Κακά (κινηματογραφικά) παιδιά που προκαλούν ανατριχίλα

corn
ΤΡΙΤΗ, 04 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

Υπάρχουν κακά παιδιά; Όχι, θα πει κάποιος και φυσικά αυτή είναι η σωστή απάντηση, δεδομένου βέβαια ότι ΔΕΝ πρόκειται για κινηματογραφικά παιδιά.

Μία φίλη μου εξιστόρησε πρόσφατα μία περιπέτεια ενός μικρού παιδιού και πως κάποιος ενήλικας το αποκάλεσε «κακό παιδί» παροτρύνοντας τα υπόλοιπα να μην το κάνουν παρέα. Η αντίδραση φυσικά είναι να εξοργιστείς με τον ενήλικα.

Αυτά όμως, σε ότι αφορά την πραγματικότητα, γιατί η ουσία είναι ότι για τα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά παιδιά που ακολουθούν η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική.

Game of Thrones

Ο Τζέφρι Μπαράθεον στο «Game of Thrones» ισχυρίζεται με σθένος ότι «Οι πάντες είναι δικοί μου για να τους τυραννάω». Ο αδυσώπητος αυτός παιδικός (ή έστω εφηβικός) χαρακτήρας είναι η επιτομή της κακίας. Ένας σαδιστής χαρακτήρας που υποδύεται ο ιρλανδός ηθοποιός Τζακ Γκλίσον και όλοι εμείς απλά λατρεύουμε να μισούμε.

«Η προφητεία», η ταινία του 1976 είναι μία κλασική αγαπημένη ταινία τρόμου με τον Ντέμιεν Θορν να είναι ο Αντίχριστος. Ο μικρός Χάρβεϊ Στέφενς που τον υποδύθηκε μοναδικά ακόμα προκαλεί ανατριχίλες με την ερμηνεία του. Μία ερμηνεία που όποιος έχει δει την ταινία γνωρίζει καλά ότι δε χρειάστηκε να πει και πολλά λόγια για να προκαλέσει φόβο.

Η προφητεία

Ο Μακόλεϊ Κάλκιν είναι συνυφασμένος με το «Μόνος στο σπίτι». Όλοι εκείνη την εποχή τον λυπηθήκαμε ως το παιδί που ξέχασαν οι γονείς μόνο του τα Χριστούγεννα. Ο μικρός Μακόλεϊ όμως σύντομα μας έκανε να αλλάξουμε γνώμη, όταν τον είδαμε να υποδύεται τον Χένρι Έβανς στην ταινία «Ο καλός γιος».

Ο Ισαάκ Κρόνερ ήταν ο φανταστικός  ήρωας της κινηματογραφικής μεταφοράς του βιβλίου του Στέφεν Κινγκ «Children of the Corn». Αν δεν έχετε δει την ταινία, (Ο Δολοφόνος με το Δρεπάνι σε επίσημη μετάφραση), σας την συστήνουμε ανεπιφύλακτα, αρκεί να έχετε γερό στομάχι.

«And a child shall lead them…» ακούγεται στην ταινία τρόμου του 1984 και ο νεαρός ηθοποιός Τζον Φράνκλιν θα σας κάνει να κοιτάζετε τα παιδιά με άλλο μάτι.

Ο Εξορκιστής

Η Ρίγκαν ΜακΝίλ ήταν ένα αθώο 12χρονο κορίτσι μέχρι τη στιγμή που ένας αθυρόστομος (φυσικά) δαίμονας την κυριεύει. Η γλυκύτητα και η αθωότητα μετατρέπονται σε αυτό που μέχρι σήμερα θεωρείται μία από τις καλύτερες ταινίας τρόμου: «Ο εξορκιστής».

Η ταινία μάλιστα ήταν τόσο σοκαριστική για την εποχή που στους κινηματογράφους μαζί με το εισιτήριο δίνονταν και μία σακούλα στην περίπτωση που ο θεατής είχε τάση για …εμετό. 

Η μικρή πρωταγωνίστρια από την άλλη, η Λίντα Μπλερ τότε δεχόταν απειλές κατά της ζωής της από φανατικούς και είχε για 6 μήνες μετά την προβολή της ταινίας 24ωρη προστασία από σωματοφύλακες.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]