνοί δείχνουν ότι θα κονταροχτυπηθούν η Κέιτ Μπλάνσετ («Θλιμμένη Τζάσμιν») και η Σάντρα Μπούλοκ («Gravity»). Η Τζούντι Ντεντς ως «Φιλομένα», η Έιμι Άνταμς στον «Οδηγό διαπλοκής» και η Μέριλ Στριπ («Αύγουστος») αποτελούν τις επικρατέστερες υποψήφιες για αυτή την κατηγορία. Δεν αποκλείεται όμως να δούμε και την Έμμα Τόμσον («Saving Mr Banks»).

Για το Όσκαρ Δεύτερου Ανδρικού Ρόλου είναι σχεδόν σίγουρη η συμμετοχή του Τζάρεντ Λίτο («Dallas Buyers Club») και του Μάικλ Φασμπέντερ («12 χρόνια σκλάβος»). Ακολουθούν οι Μπράντλεϊ Κούπερ («Οδηγός διαπλοκής»), Μπαρκχάντ Αμπντί («Captain Philips») και Ντάνιελ Μπρουλ («Rush»).

Δύσκολος θα είναι ο συναγωνισμός και για τις υποψηφιότητες του δεύτερου γυναικείου ρόλου.  Οι Νουπίτα Νιόγκ’ Ο («12 χρόνια σκλάβος»), Τζένιφερ Λόρενς («Οδηγός διαπλοκής»),  Τζούλια Ρόμπερτς («Αύγουστος»),  Σάλυ Χόκινς («Θλιμμένη Τζάσμιν») και  Όπρα Γουίνφρεϊ («Ο μπάτλερ») συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες.

Δυνατό αουτσάιντερ σε αυτή την κατηγορία είναι η Τζουν Σκουίμπ («Nebraska»).

Στις τελικές υποψηφιότητες για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης ταινίας, τρία είναι τα μεγάλα φαβορί: το «The hunt» του Τόμας Βίντερμπεργκ (Δανία), τα «Ραγισμένα όνειρα» του Φέλιξ Φον Γκρόνινγκεν («Βέλγιο») και η «Τέλεια ομορφιά» του Πάολο Σορεντίνο (Ιταλία). Πιστεύουμε ότι το νήμα θα περάσει ακόμη ο στυλίστας Γουονγκ Καρ Βάι («Τhe  grandmaster»).

Η τελευταία επιλογή θα είναι αμφίρροπη: δεν αποκλείεται να δούμε ως αουτσάιντερ το φιλμ από την Καμπότζη του Ρίθι Πανχ «The missing picture».

Για το Όσκαρ πρωτότυπου και προσαρμοσμένου σεναρίου, οι επικρατέστεροι είναι οι Ντέβιντ Ράσελ-Έρικ Σίνγκερ  («Οδηγός διαπλοκής»), Μπομπ Νέλσον («Nebraska»), Σπάικ Τζόνζι («Ηer»),  Γούντι Άλεν  («Θλιμμένη Τζάσμιν»), Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, Ζυλί Ντελπί και Ίθαν Χοκ («Πριν τα μεσάνυχτα»), Ζαν Μαρκ Βαγιέ («Dallas Buyers Club»), Τρέισι Λετς («Αύγουστος»), Μπίλι Ρέι («Captain Phillips») και Τέρενς Γουίντερ («Ο λύκος της Γουόλ Στριτ»).

Tέλος, οι ταινίες «Gravity», «12 χρόνια σκλάβος», «Οδηγός διαπλοκής», «Captain Phillips», «Ο λύκος της Γουόλ Στριτ» μπορεί να διεκδικήσουν με αξιώσεις το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.