Ειδικά αφιερωμένο στις γυναίκες

lenin

Σκηνή από την ταινία «Η πίστη της μάνας» (1968)

ΠΕΜΠΤΗ, 06 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

Τρία κινηματογραφικά αριστουργήματα υμνούν τη γυναικεία φύση, ενόψει του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας το Σάββατο 8 Μαρτίου.

Η γυναίκα ως μητέρα και σύζυγος, ως πυρήνας και στήριγμα της οικογένειας και η γυναίκα ως αγωνίστρια «έρχονται» στην κινηματογραφική οθόνη μέχρι τις 12 Μαρτίου, ως ύψιστη τιμή για τον εορτασμό της γυναίκας.

Μέσα από τα έργα του Μάρκ Ντονσκόϊ, «Η καρδιά της μάνας» (1967), «Η πίστη της μάνας» (1968) και «Νάντια Κρούπσκαγια» (1974), που προβάλλονται από τη New Star,  το αφιέρωμα κινείται γύρω από τις γυναίκες που σημάδεψαν τον Λένιν.

Με βασικές ηρωίδες τη μητέρα του, Μαρία Αλεξάντροβνα Ουλιάνοβα και τη γυναίκα του Ναντιέζντα Κωνσταντίνοβα Κρούπσκαγια, ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης Μαρκ Ντονσκόϊ ασχολείται με τη γυναίκα όπως αυτή διαφαίνεται μέσα από μια σκληρή ιστορική περίοδο στα τέλη του 19ου αιώνα, αρχές του 20ου στην Τσαρική Ρωσία, που η θέση της γυναίκας ήταν υποβαθμισμένη και γεμάτη κακουχίες.

Οι φιγούρες τους δυναμικές και αντίθετες από τα κοινωνικά στερεότυπα έμειναν χαραγμένες στη Ρωσία και στιγμάτισαν τον αγώνα της κάθε μάνας και συζύγου προς την πραγματική απελευθέρωση.

Πληροφορίες: Κινηματογράφος «Αλεξάνδρα» (new star art cinema), από Πέμπτη 6 Μαρτίου ως Τετάρτη 12 Μαρτίου, γενική είσοδος: 5 ευρώ.