Τα περίεργα (και ο μεγαλύτερος γκαντέμης) των Όσκαρ

oscar
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Λίγο πριν τη μεγάλη βραδιά, λέμε να απομυθοποιήσουμε τον λαμπερό θεσμό και να δούμε την πιο φαιδρή του όψη. Τι λέτε;

Νικητές, υποψήφιοι, χαμένοι και ο πιο χαμένος από όλους δεν είναι άλλος από τον Κέβιν Ο’ Κόνελ, ο οποίος από το 1983 έχει βρεθεί στα Όσκαρ ως υποψήφιος 20 φορές και ακόμα να κερδίσει.

Το πιο περίεργο Όσκαρ απονεμήθηκε στο..Υπουργείο Πληροφορίων της Μεγάλης Βρετανίας για το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ του 1941 «Target for Tonight».

Στα 23 της χρόνια, η Τζένιφερ Λόρενς είναι η πιο νέα ηθοποιός με 3 υποψηφιότητες, καταρρίπτοντας το ρεκόρ της…24χρονης Τερέσα Ράιτ με επίσης 3 υποψηφιότητες.

Αν μάλιστα, κερδίσει φέτος, θα γίνει η τρίτη ηθοποιός που θα έχει πάρει συνεχόμενα βραβεία και η νεότερη κάτοχος 2 Όσκαρ.

Merie W. Wallace

Σκηνή από την ταινία "Nebraska".

Αντίθετα, η 84χρονη Τζουν Σκουίμπ από το «Nebraska» θα είναι η γηραιότερη στην κατηγορία του Β’ γυναικείου ρόλου και ο συμπρωταγωνιστής της, ο 77χρονος Μπρους Ντερν, ο γηραιότερος κάτοχος του Α΄ Ανδρικού Όσκαρ. Μάλιστα, η Σκουίμπ προτείνεται πρώτη φορά ενώ ο Ντερν δέυτερη (η πρώτη ήταν για Όσκαρ Β' ανδρικού ρόλου το 1979).

Η παραγωγός του «Her» και του «Οδηγού διαπλοκής» είναι η μόνη γυναίκα (και ο τρίτος άνθρωπος στην ιστορία των Όσκαρ) που διεκδικεί 2 βραβεία καλύτερης ταινίας την ίδια χρονιά, φυσικά για 2 διαφορετικές ταινίες.

Στα σοκαριστικά νούμερα της διοργάνωσης, προσθέστε 1.200 μπουκάλια γαλλική σαμπάνια, 1.000 αστακούς, 1.200 στρείδια, 18 κιλά χαβιάρι, 7 κιλά βρώσιμη χρυσόσκονη και 4.000 σοκολατένια αγαλματίδια.

Το Kodak Theatre μπορεί να φιλοξενήσει 3.332 ανθρώπους, αλλά βέβαια δεν εμφανίζονται πάντα όλοι. Για να γεμίσει όμως το μέρος και να γίνετε και εσείς ένας από τους παρευρισκομένους της βραδιάς, αρκεί να πληρώσετε 125 δολάρια την ώρα.

Μερικοί από τους νικητές, συχνά το παρακάνουν με τον ευχαριστήριο λόγο τους. Έτσι, η τελετή το 2002 διήρκησε 4 ώρες και 23 λεπτά. Έκτοτε, η διοργάνωση έχει επιβάλλει τον κανόνα των «45 δευτερολέπτων». Όποιος υπερβεί αυτόν τον χρόνο, απλά κόβεται από την ορχήστρα.

Το Όσκαρ του πιο σύντομου ευχαριστήριου λόγου μοιράζονται ο Γουίλιαμ Χόλντεν και ο Άλφρεντ Χίτσκοκ. Τι είπαν; «Ευχαριστώ».

Η γνωστή σε όλους φράση «And the Oscar goes to…» είναι η σύγχρονη εκδοχή του παλιού «And the winner is…». Η αντικατάσταση έγινε το 1989, πιθανόν για να μην αισθάνονται οι χαμένοι…χαμένοι.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]