Dallas Buyers Club: Μικρά μυστικά πριν τη μεγάλη οθόνη

dallas ANNE MARIE FOX
ΤΕΤΑΡΤΗ, 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Τον τελευταίο καιρό έχουμε ασχοληθεί πάρα πολύ με τον Μάθιου ΜακΚόναχι. Πρωταγωνιστής με οσκαρικές αξιώσεις στο «Dallas Buyers Club» αλλά και το πέρασμά του στον «Λύκο της Γουόλ Στριτ» μας κάνει να μοιάζουμε σχεδόν γραφικοί.

Και μετά από αυτή την αυτοκριτική και με αφορμή την ταινία «Dallas Buyers Club» που βγαίνει αύριο στις ελληνικές αίθουσες (stay tuned για την κριτική από την Δήμητρα Γιαννακού) τι λέτε να πάμε μία βόλτα στα απόκρυφα «δρομάκια» της ταινίας πίσω από τις κάμερες, φυσικά.

Η ταινία αυτή πρέπει να πάρει τον τίτλο της «διαιτητικής» ταινίας της χρονιάς, καθώς για «χάρη» της ο ΜακΚόναχι έχασε κάτι παραπάνω από 20 κιλά (άλλες πηγές λένε 15, αλλά το 20 ακούγεται πιο δραματικό) και ο Λέτο περίπου 15 κιλά.

Ο Λέτο μάλιστα μπήκε τόσο πολύ στο πετσί του ρόλου, που κάποια στιγμή πήγε ντυμένος ως «Rayon» (ο χαρακτήρας που υποδύεται στο φιλμ) σε ένα τοπικό μανάβικο και έγινε μάλιστα δέκτης αναρίθμητων βλεμμάτων και πειραγμάτων.

Ωστόσο, ο ίδιος δεν πτοείται καθώς η ταινία σηματοδοτεί την επιστροφή του στο πανί, έπειτα από 5 χρόνια.

Η ταινία βέβαια, πέρασε ...τα χίλια μύρια πριν συνχρηματοδοτηθεί από τον ίδιο τον ΜακΚόναχι. Το πρώτο ντουέτο σκηνοθέτη/ηθοποιού που τη βολιδοσκοπούσε ήταν οι Μπραντ Πιτ και Μαρκ Φόρστερ και το δεύτερο οι Ράιαν Γκόσλινγκ και Γρεγκ Γκιλέσπι.

Παλαιότερα, στα μέσα της δεκαετίας του ‘90 και ο Ντένις Χόπερ, από τη θέση του σκηνοθέτη με τον Γούντι Χάρελσον ως πρωταγωνιστή είχε επιχειρήσει να γυρίσει την ίδια ιστορία αλλά ήταν αδύνατο να βρει οικονομική υποστήριξη.

Τον ρόλο καλοκοίταζε και ο Γκάελ Γκαρσία Μπερνάλ, ότι πιο αξιόλογο και …σέξι έχει να προτείνει σήμερα η Λατινική Αμερική, αλλά οι συζητήσεις «έπεσαν στο κενό» πριν καν φτάσουν στο ζήτημα των χρημάτων.

Η ταινία είναι το κινηματογραφικό ντεμπούτο του frontman και κιθαρίστα των «Deerhunter», Μπράντφορντ Κοξ.

Στην ταινία θα έπαιζε και η Χίλαρι Σουάνκ αλλά το πρόγραμμά της δεν της το επέτρεψε τελικά.

Το «Dallas Buyers Club» έχει ήδη κερδίσει 2 βραβεία στις Χρυσές σφαίρες (ΜακΚοναχι και Λέτο) ενώ στα φετινά Όσκαρ διεκδικεί αγαλματίδια σε 6 κατηγορίες: καλύτερη ταινία, Α’ ανδρικό, Β’ ανδρικό, πρωτότυπο σενάριο, μοντάζ και μακιγιάζ.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]