Από το Walking Dead στο Breaking Bad και το Game of Thrones

tv
ΚΥΡΙΑΚΗ, 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Ο τίτλος είναι αρκετός για να αντιληφθεί κανείς ότι πλησιάζει ένα κύμα λατρεμένων τηλεοπτικών σειρών, που παρακολουθούμε μανιωδώς και παθιαζόμαστε χωρίς έλεος.

Ναι, λοιπόν, Walking dead, Breaking Bad, Game of Thrones, Sons of Anarchy και American Horror Story αποκαλύπτουν μυστικά, προδίδοντας μόνο τα απαραίτητα για να εντείνουν την εμμονή μας.

Για να αρχή να ξεκαθαρίσουμε γιατί είναι τόσο εθιστικές οι σειρές αυτές. Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν πέντε βασικοί λόγοι: οι καταιγιστικές σκηνές, που σε «αναγκάζουν» να μη μπορείς να πάρεις το βλέμμα σου από πάνω τους, ο δαιμόνιος σκηνοθέτης, που «ελέγχει» το πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος του τηλεθεατή, η αγωνία της δραματικής στιγμής (ωχ, τι θα συμβεί μετά), το κραυγαλέο, σιωπηρό ή αναμενόμενο σεξ και φυσικά η βία, που οι περισσότεροι βρίσκουμε παραδόξως ελκυστική.

Αφού καλύψαμε λοιπόν το φιλοσοφικό κομμάτι και δικαιολογήσαμε την εμμονή μας (πρώτο βήμα είναι η αποδοχή, σαν όλους τους εθισμούς, εξάλλου) πάμε στα…ενδότερα.

Game of Thrones

Το φινάλε της προηγούμενης σεζόν του Game of Thrones κέρδισε μεταξύ άλλων και τον τίτλο της πιο «πειρατικά κατεβασμένης» τηλεοπτικής σειράς. Ο λόγος; Τα περίπου 5.9 εκατομμύρια downloads. Δεύτερο στη λίστα έρχεται το Breaking Bad με 4.2 εκατ. downloads ενώ κάθε επεισόδιο της σειράς το παρακολουθούν όταν μεταδίδεται (μόνο στην αμερικανική τηλεόραση) περίπου 10,28 εκατομμύρια τηλεθεατές.

Για το 2013, οι πιο πειρατικά κατεβασμένες σειρές (ανά επεισόδιο) μετά το Game of Thrones και το Breaking Βad είναι το The Walking Dead με 3.6 εκατ. downloads, The Big Bang Theory με 3.4 εκατ., Dexter με 3.1 εκατ., How I Met Your Mother με 3 εκατ., Suits με 2.6 εκατ., Homeland  με 2.4 εκατ., Vikings με 2.3 εκατ. και τη δεκάδα συμπληρώνει το Arrow με 2.2 εκατ.
Επιστροφή στα ελληνικά δρώμενα των αμερικανικών σειρών όμως.

Breaking Bad

Ο πρώτος διδάξας της δικής μας αγαπημένης λίστας είναι το Breaking Bad, το οποίο προβλήθηκε στους αμερικανικούς δέκτες στις 20 Ιανουαρίου του 2008. Έκτοτε οι περιπέτειες του Walter White και όχι μόνο έχουν φτάσει αισίως στην 5η σεζόν.

Η σειρά έχει κερδίσει ήδη 2 χρυσές σφαίρες φέτος (καλύτερη δραματική τηλεοπτική σειρά και καλύτερη ερμηνεία για τον Μπράιαν Κράνστον που ενσαρκώνει τον White) ενώ συνολικά έχει κερδίσει 57 βραβεία και έχει προταθεί για 135 επιπλέον βραβεία σε διάφορες διοργανώσεις.

Το γεγονός ότι αριθμεί 8.083.375 μέλη (μέχρι την στιγμή που γράφεται το συγκεκριμένο κείμενο) στην επίσημη σελίδα του στο facebook δεν αποτελεί έκπληξη.

Sons of Anarchy

Κάποιους μήνες μετά το Breaking Bad, στις 3 Σεπτεμβρίου του 2008, εμφανίζεται στους δέκτες το  SAMCRO, δηλαδή το Sons Of Anarchy. Οι λάτρεις των δικύκλων και όχι μόνο, γοητεύονται και παραληρούν ακόμα και σήμερα για μία σειρά που ήδη διανύει την 7η σεζόν της.

Μία χρυσή σφαίρα το 2011 στην Κέιτι Σάγκαλ (που είχαμε γνωρίσει στα τέλη της δεκαετίας του ’80 ως Πέγκυ Μπάντι στο «Παντρεμένοι με παιδιά) είναι μία μόνο επιβράβευση της σειράς, η οποία εντωμεταξύ έχει 4 ακόμα νίκες και 18 υποψηφιότητες σε διάφορες διοργανώσεις.

Οι 6.701.914 (την παρούσα στιγμή) φανς ανά τον κόσμο γνωρίζουμε καλά γιατί η συγκεκριμένη σειρά είναι εθιστική.

Χρονολογικά, η επόμενη τηλεοπτική σειρά ήταν το The Walking Dead, του οποίου η πρεμιέρα προβλήθηκε στις 31 Οκτωβρίου του 2010. Πλέον, βρίσκεται στην 5η σεζόν (έχει πάρει το πράσινο φως από την εταιρεία για τα γυρίσματα), έχει προταθεί το 2011 για μία χρυσή σφαίρα, έχει 15 άλλες νίκες και 50 υποψηφιότητες και κατέχει το ρεκόρ των περισσότερων φαν στο facebook με 24.004.007 (επιμένω, ότι οι αριθμοί αυτοί είναι συνεχώς μεταβαλλόμενοι προς τα πάνω…όπως και οι φαν της σειράς εξάλλου).

The Walking Dead/ American Horror Story

Το 2011 ήταν η χρονιά του Game of Thrones και του American Horror Story. To ωριαίο μυθιστορηματικό δράμα είναι τηλεοπτική διασκευή της σειράς των ιστοριών «A song of Ice and Fire» του George Raymond Richard Martin, κέρδισε το 2012 χρυσή σφαίρα ενώ πρωταγωνιστεί στα βραβεία με 46 νίκες και 115 άλλες υποψηφιότητες.

Η πρεμιέρα του στους δέκτες έγινε στις 14 Απριλίου του 2011, αριθμεί κάτι περισσότερους από 8 εκατ. φανς (8.896.483 την παρούσα στιγμή) και καταλυτική ημερομηνία είναι η 6η Απριλίου του 2014, ημέρα πρεμιέρας του 4ου κύκλου του Game of Thrones.

Τελευταία τηλεοπτική εμμονή είναι το American Horror Story, που έκανε πρεμιέρα στους δέκτες στις 17 Απριλίου του 2011. Με τη Τζέσικα Λανγκ σε πρωταγωνιστικό ρόλο, η ιδιόμορφη αυτή ιστορία τρόμου διανύει την 4η σεζόν της, έχει κερδίσει ήδη 1 χρυσή σφαίρα το 2012, μετρά ήδη 17 νίκες και 70 βραβεία σε διάφορες άλλες διοργανώσεις και μέχρι πρόσφατα οι φαν της έφταναν αισίως τα 6.415.764. μέλη.

Εσείς καταλήξατε ποιά από όλες αυτές τις σειρές είναι ο δικός σας εθισμός;

Σόφη Ζιώγου
[email protected]