Ποιοι σταρ είναι λίγο…μαμάκηδες;

moms
ΤΡΙΤΗ, 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

«Μάνα είναι μόνο μία» λέει η γνωστή παροιμία (και η Μαίρη Χρονοπούλου σε παλιά «τύπου» κωμική σειρά της ελληνικής τηλεόρασης) και οι σταρ του Χόλιγουντ το ενστερνίζονται δεόντως.

Όταν ο Μπράντλει Κούπερ πήρε ως ντάμα τη μαμά του για στην απονομή των Όσκαρ πέρυσι, πολλοί τον στραβοκοίταξαν. Όταν μάλιστα,  έμαθαν πως ζει με τη μαμά του (επειδή είχε πρόσφατα πεθάνει ο πατέρας του) τον είπαν «μαμάκια». Η μαμά του όμως του έφερε γούρι και έτσι πήρε και το χρυσό αγαλματίδιο σπίτι του.

Δεν είναι όμως ο μόνος. Πρώτες διδάξασες η κυρία Ντέιμον και η κυρία Άφλεκ (ναι, στο θηλυκό, δεν έχει γίνει κανένα λάθος) , οι οποίες παρευρέθηκαν στα Όσκαρ το 1988 για να καμαρώσουν τα βλαστάρια τους, οι οποίοι τις αποκάλεσαν μάλιστα τις «πιο όμορφες γυναίκες της τελετής».

Τέσσερα χρόνια αργότερα ο Κλιντ Ίστγουντ στα 64 του χρόνια τότε, έπιασε τη μαμά του από το μπράτσο και περπάτησαν στο κόκκινο χαλί. Η κυρία Ίστγουντ είδε τον κανακάρη της να παραλαμβάνει 2 Όσκαρ για το «Unforgiven».

Το 1999, η Χίλαρι Σουάνκ κέρδισε το Όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στο «Boys Don't Cry» και στο πάρτυ που ακολούθησε, η μαμά της την καταχειροκρότησε.

Το «Monster» όπου η Σερλίz Θερόν τιμήθηκε για την εκπληκτική της ερμηνεία διαγωνίστηκε το 2004 και η νοτιοαφρικανή ηθοποιός είχε στο πλάι της τη μητέρα της. Παραλαμβάνοντας το βραβείο είπε απευθυνόμενη σε εκείνη «Έχεις θυσιάσει τόσα πολλά για μένα με το να μένεις εδώ και να κάνεις τα όνειρά μου πραγματικότητα και δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψω πόσο πολύ σε αγαπώ».

Την ίδια χρονιά μία άλλη κυρία έδωσε το παρόν στην βραδιά της απονομής. Η κυρία Ντεπ, η μαμά του Τζόνι, στάθηκε χαρούμενη δίπλα στον δικό της Τζακ Σπάροου.

Ωστόσο, το 2004 ήταν η χρονιά των μαμάδων καθώς και η Νικόλ Κίντμαν και ο Σον Πεν συνόδευσαν τις δικές τους μαμάδες στα Όσκαρ για να τους χαρούν ως Βιρτζίνια Γουλφ και Τζίμι Μάρκουμ (στο Mystic River), αντίστοιχα.

Ένα χρόνο αργότερα η Βιρτζίνια Μάντσεν με τη μαμά  της αλά… μπρατσέτα τίμησαν τη διοργάνωση με την παρουσία τους, ενώ το 2007 ο Ράιαν Γκόσλιγκ δεν πήρε μόνο τη μαμά του Ντόνα αλλά και την αδερφή του, Μάντι, όταν ήταν προτεινόμενος για Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου στο «Half Nelson».

Το 2008 δύο «σκληροί» άνδρες του κινηματόγραφου έδειξαν την ευαίσθητη πλευρά τους. Ο Κόλιν Φάρελ κα ο Χαβιέ Μπαρδέμ με τις μαμάδες τους, απόλαυσαν τη βραδιά. Ο ιρλανδός ηθοποιός μιλώντας για τη Ρίτα Φάρελ είπε «η μητέρα μου με δίδαξε εκπληκτικούς τρόπους συμπεριφοράς».

Η κυρία Μπαρδέμ, γνωστή ηθοποιός στην Ισπανία έχει πάει 2 φορές στα Όσκαρ, το 2008 και το 2011. Μάλιστα όταν ο κανακάρης της παρέλαβε το Όσκαρ για την ταινία «Καμία πατρίδα για τους μελλοθάνατους», την ευχαρίστησε λέγοντας στα ισπανικά «Μαμά αυτό είναι για σένα».

«Το ηθικό δίδαγμα είναι να ακούς τη μαμά σου» είπε ο σκηνοθέτης Τομ Χόπερ στον ευχαριστήριο λόγο του, κάνοντας το 2011 τη μητέρα του να …κορδώνεται σα γύφτικο σκεπάρνι.

Η καλύτερη ωστόσο, οφείλω να ομολογήσω ότι ήταν την ίδια χρονιά, η μητέρα της Άνν Χάθαγουεϊ, η οποία είχε ξαναπάει στα Όσκαρ το 2009. Όταν η κόρη της όμως παρουσίαζε τη βραδιά (για πρώτη φορά με τον Τζέιμς Φράνκο το 2011), η μητέρα της ανέβηκε στη σκηνή για να δώσει μία συμβουλή στην κόρη της. «Άννι, αγάπη μου, στάσου ίσια. Είναι εδώ ο κύριος Σπίλμπεργκ».

Για το τέλος έχουμε την ειδική κατηγορία της ελληνίδας μάνας. «Και μια σύντομη προσωπική παρατήρηση, αν μου επιτρέπετε, η μητέρα μου είναι εδώ μαζί μου από την Όμαχα, -συνεχίστε το χειροκρότημα. Πριν κάποια χρόνια όταν είδαμε τον Χαβιέ Μπαρδέμ να ευχαριστεί τη μητέρα του, η δική μου με έβαλε να της υποσχεθώ ότι αν ποτέ κερδίσω ένα Όσκαρ θα της το αφιερώσω με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Έτσι, μαμά, αυτό είναι για σένα. Σε αγαπάω πολύ (στα ελληνικά) και σε ευχαριστώ που με άφηνες να μην πηγαίνω νηπιαγωγείο για να πηγαίνουμε σινεμά. Ευχαριστώ πολύ» είπε ο Αλεξάντερ Πέιν λαμβάνοντας το Όσκαρ διασκευασμένου σεναρίου του «Απογόνους» το 2012.

Σόφη Ζιώγου
sziogou@naftemporiki. gr