Έχουν...αληθινό θράσος οι αδελφοί Κοέν

exounalithino-thrasos-oi-adelfoi-koen

ΠΕΜΠΤΗ, 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Οι αδελφοί Κοέν τιμούν και πάλι τη μυθολογία του γουέστερν, με τη νέα τους δουλειά, το «Αληθινό θράσος» που σαρώνει στις υποψηφιότητες για τα Όσκαρ.

«Αληθινό θράσος»

Με «αληθινό θράσος» οι αδελφοί Κοέν αποφασίζουν να δώσουν τη δική τους εκδοχή σε ένα κλασικό έργο που έγραψε ιστορία στο σινεμά. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι η ταινία τους δεν είναι ένα ριμέικ του κλασικού ομότιτλου γουέστερν του 1969 που χάρισε στον Τζον Γουέιν το μοναδικό Όσκαρ της καριέρας του.

Οι Κοέν ανατρέχουν στις ρίζες της ιστορίας, δηλαδή στο καλτ μυθιστόρημα του Τσαρλς Πόρτις που είναι γραμμένο με μαύρο χιούμορ και προσφέρεται για πολλαπλές αναγνώσεις. Οι αδελφοί Κοέν, οι οποίοι μας έχουν δώσει αριστουργήματα όπως το «Καμία πατρίδα για τους μελλοθάνατους», με τον Χαβιέ Μπαρδέμ ανασυνθέτουν με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο τη μυθολογία του γουέστερν, αντλώντας υλικό από μια καθαρόαιμη ιστορία εκδίκησης, με απρόβλεπτους και σκοτεινούς χαρακτήρες.

Στον ρόλο του ετοιμοπόλεμου Ρούστερ, τον οποίο είχε ερμηνεύσει με μοναδικό τρόπο ο Τζον Γουέιν, εμφανίζεται ο Τζεφ Μπρίτζες, συνεργαζόμενος άλλη μια φορά με τα τρομερά αδέλφια. Το «Αληθινό θράσος» ήταν η εναρκτήρια ταινία στη φετινή Μπερλινάλε, ενώ συμμετέχει δυναμικά στην κούρσα των φετινών Όσκαρ, έχοντας λάβει 10 υποψηφιότητες (μεταξύ αυτών καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, πρώτου ανδρικού και δεύτερου γυναικείου ρόλου και διασκευασμένου σεναρίου).

Η ιστορία της ταινίας περιστρέφεται γύρω από την βεντέτα της δεκατετράχρονης ηρωίδας Μάτι Ρος (Χέιλι Στάινφελντ), η οποία θέλει να εκδικηθεί τον φόνο του πατέρα της, από έναν δειλό εκτελεστή τον Τομ Τσέινι (Τζος Μπρόλιν). Η νεαρή κοπέλα φτάνει στο Αρκάνσας και ζητά τη συνδρομή του μονόφθαλμου, αλκοολικού αστυνομικού Ρούστερ Κόγκμπερν (Τζεφ Μπρίτζες). Ο δεύτερος, παρά τις αρχικές επιφυλάξεις του προσχωρεί στην αποστολή της Ρος.

Υπάρχει όμως κι άλλος ένας διώκτης του Τσέινι: ο αστυνομικός Λα Μπιφ (Ματ Ντέιμον) ο οποίος στοχεύει στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό της επικήρυξης για τον επικίνδυνο πιστολά. Αξιοσημείωτη η παρουσία της δεκατετράχρονης Χέιλι Στάινφελντ η οποία κέρδισε με την ερμηνεία της την υποψηφιότητα για Όσκαρ δεύτερου γυναικείου ρόλου ενώ ο Τζεφ Μπρίτζες διεκδικεί (χωρίς μεγάλες ελπίδες) το Όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου.

Αναφερόμενος στην κινηματογραφική διασκευή του μυθιστορήματος του Τσαρλς Πόρτις, ο Ματ Ντέιμον υπογραμμίζει: «Δεν είχα διαβάσει ποτέ μου το μυθιστόρημα, μέχρι που το έδωσαν οι αδελφοί Κοέν. Είναι ένα φανταστικό αμερικάνικο μυθιστόρημα και πρέπει να έχει την ανάλογη αναγνώριση. Η προσαρμογή των Κοέν είναι άψογη. Χρησιμοποίησαν τους αυθεντικούς διαλόγους και έχουν συλλάβει πλήρως το πνεύμα του Πόρτις αναφορικά με τον τρόπο που μιλούσαν τότε που λαμβάνει χώρα η δράση. Με ενθουσίασε και με παρέσυρε. Αλλά συνεχώς νιώθεις τη φωνή των Κοέν γιατί είναι τόσο ισχυροί καλλιτέχνες». Παίζουν οι :Τζεφ Μπρίτζες, Ματ Ντέιμον, Τζος Μπρόλιν, Χέιλι Στάινφελντ, Μπάρι Πέπερ. Η ταινία προβάλλεται από την UIP.