64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου με ελληνικό ενδιαφέρον

mperlinale
ΠΕΜΠΤΗ, 06 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Οι πύλες άνοιξαν, οι επίσημοι καταφθάνουν και οι ελληνικές παραγωγές που θα ταξιδέψουν μέχρι το Βερολίνο, για να προβληθούν στο 64ο Φεστιβάλ κινηματόγραφου φτάνουν αισίως τις 10.

Με την ελπίδα για μία διάκριση οι δέκα ελληνικές δημιουργίες (8 μεγάλου μήκους και 2 μικρού) θα προβληθούν στο πλαίσιο της Μπερλινάλε , η οποία θα διαρκέσει από σήμερα 6 Φεβρουαρίου ως  τις 16 του μήνα.

Αυτό που εμείς πρέπει να προσέξουμε είναι το «Μικρό Ψάρι» του Γιάννη Οικονομίδη, (θα προβληθεί με τον τίτλο «Stratos»), το οποίο 10 χρόνια μετά από την τριλογία «Το λιβάδι που δακρύζει» ακολουθεί τα χνάρια του Θόδωρου Αγγελόπουλου στο Διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ.

Stay tuned όμως γιατί ακολουθεί και συνέχεια με την ταινία «Στο Σπίτι» («Homework») του Θανάση Καρανικόλα, που θα προβληθεί στο Forum του Νέου Κινηματογράφου και την «Washingtonia» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη, που συμμετέχει διαγωνιστικά για την καλύτερη ταινία μικρού μήκους.

Σκηνή από την ταινία «Το Δέντρο και η Κούνια» της Μαρίας Ντούζα.

Η σκηνοθέτιδα Ελίνα Ψύκου με το σχέδιο της νέας ταινίας που πρόκειται να γυρίσει, «Ιβο και Σοφία» επιζητά τη δική της αναγνώριση, στην κατηγορία Co production Market, που αφορά στα μελλοντικά σχέδια των παραγωγών ενώ στο τμήμα Generations για τις ταινίες παιδικού προβληματισμού θα δούμε το «Προαύλιο» της Ρηνιώς Δραγασάκη.

Επίσης από ελληνικής άποψης, ενδιαφέρον έχει η το δράμα του Γιώργου Σερβετά  «Να κάθεσαι και να κοιτάς», που θα προβληθεί στο πλαίσιο του τμήματος Panorama, ενώ στο τμήμα Market (Ευρωπαϊκή Αγορά Κινηματογράφου) θα δούμε το «Το Δέντρο και η Κούνια» της Μαρίας Ντούζα και τη «10η Μέρα» του Βασίλη Μαζωμένου.

Τέλος στο τμήμα 14plus του προγράμματος Generation θα προβληθεί και η μεγάλου μήκους συμπαραγωγή Τουρκίας, Γερμανίας, Ολλανδίας και Ελλάδας, «Blue Wave» των Ζεϊνέπ Νατντάκ και Μερβέ Καγιάν.

Στις παράπλευρες…παρουσίες έχετε τα μάτια σας ανοιχτά γιατί από το κόκκινο χαλί της Μπερλινάλε θα παρελάσουν οι Τζορτζ Κλούνεϊ, Τίλντα Σουίντον, Σαρλότ Γκενσμπούρ και  Φόρεστ Γουίτακερ.

Η φετινή διοργάνωση, που θα φιλοξενήσει περίπου 400 ταινίες θα ανοίξει με την ταινία του Γουές Άντερσον «The Grand Budapest Hotel».