Καναδάς και Γαλλία πρωταγωνιστούν στο 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

nikolas
ΤΕΤΑΡΤΗ, 05 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Κάτι περισσότερο από ένας μήνας μας χωρίζει από το 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο φέτος τιμά έναν καναδό και έναν γάλλο δημιουργό.

Οι πρώτες ειδήσεις καταφθάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία και μιλούν για μία διοργάνωση, η οποία θα διαρκέσει από τις 14 έως τις 23 Μαρτίου και φέτος θα έχει ως θεματική ένα αφιέρωμα στις Εικόνες του 21ου Αιώνα.

Εικόνες μάλιστα όπως τις κατέγραψαν ο πρόωρα χαμένος καναδός κινηματογραφιστή και φίλος του φεστιβάλ, Πίτερ Ουιντόνικ (1953-2013) και ο γάλλος σκηνοθέτης Νικολά Φιλιμπέρ. Ο μάστερ μάλιστα του γαλλικού ντοκιμαντέρ θα τιμήσει με την παρουσία του την εν λόγω διοργάνωση.

Ο Πίτερ Ουιντόνικ ήταν ένας πολυπράγμων δημιουργός που χαρίστηκε ολοκληρωτικά στην τέχνη του ντοκιμαντέρ. Ως σκηνοθέτης, παραγωγός, προγραμματιστής αλλά και κριτικός κινηματογράφου κατάφερε να γίνει δάσκαλος για τις νέες γενιές.

Πίτερ Ουιντόνικ

Χαρακτηριστικό της προσφοράς του είναι το γεγονός ότι από φέτος το φεστιβάλ  καθιερώνει το Βραβείο Κοινού Πίτερ Ουιντόνικ, το οποίο θα απονέμεται στο καλύτερο ξένο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους.

Ο Νικολά Φιλιμπέρ από την άλλη είναι ένας καθαρά ανθρωποκεντρικός δημιουργός, που «πλημμυρίζει» τα έργα του με μυστήριο και εικόνες, που αποσπούν αβίαστα την συγκίνηση. Με σημείο αναφοράς το 1990 την «πύλη του Λούβρου» κατάφερε να εισχωρήσει σε σκοτεινά μονοπάτια, που κανείς μέχρι τότε δεν είχε τολμήσει.

Με μία πανέξυπνη ιδέα και μία δημιουργική απεικόνιση του ήχου, ο πρωτοπόρος ντοκιμενταρίστας κατάφερε το 2012 με το «La Μaison de la Radio» να μας κάνει να δούμε την ραδιοφωνική πραγματικότητα μέσα από μία άλλη οπτική, αυτή του ήχου.

Μέχρι την έναρξη του φεστιβάλ στις 14 Μαρτίου, stay tuned για περισσότερα νέα.