10 διάσημες ατάκες από 10 αγαπημένες ταινίες

bito
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 07 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Ο κινηματογράφος είναι ταξίδι. Ένα ταξίδι με όχημα το σενάριο και επιβάτες τους πρωταγωνιστές του.

Άλλους τoυς λατρεύουμε, άλλους τους μισούμε και άλλους απλά λατρεύουμε να τους….μισούμε. Οι  κινηματογραφικοί ήρωες μας μένουν αξέχαστοι με τις ερμηνείες τους γι' αυτό και σας προσκαλούμε να θυμηθούμε μαζί κάποιες ατάκες που έχουν καταφέρει να μείνουν χαραγμένες στη μνήμη μας.

«Έχε τους φίλους σου κοντά και τους εχθρούς σου κοντύτερα» είχε πει με στόμφο ο Μάικλ Κορλεόνε. Ο Αλ Πατσίνο που ενσάρκωνε το ρόλο αυτό στον Νονό 2, το 1974 κατάφερε να βρεθεί υποψήφιος για το Όσκαρ Α΄ανδρικού ρόλου, αλλά όπως αποδείχτηκε η ατάκα του δεν ήταν αρκετή για να τον στέψει νικητή.

«I’ll be back» χωρίς μετάφραση και χωρίς περιττά λόγια. Ο Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ ήξερε ως «Εξολοθρευτής» πώς να σπέρνει τον φόβο από το 1984.

«Αγάπη σημαίνει να μη χρειάζεται να ζητήσεις ποτέ συγνώμη» είχε πει η Άλι Μακ Γκρόου ως Τζένιφερ Καβιλέρι Μπάρετ στον αγαπημένο της Όλιβερ (Ράιαν Ο Νιλ) στο οσκαρικό «Love Story» του 1970.

Ο Τομ Χανκς ως Φόρεστ Γκαμπ.

«Η μαμά μου πάντα έλεγε ‘Η ζωή είναι σαν ένα κουτί με σοκολατάκια. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου τύχει» έλεγε με μοναδική αθωότητα ο Φόρεστ Γκαμπ (Τομ Χάνκς) και  κάπως έτσι έγινε ο δεύτερος ηθοποιός (ο πρώτος ήταν ο Σπένσερ Τρέισι) στην ιστορία των Όσκαρ που κέρδισε το αγαλματίδιο 2 συνεχόμενες φορές στην κατηγορία του Α΄ Ανδρικου ρόλου.

«Ειλικρινά αγαπητή μου, δε δίνω δεκάρα».  Ο Κλαρκ Γκέιμπλ ήξερε να γοητεύει στο «Όσα παίρνει ο άνεμος», την ταινία που του χάρισε μία υποψηφιότητα για όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου το 1940.

Ο Χαν Σόλο, κατά κόσμο Χάρισον Φορντ, επέμενε από το 1977 «May the Force be with you» και ο πολυβραβευμένος «Πόλεμος των Άστρων» ξεκινούσε.

Ο αυθεντικός Βίτο Κορλεόνε, ο Μάρλον Μπράντο στο Νονό του 1972 είχε πει μία ατάκα, που έχει μείνει στην κινηματογραφική ιστορία: «Θα του κάνω μία προσφορά, που δε μπορεί να αρνηθεί».

«Μποντ, Τζέιμς Μποντ». Οι συστάσεις περιττές για τον βρετανό υπερκατάσκοπο. Πρώτος διδάξας στο Dr.No (1962) ο Σόν Κόνερι.

Extra1: «YO, ADRIAN! I DID IT!» φώναζε καταματωμένος ο Ρόκι Μπαλμπόα στο Ρόκι 2 του 1979. Θρυλική ατάκα και θρυλική σκηνή.

Extra 2 (από ελληνικό σινεμά): «Και έχει ένα περίεργο σχήμα η μύτη σου απόψε». Ο Μίμης Φωτόπουλος ήταν αυτός που ως Θόδωρος με το δίκανο «πέταξε» την πιο αστεία και άσχετη ατάκα στο ελληνικό σινεμά. Αποδέκτης της ατάκας, η  κινηματογραφική του σύζυγος Νίτσα Τσαγανέα. 

Αλλά φυσικά είναι αδύνατο να μιλάμε για ατάκες στο σινεμά και να παραλείψουμε τον Κώστα Χατζηχρήστο ως Μπακαλόγατο στην επική κωμωδία «Της κακομοίρας». Και επειδή εμείς δυσκολευόμαστε να επιλέξουμε μία μόνο…το αφήνουμε πάνω σας και περιμένουμε τη δική σας αγαπημένη ατάκα του Μπακαλόγατου.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]