Κριτική ταινίας: «Επιστροφή στο ρινγκ»

epistrofi-sto-ringk-foto-1 IMDB-WARNER BROS
ΠΕΜΠΤΗ, 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Η Δήμητρα Γιαννακού γράφει κριτική για την ταινία «Επιστροφή στο ρινγκ», στην οποία εμφανίζονται οι «βετεράνοι» Ρόμπερτ Ντε Νίρο και Συλβέστερ Σταλόνε.

Δύο μεγάλοι ηθοποιοί, πρωταγωνιστές ταινιών έντονης δράσης, άσοι στα γρονθοκοπήματα και την πάλη, δίνουν ραντεβού εμπρός στα φώτα της κάμερας για μια αναμέτρηση που θα τους αναζωογονήσει και θα τους κάνει να θυμηθούν τα νιάτα τους.

Ο λόγος για το Σιλβέστερ Σταλόνε («Ρόκυ») και το Ρόμπερτ Ντε Νίρο, που ερμήνευσε τη μυθική φιγούρα του πυγμάχου Jake LaMotta στο «Οργισμένο Είδωλο» του Σκορτσέζε.

Η «Επιστροφή στο Ρινγκ» του Πίτερ Σίγκαλ («Get Smart») είναι μια κωμωδία-παρωδία που βασίζεται στις προσωπικότητες των δύο βετεράνων ηθοποιών, αλλοτινών «πρωταθλητών» στους αγώνες πάλης.

Είναι εμπνευσμένη από την ιδέα μιας μάχης «ρεβάνς» μεταξύ των πρωταθλητών Λάρυ Χολμς και Τζωρτζ Φόρεμαν οι οποίοι ήθελαν να αναμετρηθούν στα πενήντα τους χρόνια αλλά τελικά δεν τα κατάφεραν ποτέ.

Αυτό που προσέλκυσε το Ρόμπερτ Ντε Νίρο, όπως ομολόγησε, ήταν «η ιδέα της δεύτερης ευκαιρίας, το ότι αυτοί οι δύο άνδρες μπόρεσαν τελικά να πραγματοποιήσουν κάτι που τους βάραινε για χρόνια. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί στο σινεμά ενώ στη ζωή δεν συμβαίνει συχνά».

Γίνεται σαφές ότι η «Επιστροφή στο Ρινγκ» δεν έχει σκοπό να δείξει μια δραματική ρεβάνς –καθώς η σκηνή της πραγματικής αναμέτρησης διαρκεί μόνο λίγα λεπτά προς το τέλος της ταινίας- αλλά την όλη προετοιμασία και τα επεισόδια που προηγήθησαν αυτής της «παράδοξης» μάχης.   

ΙΜDB-WARNER BROS

Έτσι, η πλοκή ξετυλίγεται γύρω από τα δύο κεντρικά πρόσωπα, πώς αποφασίζουν να ανέβουν ξανά πάνω στο ρινγκ, την προπόνηση που κάνουν, τις οικογενειακές τους ιστορίες και την ανταγωνιστική σχέση μεταξύ τους.

Ένας ανταγωνισμός τροφοδοτημένος όχι μόνο από τις αθλητικές τους επιδόσεις αλλά και από μια γυναικεία ύπαρξη (Κιμ Μπάσιντζερ) που διεκδικούσαν και οι δύο στο παρελθόν και η οποία κάνει την εμφάνιση της εντελώς ξαφνικά..

Οι μάνατζερ-προπονητές του καθενός είναι πρόσωπα που «μας κλείνουν το μάτι» στις παλαιότερες ταινίες αναφοράς. Ο Χένρι «Ρέιζορ» Σάρπ (Σιλβέστερ Σταλόνε) έχει ως προπονητή το γέρο πατέρα του (Άλαν Άρκιν), όπως είχε στην πρώτη ταινία «Ρόκυ» (1976) τον γέρο-Μάικ, τον τοπικό προπονητή, ενώ ο Μπίλυ «The Kid» ΜακΝτόνεν (Ρόμπερτ Ντε Νίρο) προπονείται από το γιο του (Τζον Μπέρνθαλ), ένα πρόσωπο στενής συγγένειας, όπως προπονούvταν από ένα άλλο πολύ κοντινό του πρόσωπο, τον αδερφό του στο «Οργισμένο Είδωλο».

Βέβαια τα χρόνια έχουν περάσει και οι γερόλυκοι του μποξ κάνουν μεγάλη προσπάθεια να ανακτήσουν την παλιά τους φόρμα.

Διάφορα τραγελαφικά επεισόδια και τραγικοκωμικές σκηνές ακολουθούν, βασιζόμενες από τη μια, ακριβώς σε αυτό το πέρασμα του χρόνου που αφήνει το σημάδι του σε όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως, και από την άλλη στις μυθικές φιγούρες του Σταλόνε και του ΝτεΝίρο (ο οποίος πήρε κάποια κιλά, χάριν της ταινίας). Στο παρελθόν, οι δύο αυτοί θρύλοι έχουν ξανασυνεργαστεί συμμετέχοντας στην ταινία «Cop Land» (1997).

Η ταινία περιορίζεται σε αισθητική τηλεταινίας με διάφορα περιστατικά που επινοούνται για να γεμίσουν τα 103 λεπτά της διάρκειάς της και που προσφέρουν μια απλή διασκέδαση στους θαυμαστές των ταινιών με αθλήματα, με το Σταλόνε ή το Ντε Νίρο να δρουν ως κεντρικά πρόσωπα.

Είναι αλήθεια ότι διάφορες ιστορίες επινοούνται τον τελευταίο καιρό με γερασμένους ηθοποιούς (πρωταγωνιστές παλαιότερων περιπετειών) όπως το «Last Vegas» με τον Ντε Νίρο, οι οποίες προσφέρονται στο κοινό με το περιτύλιγμα της κωμωδίας και προσελκύουν τους παραγωγούς, καθώς θεωρούν την εισπρακτική επιτυχία εξασφαλισμένη.

Παίζουν: Σιλβέστερ Σταλόνε, Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Κιμ Μπάσιντζερ, Άλαν Άρκιν, Κέβιν Χαρτ, Τζον Μπέρνθα.

Πληροφορίες: η ταινία «Επιστροφή στο ρινγκ» προβάλλεται από τη Village Films.

Δήμητρα Γιαννακού