12 χρόνια σκλάβος: βραβείων συνέχεια...

sklabos
ΔΕΥΤΕΡΑ, 03 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Υπό τη σκιά του άδικου χαμού του οσκαρικού Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, οι βρετανοί κριτικοί έδωσαν και αυτοί τα δικά τους βραβεία, λίγο πριν την τελική κούρσα των όσκαρ.

Μάλλον το «12 χρόνια σκλάβος» του Στιβ Μακ Κουίν αρχίζει να φαίνεται ξεκάθαρα ότι πάει για τη μεγάλη νίκη σε πολλές κατηγορίες. Βέβαια, αυτό το γνωρίζαμε, απλά σιγά σιγά το επιβεβαιώνουν και οι βραβεύσεις.

Μία τέτοια βράβευση έγινε χθες στο Λονδίνο σε αίθουσα του ξενοδοχείου «The May Fair», παρουσία του Γκάρι Όλντμαν, του Τζον Χαντ, της Ναόμι Χάρις και πολλών άλλων κινηματογραφικών παραγόντων, μεταξύ των οποίων και ο σκηνοθέτης του «12 χρόνια σκλάβος», Στιβ Μακ Κουίν, που πλέον μάλλον δεν είναι σε θέση να κρύψει τον ενθουσιασμό του για τη δημιουργία του και όχι άδικα.

Η βραδιά των «Critics' Circle Film Awards» άνοιξε δειλά και κάπως αμήχανα, καθώς μόλις είχαν μαθευτεί τα νέα για τον χαμό του 46χρονου Χόφμαν. Ο κριτικός κινηματογράφου, Τζέισον Σόλομον, τίμησε τη μνήμη του ηθοποιού και σκηνοθέτη που πέρυσι είχε βραβευτεί από τους βρετανούς κριτικούς για την εκπληκτική του ερμηνεία στο «The Master».

Η συνέχεια της βραδιάς έμελλε να είναι θριαμβευτική για την ταινία «12 χρόνια σκλάβος», γεγονός που δεν προκάλεσε έκπληξη σε κανέναν.

Ο Στιβ Μακ Κουίν ανεβαίνοντας στη σκηνή να παραλάβει το βραβείο για την καλύτερη ταινία της χρονιάς δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τη μητέρα του, η κριτική της οποίας, όπως χαρακτηριστικά είπε, ήταν η πιο σημαντική για αυτόν.

Ο πρωταγωνιστής του Μακ Κουίν, ο Τσιούτελ Ιτζίοφορ, ο κινηματογραφικός Νόρθαπ που είναι υποψήφιος και για όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου, απέσπασε το βραβείο του ηθοποιού της χρονιάς ενώ και η συμπρωταγωνίστριά του Λουπίτα Νιόνγκ’Ο, η οποία διεκδικεί το όσκαρ β’ γυναικείου ρόλου, ανακηρύχτηκε η καλύτερη ηθοποιός σε δεύτερο ρόλο για τη χρονιά που πέρασε.

Ο Μακ Κουίν ωστόσο, δεν κατάφερε να νικήσει τον Αλφόνσο Κουαρόν, που με το «Gravity» κατάφερε να εντυπωσιάσει κατακτώντας τον τίτλο του καλύτερου σκηνοθέτη της χρονιάς. Η «θλιμμένη» Κέϊτ Μπλάνσετ, κέρδισε τον τίλτο της καλύτερης ηθοποιού της χρονιάς ενώ οι βρετανοί κριτικοί τίμησαν και την Τζούντι Ντεντς ως την καλύτερη βρετανίδα ηθοποιό.

Αν και η Ντεντς δε μπόρεσε να παραυρεθεί στη βραδιά, φρόντισε να στείλει ένα μήνυμα μέσω βίντεο από τα γυρίσματα της συνέχειας της ταινίας «Εξωτικό ξενοδοχείο Μαριγκόλντ 2», λέγόντας ότι λυπάται που δε μπορεί να είναι εκεί, αλλά είναι στην Ινδία και περνάει υπέροχα.

Ο μοναδικός Γκάρι Όλντμαν τέλος, τιμήθηκε από τους βρετανούς κριτικούς με το βραβείο «Dilys Powell».

Αναλυτικά τα βραβεία της 34ης απονομής έχουν ως εξής:

Ταινία της χρονιάς 12 χρόνια σκλάβος

Ξενόγλωσση ταινία της χρονιάς – Η ζωή της Αντέλ

Ντοκιμαντέρ της χρονιάς The Act of Killing

Βρετανική ταινία της χρονιάς Ο εγωιστής γίγαντας (της Κλιό Μπερνάρντ)

Σκηνοθέτης της χρονιάς Αλφόνσο Κουαρόν, Gravity

Σεναριογράφος της χρονιάς Ίθαν και Τζόελ Κοέν, Inside Llewyn Davis

Άντρας ηθοποιός της χρονιάς Τσιούτελ Ιτζίοφορ, 12 χρόνια σκλάβος

Γυναίκα ηθοποιός της χρονιάς- Κέιτ Μπλάνσετ, Θλιμμένη Τζάσμιν

Ηθοποιός της χρονιάς (β’ ανδρικός ρόλος) – Μπάρκαντ Αμπντί, Captain Phillips

Ηθοποιός της χρονιάς (β’ γυναικείος ρόλος)   Λουπίτα Νιόνγκ’Ο, 12 χρόνια σκλάβος

Βρετανός ηθοποιός της χρονιάς – Τζέιμς Μακ Αβόι, Filth/Trance/Welcome to the Punch

Βρετανίδα ηθοποιός της χρονιάς – Τζούντι Ντέντς, Φιλομένα

Πρωτοεμφανιζόμενος βρετανός ηθοποιός της χρονιάς- Κόνερ Τσάπμαν, Ο εγωιστής γίγαντας

Πρωτοεμφανιζόμενος βρετανός σκηνοθέτης της χρονιάς – Τζον Σ. Μπέιρντ, Filth

Βραβείο Τεχνικών Εφέ – Τιμ Ουέμπερ, Gravity

Βραβείο «Dilys Powell» Γκάρι Όλντμαν.