Η Χρυσή Αρκτος περιμένει στο Βερολίνο

i-xrusi-arktos-perimenei-sto-berolino

ΠΕΜΠΤΗ, 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Τα οικονομικά σκάνδαλα, η κρίση και η μετανάστευση βρίσκονται στο επίκεντρο πολλών ταινιών που θα προβληθούν στην 61η Μπερλινάλε.

Η αυλαία της μεγάλης γιορτής του κινηματογράφου ανοίγει σήμερα με το γουέστερν των αδελφών Κοέν «True Grit», ριμέικ της κλασικής ταινίας του 1969 με τον Τζον Γουέιν. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο εμφανίζεται ο Τζεφ Μπρίτζες, ενώ η υποψήφια για δέκα Όσκαρ ταινία, προβάλλεται εκτός συναγωνισμού. Οι αδελφοί Κοέν θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι καθώς το φιλμ τους κατόρθωσε να κερδίσει πολύτιμους πόντους δημοσιότητας στη φετινή κούρσα των Όσκαρ, δύο μόλις εβδομάδες πριν τη μεγάλη βραδιά της απονομής.

Στη φετινή Μπερλινάλε τα βλέμματα στρέφονται στην πολυαναμενόμενη προβολή του ντοκιμαντέρ του γερμανού σκηνοθέτη Σιρίλ Τούσι για τον Μιχαήλ Χοντοκόφσκι. Η ταινία θα προβληθεί τη Δευτέρα στην ενότητα του Πανοράματος και ξετυλίγει την πορεία του πρώην επικεφαλής του πετρελαϊκού κολοσσού Ioukos, ο οποίος συγκαταλέγεται στους εχθρούς του Βλαμιντίρ Πούτιν. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουμε στο ντοκιμαντέρ την περίφημη συνέντευξη του Χοντορκόφσκι από τη φυλακή.

Η οικονομική κρίση πρωταγωνιστεί στη μεγάλη οθόνη με την ταινία «Μargin Call» του πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη Τζ. Σ. Τσέιντορ. Πρόκειται για ένα ακόμη θρίλερ της Γουολ Στριτ που διαδραματίζεται σε μια τράπεζα επενδύσεων με πρωταγωνιστές τον Κέβιν Σπέισι και την Ντέμι Μουρ.

Για άλλη μια φορά ο ιρανός σκηνοθέτης Τζαφάρ Παναχί δεν μπόρεσε να παρουσιαστεί ως μέλος της κριτικής επιτροπής, όπως είχε συμβεί και στα προηγούμενα κινηματογραφικά φεστιβάλ των Καννών και της Βενετίας. Ο Παναχί καταδικάστηκε στο Ιράν σε φυλάκιση έξι ετών επειδή κάλυψε τις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις του 2009 και η καρέκλα του θα μείνει άδεια εις ένδειξη διαμαρτυρίας. Θα πραγματοποιηθούν τιμητικές προβολές των ταινιών του και θα διοργανωθεί συζήτηση με θέμα «Κινηματογράφος και λογοκρισία», με προσκεκλημένους πολλούς ιρανούς δημιουργούς.

Από ελληνικής πλευράς, περιμένουμε την παγκόσμια πρεμιέρα της νέας ταινίας του Κωνσταντίνου Γιάνναρη «Man at sea» στις 15 Φεβρουαρίου στο τμήμα «Πανόραμα special» αλλά και την ελληνοαλβανική συμπαραγωγή «Aμνηστία» του Μπουγιάρ Αλιμάνι. Το μεγάλο βραβείο της Χρυσής Άρκτου θα απονείμει η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Ιζαμπέλα Ροσελίνι στις 19 Φεβρουαρίου.