Όσα δεν πρέπει να ξεχάσουμε για τον Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν

xofman
ΔΕΥΤΕΡΑ, 03 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Το σαββατοκύριακο που μας πέρασε η 7η τέχνη έχασε 3 σπουδαίους δημιουργούς. Από τον Ούγγρο σκηνοθέτη Μίκλος Γιάντσο, που είχε βραβευτεί στις Κάννες, στον οσκαρικό Μαξιμίλιαν Σελ και τον πιο πρόσφατο χαμό του Φίλiπ Σέιμουρ Χόφμαν, ο κινηματογράφος έγινε αρκετά φτωχότερος.

Ωστόσο, ο χαμός του τελευταίου ίσως συγκλόνισε λίγο παραπάνω κυρίως λόγω ηλικίας. Είχε σίγουρα πολλά να δώσει. Εξάλλου, τα 46 μόλις χρόνια του υπόσχονταν πολλά για το μέλλον.

Ένα μέλλον που δεν πρόλαβε να ζήσει όμως, λόγω του εθισμού του στα ναρκωτικά. Αν και δεν έπινε (είχε μάλιστα σταματήσει στα 22 του χρόνια, όπως έλεγε) ο Χόφμαν, δεν κατάφερε να ξεπεράσει τις ουσίες, από τις οποίες προσπαθούσε να αποτοξινωθεί από τον Μάιο του 2013.

Εμείς θα προσπεράσουμε τις αιτίες και τα «γιατί» και θα προσπαθήσουμε απλά να θυμηθούμε όλους εκείνους τους λόγους που θα κάνουν το Χόφμαν να μείνει χαραγμένος για πάντα στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματόγραφου.

Εμφανίστηκε στις οθόνες δειλά το 1991 στην τηλεοπτική σειρά «Law & Order» παίζοντας έναν χαρακτήρα, με το πραγματικό του όνομα. Στο θέατρο είχε ήδη κάνει την εμφάνισή του και σε όλη του την θεατρική καριέρα κατάφερε να κερδίσει ουκ ολίγες διακρίσεις.

Ανάλογη ήταν και η παρουσία του από την καρέκλα του σκηνοθέτη. Στα χρόνια που ακολούθησαν, η συμμετοχή του σε σημαντικές και αξιόλογες ταινίες, δε μπορούσε παρά να του χαρίσει το 2006 το Όσκαρ Α΄ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του ως Τρούμαν Καπότε στην ομώνυμη ταινία του Μπένετ Μίλερ.

Βέβαια, η βιομηχανία τον είχε προσέξει από το 1997, τότε που δίπλα στην Τζούλιαν Μουρ και τον Μπάρτ Ρέινολντς είχε υποδύθηκε τον Scotty J στην ταινία «Βoogie nights».

Οι ρόλοι του στις ταινίες «Ο μεγάλος Λεμπόφσκι» (1998) , «Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ» (1999), «Magnolia» (1999), «Almost Famous» (2000), «Κόκκινος Δράκος» (2002), «Mission: Impossible 3» (2006), «Παιχνίδια εξουσίας»  (2007),  «Doubt» (2008),  «Moneyball» (2011)  και «The Hunger Games: Φωτιά» (2013) είναι απλά η υπενθύμιση του πόσο σπουδαίος ηθοποιός ήταν.

Η ερμηνεία όμως που τον καθιέρωσε στο βάθρο των υπέροχων ερμηνευτών ήταν αυτός του Τρούμαν Καπότε. Ως Καποτε κατάφερε να κερδίσει όχι μόνο το Όσκαρ Α΄ ανδρικού ρόλου αλλά και 23 ακόμη βραβεία.

Έκτοτε, η ακαδημία κινηματόγραφου τον συμπεριέλαβε  στις λίστες της τρεις ακόμη φορές, ως υποψήφιο για Όσκαρ Β΄ ανδρικού ρόλου, στις ταινίες «The Master» (2012),  «Doubt» (2008)  και «Παιχνίδια Εξουσίας» (2007).

Στην προσωπική του ζωή, έγινε πρώτη φορά πατέρας στα 35 του χρόνια, όταν η σύντροφός του Μίμι Ο’ Ντόνελ γέννησε τον Μάρτιο του 2003 τον γιο τους Κούπερ Αλεξάντερ. Τον Νοέμβριο του 2006 απέκτησαν την κόρη τους Ταλούλα και στις 17 Οκτωβρίου του 2008, την δεύτερη κόρη τους Γουίλα.

Η χαρακτηριστικά επιβλητική φωνή του και το ιδιαίτερο παρουσιαστικό του, απεικονίζονται στη μεγάλη οθόνη, στον τελευταίο ολοκληρωμένο ρόλο του ως Γκάνθερ Μπάκμαν στο κατασκοπικό θρίλερ του Τζον Λε Καρέ, «A Most Wanted Man».

Σόφη Ζιώγου
[email protected]