Πέθανε ο ηθοποιός Μαξιμίλιαν Σελ

maksimilian-sel
ΣΑΒΒΑΤΟ, 01 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Ο 83χρονος ηθοποιός, Μαξιμίλιαν Σελ και κάτοχος Όσκαρ Α' ανδρικού ρόλου, για την ταινία "Τα απόρρητα της Νυρεμβέργης" άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή.

Ο αυστριακός ηθοποιός Μαξιμίλιαν Σελ, βραβευμένος με Όσκαρ Ά ανδρικού ρόλου το 1961 για την ερμηνεία του στην ταινία «Τα απόρρητα της Νυρεμβέργης», πέθανε σε κλινική του Ίνσμπρουκ, στη δυτική Αυστρία.
 

Ο Μαξιμίλιαν Σελ, ο οποίος ήταν 83 ετών, κατέληξε ύστερα από επιπλοκές σοβαρής και ξαφνικής νόσου", δήλωσε η εκπρόσωπός του, Πατρίτσια Μπαουμπάουερ. Ο ηθοποιός ήταν ιδιαίτερα γνωστός στη χώρα μας από τη συμμετοχή του στην ταινία «Τοπ Καπί» (1964) του Ζυλ Ντασέν, στην οποία συμπρωταγωνίστησε με τη Μελίνα Μερκούρη και τον Πίτερ Ουστίνοφ, αλλά και την τηλεοπτική σειρά «Μεγάλος Πέτρος», στην οποία υποδύθηκε τον ομώνυμο ρόλο.

Ο Σελ ήταν ιδιαίτερα γνωστός στη χώρα μας από τη συμμετοχή του στην ταινία «Τοπ Καπί» (1964) του Ζυλ Ντασέν, στην οποία συμπρωταγωνίστησε με τη Μελίνα Μερκούρη.

Γιος του Ελβετού συγγραφέα Χέρμαν Φέρντιναντ Σελ και της Βιεννέζας ηθοποιού Μαργκαρέτε Νοέ φον Νόρντμπεργκ, ο Μαξιμίλιαν,  ήταν αδερφός της Μαρίας, του Καρλ και της Ίμμυ. Μεγάλωσαν στην Αυστρία, κατέφυγαν όμως στην Ελβετία όταν οι Ναζί μπήκαν στην Αυστρία. Εκεί μεγάλωσε στην Βασιλεία και στην Ζυρίχη, όπου (ειδικά στην Ζυρίχη) άνθιζε η μεταπολεμική γερμανόφωνη κουλτούρα. Σπούδασε φιλοσοφία, ιστορία της τέχνης, γερμανική φιλολογία, μουσική και θέατρο στην Ζυρίχη, την Βασιλεία και το Μόναχο.

Ξεκίνησε να εργάζεται ως ηθοποιός, σκηνοθέτης και δραματουργός, ενώ ταυτόχρονα μάθαινε πιάνο. Το 1961 κέρδισε Όσκαρ για τη συμμετοχή του στην ταινία «Τα απόρρητα της Νυρεμβέργης», ενώ στα τέλη της δεκαετίας του 1960 έπαιζε στο Λονδίνο και μετέφραζε έργα του Τζον Όσμπορν (John Osborne) και του Σαίξπηρ. Γνώρισε μεγάλη επιτυχία στο θέατρο και τον κινηματογράφο και βραβεύτηκε για πολλούς από τους ρόλους που έπαιξε.

naftemporiki.gr