Nymphomaniac: μυστικά και …γκάφες

nympho
ΤΡΙΤΗ, 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Ο Λαρς Φον Τρίερ είναι ένας δημιουργός που είτε τον λατρεύεις, είτε τον μισείς. Ενδιάμεσες καταστάσεις δεν υπάρχουν.

Ναι, είναι προκλητικός και πάντα δημιουργεί θέματα για συζήτηση... γύρω από το όνομά του αλλά αυτό δεν είναι ένα δωρεάν μάρκετινγκ, εξάλλου; Ξεπερνώντας όλες τις προκαταλήψεις γύρω από τον Δανό αυτό καλλιτέχνη (ηλίου φαεινότερο σε ποια από τις 2 κατηγορίες ανήκουμε, των lovers ή των haters) θα αποκαλύψουμε μερικά από τα …καλά κρυμμένα μυστικά του Nymphomaniac.

Το Nymphomaniac (1 και 2, το οποίο βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου), είναι το τελευταίο μέρος της τριλογίας «Trilogy of Depression» (η τριλογία της κατάθλιψης δηλαδή).

Τα άλλα δύο μέρη ήταν ο «Αντίχριστος» (2009) με τον εκπληκτικό Γουίλεμ Νταφόε και η  «Μελαγχολία» (2011) με την Κίρστεν Ντάνστ. Σε όλα τα μέρη της τριλογίας πρωταγωνιστεί η Σαρλότ Γκενσμπούργκ.

Ο Σάια Λαμπέφ για να συμμετάσχει στην ταινία, του ζητήθηκε να στείλει μία φωτογραφία από το…μόριό του. Αυτός προτίμησε να στείλει μία ερωτική homemade ταινία όπου κάνει σεξ με την κοπέλα του. Ο Λαρς Φον Τρίερ τον προσέλαβε.

Η Νικόλ Κίντμαν ήταν διατιθέμενη να υποδυθεί την Mrs.Η αλλά λόγω ασυμφωνίας «προγραμμάτων», ο ρόλος πέρασε στην υπέροχη Ούμα Θέρμαν.

Αυτός που είπε ένα ηχηρό όχι στον Δανό δημιουργό ήταν ο Λίαμ Χέμσγουορθ (Hunger games), ο οποίος δεν μπόρεσε τελικά να συμμετάσχει ως Τζερόμ, που τον υποδύθηκε τελικά ο Λαμπέφ.

Ο γερμανός Ούντο Κίερ είναι σχεδόν μόνιμος συνεργάτης του Τρίερ καθώς δουλεύουν για 9η φορά μαζί.

Βέβαια, ταινία χωρίς «γκάφα» ή λάθος, δύσκολο να υπάρξει, όσο προσεκτικός κι αν είσαι. Έτσι και το Nympomaniac έχει ένα κάπως βαρβάτο λάθος (τουλάχιστον αυτό έχουμε εντοπίσει μέχρι τώρα): Στο πρώτο μέρος του Nympomaniac, στο τρένο όπου τα δύο κορίτσια «συλλέγουν» ξένους στη Γερμανία, ο ελεγκτής του εισιτηρίου φοράει στολή των Βρετανικών Σιδηροδρόμων από τα 70s.