Τζορτζ Κλούνεϊ: η ταινία του «The Monuments Men» κατηγορείται για ιστορικές ανακρίβειες

tzortz-klounei-fotografia-ian-2014
ΤΡΙΤΗ, 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ, πρωταγωνιστεί, σκηνοθετεί και είναι συν-σεναριογράφος στην περιπέτεια «The Monuments Men» που φωτίζει τη λιγότερο γνωστή δράση μιας ειδικής μονάδας για τη διάσωση σπουδαίων έργων τέχνης, από τους Ναζί, τους τελευταίους μήνες του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.

Όμως ο Τζορτζ Κλούνεϊ και η φιλόδοξη παραγωγή του δέχονται ήδη τα πρώτα πυρά για σημαντικές ιστορικές ανακρίβειες, παρότι –υποτίθεται ότι μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη μια πραγματική ιστορία.

Οι συγγενείς του Ρόναλντ Μπέιλφορ, του Βρετανού ακαδημαϊκού που έδωσε μάχη για τη διάσωση σημαντικών έργων τέχνης κατά τη διάρκεια του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, είναι εξοργισμένοι, επειδή η συμβολή του Μπέιλφουρ παραγνωρίστηκε εντελώς στην ταινία, για «χάρη του περιπετειώδους σινεμά».

Ο ιστορικός Ρόναλντ Έντμουντ Μπέιλφορ ήταν σαράντα ετών όταν κλήθηκε να συνεισφέρει εθελοντικά στη δράση μιας νέας μονάδας, αποτελούμενης από ειδικούς στην ιστορία της τέχνης που θα δρούσε στο πλευρό των συμμαχικών δυνάμεων, με αποστολή να διασώσουν πίνακες, αγάλματα, ιστορικά κτήρια, βιβλιοθήκες και ιστορικά ντοκουμέντα από την καταστροφή των Ναζί.

Τον μοναδικό Βρετανό χαρακτήρα στην ταινία του Κλούνεϊ, υποδύεται ο Χιου Μπόνβιλ, υποδυόμενος έναν ακαδημαϊκό με το όνομα Ντόναλντ Τζέφρις. Ως επικεφαλής της ομάδας εμφανίζεται ο αμερικανός Τζορτζ Στου που ενσαρκώνει ο Τζορτζ Κλούνεϊ.

Η πραγματική ιστορία ενός άγνωστου ήρωα

Το πάθος που έτρεφε ο Μπέιλφορ για τη διάσωση ιστορικών μνημείων του κόστισε τελικά τη ζωή. Στις αρχές του 1945, βρισκόταν στο Κλεβ, σε μια πόλη με σημαντικά μνημεία στη βορειοδυτική Γερμανία. Είχε σώσει ένα αρχείο του 14ου αιώνα και είχε πείσει τα Καναδικά στρατεύματα να μην ανατινάξουν την μεσαιωνική πύλη Στέιντορ.

Στις 10 Μαρτίου ο Μπέιλφορ πέρασε πέρα από τις συμμαχικές γραμμές και προσπαθώντας- μαζί με δύο γερμανούς πολίτες να σώσει τους θησαυρούς μιας ιστορικής εκκλησίας, σκοτώθηκε από έκρηξη, σε ηλικία μόλις 41 ετών.

Οι απόγονοι του αδικοχαμένου Μπέιλφορ απογοητεύτηκαν, όταν έμαθαν ότι η ταινία αγνόησε τελικά τον πραγματικό ήρωα στο σενάριό της. «Εκπλαγήκαμε όταν ακούσαμε ότι ο Χιου Μπόνβιλ θα έπαιζε τον χαρακτήρα που θεωρούσαμε ότι θα ήταν ο Ρόναλντ. Είναι τόσο διαφορετικός», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της, η Πόλυ Χάτσισον, μια από τις ανιψιές του Μπέιλφορ.

Οι δημιουργοί της ταινίας παραδέχτηκαν ότι πήραν κάποιες ελευθερίες σε σχέση με τους χαρακτήρες, με στόχο την καλύτερη δραματοποίηση. Υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει κάποιος χαρακτήρας με το όνομα Ρόναλντ Μπέιλφορ και ότι το πρόσωπο που υποδύεται ο Μπόνβιλ είναι προϊόν μυθοπλασίας.

Στην ταινία «The monuments men», εκτός από τον Τζορτζ Κλούνεϊ και τον Χιου Μπόνβιλ, συμμετέχουν στο πρωταγωνιστικό καστ και οι Ματ Ντέιμον, Μπιλ Μούρεϊ, Τζον Γκούντμαν, Ζαν Ντιζαρντέν, Μπομπ Μπάλαμπαν και Κέιτ Μπλάνσετ. Το σενάριο είναι βασισμένο στο βιβλίο του Ρόμπερτ Έντσελ «The Monuments Men: allied heroes, Nazi thieves and the greatest treasure hunt in history».