H γοητεία της Ίνγκριντ Μπέργκμαν ως μυστικό πολιτικό όπλο

mpergkman-foto
ΠΕΜΠΤΗ, 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Mε εκθαμβωτική ερωτική λάμψη η Ίγκριντ Μπέργκμαν γοητεύει τον φακό του Ζαν Ρενουάρ στο αισθηματικό τεχνικολόρ δράμα «Η Έλενα και οι άνδρες της» που προβάλλεται σε επανέκδοση από τη New Star.

Στο ρόλο μοιραίας γυναίκας, η Μπέργκμαν υποδύεται μια άστατη Πολωνή πριγκίπισσα στο Παρίσι, στα τέλη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου που διαθέτει επικίνδυνη επιρροή στη γαλλική πολιτική σκηνή.

Η γοητεία της αποτελεί ένα όπλο που όλοι θέλουν να το χρησιμοποιήσουν. Ένας διάσημος στρατηγός (στο ρόλο ο Ζαν Μαρέ) την έχει ερωτευτεί και οι πολιτικοί πιστεύουν ότι μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν για να πείσει τον στρατηγό να αναλάβει τον έλεγχο μέσω πραξικοπήματος.

Θύμα του έρωτα πέφτει και ίδια, με τον γοητευτικό Μελ Φερέρ να τη συνοδεύει σε ένα από τα ωραιότερα φιλιά στη μεγάλη οθόνη.

Άλλωστε όπως είχε δηλώσει και η Ίνγκριντ Μπέργκμαν «Το φιλί είναι ένα αξιαγάπητο τέχνασμα σχεδιασμένο από τη φύση για να σταματήσει τον λόγο όταν οι λέξεις γίνονται περιττές».

Το σενάριο της ταινίας είναι βασισμένο στην πραγματική ιστορία του στρατηγού Μπουλανζέ, ο οποίος είχε προσπαθήσει να πάρει την εξουσία στη Γαλλία το 1880 ανεπιτυχώς. Ο ίδιος κατέληξε στην εξορία μαζί με την ερωμένη του.

Πληροφορίες: η ταινία «Η Έλενα και οι άνδρες της» (1956) προβάλλεται από τη New Star.