12 χρόνια σκλάβος: όλα όσα έγιναν πίσω από τις κάμερες

slave
ΤΕΤΑΡΤΗ, 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Η ταινία του Στιβ ΜακΚουίν μετρά μέχρι τώρα 8 υποψηφιότητες για Όσκαρ, 119 νίκες και 129 ακόμα υποψηφιότητες σε άλλες κινηματογραφικές διοργανώσεις.

Δεν θεωρείται άδικα από πολλούς (αν και δε συμφωνώ) η ταινία της χρονιάς αλλά η …αυτοψία της οσκαρικής διοργάνωσης, δηλαδή η 2α Μαρτίου (νύχτα που θα διεξαχθούν τα Όσκαρ), θα δείξει το κατά πόσο είναι όντως η «Best picture» για το 2014. Πριν όμως από τη μεγάλη βραδιά μήπως να ρίχναμε μία ματιά στα παρασκήνια της ταινίας;

Σοκαριστικό το θέμα της ταινίας (αν και τετριμμένο). Μάλιστα, ο Μάικλ Φασμπέντερ λιποθύμησε αφού γύρισαν τη σκηνή του βιασμού.

Ο Τσιούτελ Ιτζίοφορ από την άλλη είχε αρχικά αρνηθεί την πρόταση του  Στιβ ΜακΚουίν για τον πρωταγωνιστικό ρόλο, γιατί φοβόταν ότι αυτός θα  καθορίσει την μετέπειτα καριέρα του.

Αν βέβαια την Κυριακή πάρει τον χρυσό θείο Όσκαρ στο σπίτι, δε νομίζω ότι θα τον πειράξει αν όντως θεωρηθεί ο ρόλος της καριέρας του.

Για τα εξωτερικά γυρίσματα στη Λουιζιάνα χρειάστηκαν μόλις 35 μέρες με μία κάμερα, γεγονός που αυτόματα κάνει τον σκηνοθέτη πολύ αποτελεσματικό.

Για να γίνει πιο πιστευτός, ο αλκοολικός χαρακτήρας που υποδύεται, ο Φασμπέντερ, ζήτησε από το μακιγιάζ να του «ποτίσουν» και να του ζωγραφίσουν αλκοόλ στο μουστάκι του, ώστε οι συνάδελφοί του να αντιδρούν φυσιολογικά στη μυρωδιά.

Σε ότι αφορά την Σάρα Πόλσον, η επιλογή ανήκει στην κόρη του ΜακΚουίν, η οποία ζήτησε από τον πατέρα της να την προσλάβει για τον ρόλο καθώς όταν την είδε στην οντισιόν της φάνηκε πολύ τρομακτική.

Η ταινία βασίζεται στα απομνημονεύματα του Σόλομον Νόρθαπ, από το 1853.

Το δέντρο, όπου ο πρωταγωνιστής βλέπει πολλούς να κατακρεουργούνται πάνω του, έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για λιντσάρισμα και μάλιστα γύρω του υπάρχουν τάφοι δολοφονημένων σκλάβων.

Η ταινία αποτελεί την τρίτη συνεργασία μεταξύ Φασμπέντερ και Μπραντ Πιτ. Παλαιότερα, οι δύο ηθοποιοί είχαν πρωταγωνιστήσει μαζί στο «Άδωξοι Μπάσταρδη» του Ταραντίνο και ο «Συνήγορος» του Ρίντλεϊ Σκοτ.

Από τις 7 μεγάλου μήκους ταινίες, που έχει σκηνοθετήσει ο ΜακΚουίν, είναι η μόνη που ο τίτλος της δεν είναι μία….λέξη.

Η ταινία θα διδάσκεται στα αμερικανικά δημόσια γυμνάσια από τον Σεπτέμβρη, οπως ανακοίνωσε η Εθνική Ένωση Σχολικών Συμβουλίων της χώρας.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]