Ξεκινά το «κυνήγι» της Χρυσής Άρκτου με το 64ο Φεστιβάλ Βερολίνου

xrusi-arktos-fotografia
ΤΕΤΑΡΤΗ, 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Το 64ο Φεστιβάλ του Βερολίνου ανοίγει τις πύλες του από τις 6-16 Φεβρουαρίου, προβάλλοντας πάνω από 400 ταινίες από όλο τον κόσμο. Φέτος θα διεκδικήσουν τη Χρυσή Άρκτο είκοσι σκηνοθέτες.

Για την ταινία  έναρξης του φεστιβάλ επιλέχτηκε η κωμωδία του Γουές Άντερσον «The Grand Budapest Hotel» που διαδραματίζεται στη δεκαετία του ’20. Στην ταινία του αμερικανού σκηνοθέτη πρωταγωνιστούν οι Ραλφ Φάινς και Άντριεν Μπρόντι.

Στο κόκκινο χαλί της Mπερλινάλε θα δώσουν το «παρών» ο Τζορτζ Κλούνεϊ, η Τίλντα Σουίντον, η Σαρλότ Γκενσμπούρ και ο Φόρεστ Γουίτακερ, σύμφωνα με ανακοίνωση του διευθυντή του φεστιβάλ Ντίετερ Κόσλικ.

Την πρώτη εβδομάδα θα προβληθούν δύο πολυαναμενόμενες ταινίες εκτός  διαγωνιστικού τμήματος: το ερωτικό έπος του Λαρς Φον Τρίερ «Nymphomaniac», στην πλήρη εκδοχή του αλλά και η πολεμική περιπέτεια «Μνημείων άνδρες» του Τζορτζ Κλούνεϊ, για τη δράση μιας ομάδας των συμμαχικών δυνάμεων ενάντια στη λεηλασία των έργων τέχνης από τους ναζί.

Ο βραβευμένος με δύο Όσκαρ Κριστόφ Βαλτς, ο οποίος είχε ενθουσιάσει το κινηματογραφόφιλο κοινό, με την εμφάνισή του στο γουέστερν του Ταραντίνο «Django o τιμωρός» θα είναι ο επικεφαλής της κριτικής επιτροπής στη Μπερλινάλε.

Ελληνική παρουσία στην Μπερλινάλε

Από ελληνικής πλευράς αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την πρεμιέρα της νέας ταινίας του Γιάννη Οικονομίδη «Το μικρό ψάρι» που θα προβληθεί με τον τίτλο «Stratos» στο διαγωνιστικό τμήμα. Ο πρωταγωνιστής, Βαγγέλης Μουρίκης υποδύεται έναν άνδρα με διπλή ζωή: υπάλληλος αρτοποιίας το βράδυ και εκτελεστής συμβολαίων θανάτου την ημέρα, ετοιμάζεται να ξοφλήσει ένα δύσκολο χρέος, βοηθώντας τον άνθρωπο που του έσωσε τη ζωή.

Στο τμήμα του φεστιβάλ Forum συμμετέχει ο Θανάσης Καρανικόλας με την ταινία του «Στο σπίτι» (πρωταγωνιστούν οι Μαρία Καλλιμάνη, Αλέξανδρος Λογοθέτης και Μαρίσα Τριανταφύλλου), στο Panorama ο Γιώργος Σερβετάς  με το δράμα «Να κάθεσαι και να κοιτάς» (πρωταγωνιστεί η Μαρίνα Συμαίου), ενώ έχουμε και ανερχόμενα ταλέντα: την Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη, η οποία διεκδικεί βραβείο στο Πρόγραμμα Ταινιών Μικρού Μήκους, με το «Washingtonia» και το «Προαύλιο» της Ρηνιώς Δραγασάκη το οποίο συμπεριλαμβάνεται στην ενότητα «Generation», με ταινίες νεανικής ή παιδικής θεματολογίας.

Οι γερμανικές ωστόσο ταινίες θα δώσουν τον τόνο στο φετινό φεστιβάλ-κάτι που είχε να συμβεί από το 2002. Ξεχωρίζει το «Beloved sisters» του Ντομινίκ Γκραφ, που αναφέρεται στη σχέση του  Σίλερ, με δύο όμορφες αδελφές αριστοκρατικής καταγωγής. Το «Jack» του Έντβαρντ Μπέργκερ, εστιάζει στο πρόσωπο ενός δεκάχρονου αγοριού μονογονεϊκής οικογένειας που έχει αναλάβει τη φροντίδα του αδελφού του. Το «Stations of the cross» του Ντήτριχ Μπρούγκεμαν ξεδιπλώνει την πάλη μιας εφήβου να συμφιλιωθεί με τις επιθυμίες της, στο πλαίσιο της υπερσυντηρητικής κοινότητας Καθολικών, όπου ζει.

«Έχουμε αρκετές ταινίες με πρωταγωνιστές ανθρώπους που ζουν σε πολύ καταπιεστικά συστήματα, για παράδειγμα θρησκευτικά συστήματα. Έχουμε επίσης πολύ δυνατές ταινίες με θέμα τα παιδιά», δήλωσε ο διευθυντής του φεστιβάλ στο Reuters. Ειδική αναφορά έκανε στην ταινία «Μacondo» της Σουνταμπέ Μορτεζάι  για την οδύσσεια ενός μικρού τσετσένου σε έναν οικισμό μεταναστών στη Βιέννη.

Με αφορμή το ζήτημα των μεταναστών ο Κόσλικ πρόσθεσε πως προσπαθεί να βοηθήσει τον Βόσνιο Ρομά Ναζίφ Μουτζίκ, ο οποίος είχε κερδίσει το βραβείο του Καλύτερου Ηθοποιού, στην περσινή διοργάνωση-ώστε να βρει άσυλο στη Γερμανία. Πρόσφατα οι γερμανικές εφημερίδες είχαν προβάλλει την είδηση πως η αίτηση ασύλου του Ναζίφ Μουτζίκ είχε απορριφθεί από τις γερμανικές αρχές και ο ηθοποιός που είχε ξεχωρίσει με την ερμηνεία του στην ταινία «An Episode in the Life of an Iron Picker» κινδυνεύει πλέον με απέλαση.