«Το ουράνιο τόξο» του σοβιετικού σινεμά

ouranio-tokso
ΠΕΜΠΤΗ, 06 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Το 1943 ήταν το έτος όπου ο σοβιετικός κινηματογράφος μας αποκάλυψε ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα στην ιστορία του. Ο λόγος φυσικά για «Το Ουράνιο Τόξο» του Μαρκ Ντονσκόι.

Μέσα στη δύνη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και το ναζιστικό καθεστώς κάποιοι μπόρεσαν να δουν ένα ουράνιο τόξο και ο κινηματογραφικός κόσμος τους αντάμειψε με ένα βραβείο Λένιν το 1944 και ένα Σταάλιν το 1946.

Ερμηνείες συγκλονιστικές, σε μία αυθεντική επανακυκλοφορία που μας προτείνει για αυτήν την εβδομάδα η New Star. Το κλασικό «Ουράνιο Τόξο» με κύρος ανάλογο του θωρηκτού Ποτέμκιν και της Μεγάλης χίμαιρας, είναι ένας θρίαμβος για την αγάπη προς την πατρίδα και ταυτόχρονα ένας καταπέλτης στο απύθμενο μίσος για τον εχθρό.

«Το ουράνιο τόξο» προβάλλει με λυρικότητα μία άλλη πλευρά της σχέσης μεταξύ ναζισμού και Σοβιετικού καθεστώτος. Μία πλευρά, που κατά τον σκηνοθέτη του Μαρκ Ντονσκόι, δεν πρέπει να αποσιωπηθεί. Πρωταγωνίστρια η Όλγα μία γυναίκα που γυρνά στο χωριό για να πάρει το παιδί της, καταλήγει όμως στα χέρια των ναζί.

Ο θύτης και το θύμα αλλάζουν θέσεις και οι καταπιεσμένοι γίνονται δυνάστες, όσων προκάλεσαν θηριωδίες χωρίς σκέψη και συνείδηση.

Σκηνοθεσία: Μαρκ Ντονσκόι, παίζουν: Νατάλια Ούζβι, Νίνα Αλίσοβα, Ελενα Τιάπκινα. Η ταινία προβάλλεται από την New Star.