Απογοήτευσε το «Nymphomaniac» του Λαρς φον Τρίερ

nympho
ΔΕΥΤΕΡΑ, 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Το αίσθημα της απογοήτευσης βίωσαν όσοι περίμεναν την προβολή του - χωρίς λογοκρισία - πρώτου μέρους της ταινίας «Nymphomaniac» του Λαρς φον Τρίερ, στην 64η Μπερλινάλε.

Παρά τη μεγάλη προσέλευση των δημοσιογράφων στη δημοσιογραφική προβολή, που έγινε στο Μέγαρο του Φεστιβάλ, με την αίθουσα να είναι υπερπλήρης πολύ νωρίς πριν αρχίσει η προβολή, η ταινία δεν πρόσφερε και πολλά, εκτός από μερικές ακόμη τολμηρές σκηνές.

Ιστορία φόβου με φόντο το Μπουένος Άιρες
Στο διαγωνιστικό τμήμα προβλήθηκε η ταινία «Ιστορία του φόβου» του πρωτοεμφανιζόμενου 28χρονου αργεντινού σκηνοθέτη Μπενιαμίν Νάιστατ.

Το φιλμ καταπιάνεται με τη σύγχρονη κοινωνική και πολιτική κατάσταση στην Αργεντινή, μέσα από την ιστορία μιας ομάδας πλούσιων ανθρώπων που ζουν σε περιφρουρούμενη περιοχή, στα προάστια του Μπουένος Άιρες, οι οποίοι, στη διάρκεια μιας καλοκαιριάτικης νύχτας καύσωνα, έρχονται αντιμέτωποι με τις φοβίες τους.

Χιουμοριστική περιπέτεια με ενδιαφέρον

Ενδιαφέρουσα η επιστροφή του κινέζου σκηνοθέτη Φρουτ Τσαν, με την ταινία «Μετά τα μεσάνυχτα», μια χιουμοριστική περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, βασισμένη σ’ ένα μυθιστόρημα γραμμένο το 2012.

Η ταινία παρουσιάζει τη ζωή των 17 επιζώντων μετά από μια καταστροφή στο Χονγκ Κονγκ. Η ιστορία ξεκινά σ’ ένα λεωφορείο όπου επιβαίνουν τα 17 άτομα. Όταν το λεωφορείο θα διασχίσει ένα τούνελ, οι επιβάτες ανακαλύπτουν πως βρίσκονται σε μια πόλη φάντασμα.

Οι πολλοί και διαφορετικοί χαρακτήρες του έργου (ένας χαρτοπαίκτης, ένας γκάνγκστερ, ένας κλέφτης, ένας μελλοντολόγος, ένα κορίτσι, μερικοί φοιτητές, κ.ά.) αρχίζουν να πιστεύουν πως έχουν βρεθεί σε μια άλλη διάσταση.

Ο Φρουτ Τσαν, πάντως, βρίσκει την ευκαιρία να κάνει σχόλιο πάνω στα διαστημικά ταξίδια, στη σύγχρονη οικονομική κατάσταση, στην πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα και γενικά στα προβλήματα του πλανήτη μας.

naftemporiki.gr