Ένα Όσκαρ από την Παλαιστίνη

omar
ΠΕΜΠΤΗ, 06 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Ο Χάνι Αμπού Ασάντ σκηνοθετεί μία ταινία που σίγουρα θα συγκλονίσει. Τουλάχιστον έτσι έχουν δείξει οι μέχρι τώρα συνθήκες για την ταινία «Ομάρ», την παραγωγή που κατάφερε να γίνει η πρώτη παλαιστινιακή ταινία υποψήφια για όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας.

Η ταινία αλλά και ο ίδιος ο Ασάντ έχει ήδη βραβευτεί στις Κάννες αποσπώντας το Ειδικό Βραβείο Επιτροπής στην κατηγορία «Ένα Κάποιο Βλέμμα» ενώ έχει διακριθεί και σε άλλες διοργανώσεις. Και μάλλον η αισιόδοξη αυτή  πορεία του δε θα αφήσει ασυγκίνητο και το ελληνικό κοινό.

Η ταινία διαδραματίζεται στην εμπόλεμη Παλαιστίνη όπου ο Ομάρ περνά ανάμεσα από σφαίρες γα να συναντήσει τη Νάντια. Η περιοχή ωστόσο δεν ξεχωρίζει το μίσος από την αγάπη και σε ένα τέτοιο πνεύμα ο νεαρός φούρναρης θα κληθεί να απαντήσει σε διλήμματα, να πάρει αποφάσεις, ίσως νωρίτερα από ότι θα έπρεπε.

Η σχεδόν βίαιη ενηλικίωσή του θα τον οδηγήσει στη σύλληψη μετά από μία θανατηφόρα πράξη αντίστασης. Εκεί θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους παιδικούς του φίλους και ανθρώπους που εμπιστευόταν τυφλά. Τελικά σε μία εμπόλεμη κατάσταση η αγάπη πόσο σκληρή μπορεί να γίνει;

Σκηνοθεσία: Χάνι Αμπού Ασάντ, παίζουν: Ανταμ Μπακρί, Λιμ Λουμπάνι, Γουαλίντ Ζουάιτερ, Σάμερ Μπισάρατ, Εγιάντ Χουράνι . Η ταινία προβάλλεται από την Ama Films.