9 ψυχοπαθείς που... αγάπησα

psycho
ΔΕΥΤΕΡΑ, 10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

Αν σας αρέσουν οι ταινίες τρόμου, τα θρίλερ και οι σπλάτερ παραγωγές, μη σταματήσετε να διαβάζετε.

Ο τρόμος είναι ιντριγκαδόρικος, προκλητικός, ακόμα και σαγηνευτικός πολλές φορές. Όσο φοβάσαι, τόσο δε μπορείς να πάρεις τα μάτια σου πάνω από τους συγκλονιστικούς «ψυχοπαθείς» που ακολουθούν. Μην ανησυχείτε όμως γιατί οι φαν του είδους είμαστε πολλοί.

Ο πρώτος διδάξας Άντονι Πέρκινς στο «Ψυχώ» έκανε όλους μας να έχουμε μία δεύτερη σκέψη κάθε φορά που επιλέγουμε να μείνουμε σε ένα ξενοδοχείο. Δεν ξέρω τι λέτε εσείς, πάντως ο άνθρωπος έγινε…θυσία για την οικογένειά του.

Με γνώσεις διδακτορικού επιπέδου, ο dr. Χάνιμπαλ Λέκτερ έγινε ο ψυχίατρος που κανείς δε μπόρεσε να αντισταθεί στη γοητεία του. Ακόμα και αν στη «Σιωπή των Αμνών» (1991) χρειάστηκε μόλις 17 λεπτά για να μας πείσει.

Ο Κρίστιαν Μπέιλ ως Πάτρικ Μπέϊτμαν ήταν αυτό που έλεγε… ένας «American phycho» με οικονομικές ανησυχίες και προτιμήσεις. Η ερμηνεία του στην ομώνυμη ταινία το 2000, απλά συγκλονιστική.

Και μιας και λέμε για ψυχοπαθείς και συγκλονιστικές ερμηνείες, ο μοναδικός Τζακ Νίκολσον έχει τη δική του περίοπτη θέση στη λίστα. Η «Λάμψη» του Κιούμπρικ μετρά ήδη 34 χρόνια στο σινεμά αλλά στα αυτιά μας ακόμα ηχεί το γνωστό: «Here’s Johnny!».

Το 1991 ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο έδωσε ρεσιτάλ ερμηνείας στο «Ακρωτήρι του φόβου» του Σκορτσέζε. Έπειτα από υπομονή στη φυλακή για 14 χρόνια, ο Μαξ Κάντι επιστρέφει για να ζητήσει εκδίκηση και ο Ντε Νίρο κερδίζει μία θέση ως αξιομνημόνευτος ….ψυχοπαθής.

Ο Χιθ Λέτζερ επαναπροσδιόρισε τον χαρακτήρα του «Τζόκερ» και αυτό το έχουμε πει αρκετές φορές. Η απεικόνιση του ρόλου αυτού στον «Σκοτεινό Ιππότη» (2008) με τέτοια ψυχωτική μαεστρία μάλλον δύσκολα θα ξεπεραστεί.

Λίγο το μαλλί, λίγο το ύφος και… πολύ το ταλέντο έκαναν τον Χαβιέ Μπαρδέμ έναν εξαιρετικό δολοφόνο χωρίς όρια, διακρίσεις και τάσεις μεταμέλειας. «Καμία πατρίδα για τους μελλοθάνατους» (2007) και σίγουρα καμία ελπίδα για όποιον βρεθεί μπροστά στον τρομακτικό Μπαρδέμ, που προσωπικά μου θυμίζει τον Μάικλ  Μάγιερς στο «Halloween»…άλλος ψυχοπαθής αυτός.

Η Ιαπωνική απάντηση στην ….ψυχοπάθεια είναι αναμφίβολα ο Ίτσι. Ο Νάο Ομόρι που υποδύθηκε τον ομώνυμο ρόλο στην ταινία «Ichi the Killer» του 2001 έφερε τη Γιακούζα, πιο κοντά μας.

Επειδή ψυχοπαθείς δεν είναι μόνο οι άντρες όμως, η Γκλεν Κλόουζ αντιπροσώπευσε επάξια το γυναικείο φύλο, όταν το 1987 δεν μπορούσε να ελέγξει τη μοιραία έλξη της για τον Μάικλ Ντάγκλας στη δική τους «Ολέθρια Σχέση».

Σόφη Ζιώγου
[email protected]