Τα βραβεία του ανεξάρτητου αμερικάνικου σινεμά

ta-brabeia-tou-aneksartitou-amerikanikou-sinema

Η ιρανή σκηνοθέτις Maryam Keshavarz παραλαμβάνει το βραβείο της

ΤΡΙΤΗ, 01 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Το φετινό Sundance Film Festival ανέδειξε την ποικιλία που υπάρχει στο ανεξάρτητο σινεμά και άφησε ευοίωνες υποσχέσεις για το μέλλον.

Η ερωτική ιστορία «Like Crazy» και το ντοκιμαντέρ για την ευθανασία «How to Die in Oregon» κέρδισαν τα κορυφαία βραβεία στο Sundance Film Festival που ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες.

Το «Like Crazy» του Drake Doremus απέσπασε το βραβείο για καλύτερο δράμα. Στην ταινία μια Αμερικανίδα και ένας Βρετανός ερωτεύονται για πρώτη φορά και ύστερα μετακομίζουν μακριά ο ένας από τον άλλο, δυσκολεύοντας την σχέση τους. Παραλαμβάνοντας το βραβείο του, ο σκηνοθέτης δήλωσε ότι η ταινία είναι «για τον έρωτα που δεν σβήνει ποτέ και μένει μαζί σου για το υπόλοιπο της ζωής σου». Για την ταινία κέρδισε και ένα ειδικό βραβείο η ηθοποιός Felicity Jones.

Το ντοκιμαντέρ «How to Die in Oregon» ήταν από τις πιο συζητημένες ταινίες στη φετινή διοργάνωση, καθώς επικεντρώνεται στο θέμα της ευθανασίας και περιλαμβάνει σκηνές με μια άρρωστη γυναίκα να παίρνει υπερβολική δόση φαρμάκων και να πεθαίνει μπροστά στην κάμερα.

Τα κορυφαία βραβεία του θεσμού τα απονέμουν επιτροπές αποτελούμενες από επαγγελματίες της βιομηχανίας, ωστόσο και το κοινό έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει τις αγαπημένες του ταινίες. Το φετινό βραβείο κοινού για το καλύτερο δράμα πήγε στο «Circumstance». Στο συγκεκριμένο φιλμ δυο Ιρανοί έφηβοι ερωτεύονται αλλά δεν μπορούν να βρεθούν μαζί.

«Το καστ και το προσωπικό στερήθηκαν πολλά για να κάνουν αυτή την ταινία γιατί πιστεύουμε στην ιστορία και γιατί πιστεύουμε στα ανθρώπινα δικαιώματα και την καλλιτεχνική έκφραση» δήλωσε η σκηνοθέτις του «Circumstance» Maryam Keshavarz όταν παρέλαβε το βραβείο της.

Το βραβείο κοινού για καλύτερο ντοκιμαντέρ πήγε στο «Buck» που αναφέρεται στον εκπαιδευτή ζώων Buck Brannaman, ο οποίος υπήρξε η πηγή έμπνευσης για την ταινία «Γητευτής των Αλόγων».

Άλλες διακρίσεις απονεμήθηκαν στον σκηνοθέτη John Foy για το ντοκιμαντέρ του «Resurrect Dead: The Mystery of the Toynbee Tiles» και στον Sean Durkin για την σκηνοθεσία του δράματος «Martha Marcy May Marlene».

Το Sundance, το οποίο υποστηρίζεται από το Sundance Institute for filmmaking του Robert Redford, είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση ανεξάρτητων ταινιών στις ΗΠΑ. Το δράμα «Winter’s Bone» και το ντοκιμαντέρ «Restrepo» που κέρδισαν τα βραβεία της κριτικής επιτροπές πέρυσι έχουν προταθεί για βραβεία στα φετινά Όσκαρ.

Το κοινό και οι παραγωγοί συμφωνούν ότι το φετινό Sundance είναι ιδιαίτερα δυνατό. «Αυτή τη χρονιά, αυτό που με ενθουσίασε, είναι ότι νομίζω ότι η ποιότητα στην ποικιλία και το βάθος αυξήθηκαν» δήλωσε ο Redford. Επίσης είπε ότι πριν τρία χρόνια το Sundance Institute αποφάσισε να επιστρέψει στις ρίζες του υποστηρίζοντας τις εναλλακτικές φωνές στο σινεμά, πράγμα το οποίο φαίνεται να απέδωσε φέτος.

Πέραν των βραβείων για αμερικάνικες παραγωγές, στο Sundance βραβεύονται και ταινίες από τον υπόλοιπο κόσμο. Το «Happy, Happy», μια συμπαραγωγή Δανίας και Νορβηγίας για μια γυναίκα με εξωσυζυγικό δεσμό κέρδισε το βραβείο της επιτροπής για καλύτερο δράμα, ενώ το «Hell and Back Again» για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν κέρδισε το βραβείο για καλύτερο ντοκιμαντέρ.