Αλεξάντερ Πέιν: ένας Έλληνας μεταξύ των σπουδαίων του Χόλιγουντ

aleksanter-pein
ΔΕΥΤΕΡΑ, 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφος, ο Αλεξάντερ Πέιν έχει γίνει ο «δικός» μας εκπρόσωπος στα Όσκαρ, που διεκδικεί φέτος ουκ ολίγα χρυσά αγαλματίδια.

Γιος ελλήνων μεταναστών που διατηρούσαν εστιατόριο, ο Αλεξάντερ Πέιν ( ή Παπαδόπουλος όπως είναι το κανονικό του όνομα) έχει δύο αδέρφια και γεννήθηκε σαν σήμερα, 10 Φεβρουαρίου του 1961 στην Όμαχα της Νεμπράσκα.

Εμείς να του ευχηθούμε να τα εκατοστίσει (τα χρόνια και τα κινηματογραφικά βραβεία, φυσικά) και με αφορμή τα γενέθλιά του θα δούμε ποιός είναι αυτός ο Έλληνας, που έχει συνταράξει το Χόλιγουντ.

Η καταγωγή του είναι από τη Σύρο, τη Λιβαδειά και το Αίγιο, ενώ από την πλευρά του πατέρα του έχει και γερμανικές ρίζες.

Απόφοιτος του πανεπιστημίου Στάνφορντ, ο Πέιν έχει πτυχίο στην ισπανική λογοτεχνία και την ιστορία, ενώ αργότερα σπούδασε κινηματογράφο στο UCLA.

Η πτυχιακή του παρουσιάστηκε στο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Sundance και τότε η Universal τον προσέλαβε για να γράψει και να σκηνοθετήσει το «Citizen Ruth» (1996).

Την Πρωτοχρονιά του 2003 παντρεύτηκε την ηθοποιό Σάντρα Ο (γνωστή ως Κριστίνα Γιάνγκ στην τηλεοπτική σειρά «Grey’s Anatomy») με την οποία χώρισε στις 21 Δεκεμβρίου του 2006.

Είναι τελειομανής και θέλει να έχει τον έλεγχο στις ταινίες του, γι΄ αυτό και καταπιάνεται με το σενάριο, τη σκηνοθεσία και το κάστινγκ των ηθοποιών του.

Συνηθίζει να χρησιμοποιεί πραγματικούς ανθρώπους και όχι επαγγελματίες ηθοποιούς σε μικρούς ρόλους ενώ αγαπημένα του θέματα είναι η μοιχεία, οι ανθρώπινες σχέσεις και η μοναξιά.

Είναι μεταξύ των λίγων σκηνοθετών που έχουν τα δικαιώματα των ταινιών του.

Καλύτερός του φίλος είναι ο επίσης σκηνοθέτης Ντέιβιντ Ο. Ράσελ με τον οποίο στα φετινά Όσκαρ θα βρεθούν αντιμέτωποι στην κατηγορία του καλύτερου σκηνοθέτη, ενώ οι ταινίες τους «Νεμπράσκα» (Αλεξάντερ Πέιν)  και «Οδηγός Διαπλοκής» (Ντέιβιντ Ο. Ράσελ) θα κονταροχτυπηθούν σε τρεις ακόμα κατηγορίες: καλύτερης ταινίας, Α΄ ανδρικού (Μπρούς Ντέρν και Κρίστιαν Μπέιλ, αντίστοιχα) και Β’ γυναικείου (Τζουν Σκουίμπ και Τζένιφερ Λόρενς, αντίστοιχα).

Με τις ταινίες του έχει χαρίσει υποψηφιότητες σε 7 ηθοποιούς: τον Τζακ Νίκολσον, την Κάθυ Μπέιτς, τον Τόμας Χέιντεν Τσέρτς, τη Βιρτζίνια Μάντενς, τον Τζόρτζ Κλούνεϊ, τον Μπρούς Ντέρν και τη Τζουν Σκουίμπ.

Και όλα αυτά τα κατάφερε από τα 39 του χρόνια και μετά, οπότε και σκηνοθέτησε την πρώτη του ταινία.

Σήμερα στα 53 του χρόνια έχει ήδη κερδίσει 2 Όσκαρ και μία θέση ανάμεσα στους αγαπημένους του κινηματογραφόφιλου κοινού.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]