Αnd the oscar goes to...-Οι προβλέψεις του clickatlife.gr

fotografia-gia-oskar-new-new
ΚΥΡΙΑΚΗ, 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα μέχρι τις 2 Μαρτίου όταν θα αποκαλυφθούν οι νικητές των Όσκαρ. Μέχρι τότε, οι προβλέψεις και τα στοιχήματα θα ανεβοκατεβάζουν σταρ και ταινίες. Το clickatlife.gr «απονέμει» τα όσκαρ, πριν ανακοινωθούν, καταγράφοντας τις δύο σημαντικότερες υποψηφιότητες στις βασικές κατηγορίες.

Για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας τα σημαντικότερα φαβορί θεωρούνται το «Gravity» και το «12 χρόνια σκλάβος».  Τα μέλη της Ακαδημίας μάλλον θα επιλέξουν το «12 χρόνια σκλάβος», το αντιρατσιστικό δράμα του Στιβ Μακ Κουίν.

Ο Μάρτιν Σκορσέζε με τον «Λύκο της Γουόλ Στριτ» θα έχει ως κύριο αντίπαλο τον Αλφόνσο Κουαρόν. Πιστεύουμε ότι η δουλειά που έκανε ο Κουαρόν με το 3D θρίλερ  επιστημονικής φαντασίας «Gravity» θα τον οδηγήσει να κρατήσει το πολυπόθητο χρυσό αγαλματάκι της σκηνοθεσίας.

Ωστόσο και ο «Λύκος της Γουόλ Στριτ» του Σκορσέζε, είναι μια σημαντική ταινία και είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι ο Λεονάρντο ντι Κάπριο θα λάβει το Όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου, παρά τον δύσκολο αντίπαλο, τον Τσιούτελ Ιτζίοφορ («12 χρόνια σκλάβος»). Μια σειρά βραβείων που έχει ήδη λάβει η Κέιτ Μπλάνσετ προοιωνίζουν ένα σίγουρο Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου (Χρυσή Σφαίρα, Critics Choice κ.α.). Έκπληξη θα αποτελούσε η επιλογή της Σάντρα Μπούλοκ σε αυτή την κατηγορία («Gravity»).

«Θλιμμμένη Τζάσμιν» με την Κέιτ Μπλάνσετ

Για το Όσκαρ δεύτερου ανδρικού ρόλου θα κονταροχτυπηθούν ο Τζάρεντ Λέτο («Dallas Buyers Club») και Μάικλ Φασμπέντερ («12 χρόνια σκλάβος»). Νομίζουμε ότι τελικά θα επικρατήσει ο Τζάρεντ Λέτο, γιατί τα μέλη της Ακαδημίας «παραδοσιακά» αγαπούν τους «κόντρα ρόλους».

Για το όσκαρ δεύτερο γυναικείου ρόλου, πιστεύουμε ότι η Λουπίτα Νιόνγκ’Ο («12 χρόνια σκλάβος») θα είναι η τελική νικήτρια, παρότι έχει απέναντί της, την ισχυρή υποψηφιότητα της Τζένιφερ Λόρενς («Οδηγός διαπλοκής»).

Την 1η Φεβρουαρίου  τα βραβεία της Ένωσης Σεναριογράφων αναμένεται να ξεκαθαρίσουν το τοπίο για το Όσκαρ πρωτότυπου και προσαρμοσμένου σεναρίου. Ωστόσο αποτολμούμε την πρόβλεψη: ο Γούντι Άλεν («Θλιμμένη Τζάσμιν»), ίσως χάσει το Όσκαρ Πρωτότυπου σεναρίου μέσα από τα χέρια του, από τον Σπάικ Τζόνζι για το «Ηer». Ο Τζον Ρίντλεϊ, αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις, θα τιμηθεί με το Όσκαρ προσαρμοσμένου σεναρίου για το «12 χρόνια σκλάβος». Πιθανό αουτσάιντερ: «Ο λύκος της Γουόλ Στριτ».

Το «Gravity» έχει αυξημένες πιθανότητες να λάβει το Όσκαρ μουσικής, ενώ θα πρέπει να θεωρήσουμε σχεδόν σίγουρη τη νίκη του τραγουδιού «Let it go» από την ταινία κινουμένων σχεδίων «Frozen».

Σκληρή θα είναι η μάχη της ξενόγλωσσης ταινίας, με το «The hunt» του Τόμας Βίντεμπεργκ, την «Τέλεια ομορφιά» του Πάολο Σορεντίνο και τα «Ραγισμένα όνειρα» του Φέλιξ φον Γκρόνινγκεν να αποτελούν ισχυρές υποψηφιότητες. Πιστεύουμε όμως  ότι το Όσκαρ θα το πάρουν φέτος οι Ιταλοί, χάρη στον Πάολο Σορεντίνο.

Στις ταινίες κινουμένων σχεδίων  το «Ψυχρά και ανάποδα» έχει κερδίσει πόντους στην οσκαρική κούρσα με διάφορα βραβεία. Στα ντοκιμαντέρ το μουσικό ντοκιμαντέρ «20 feet from stardom» του Μόργκαν Νέβιλ, έχει οσκαρικό αέρα. Αουτσάιντερ μπορεί να αποδειχτεί και το «The act of killing» για την Ινδονησία του Τζόσουα Οπενχάιμερ. Μακάρι να το έπαιρνε ο Οπενχάιμερ αλλά μάλλον τα μέλη της Ακαδημίας θα προτιμήσουν κάτι λιγότερο «βαρύ».

Τέλος, στις τεχνικές κατηγορίες, το «Gravity» θα λάβει το όσκαρ ειδικών εφέ.