Ομπάμα ή «12 χρόνια σκλάβος»;

obama-12-years
ΤΕΤΑΡΤΗ, 12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

Έχουν περάσει 10 μέρες από τότε που η ακαδημία των Όσκαρ έδωσε το χρυσό αγαλματίδιο της καλύτερης ταινίας στο «12 χρόνια σκλάβος» του Στιβ ΜακΚουίν αλλά τα παρατράγουδα τώρα ξεκινούν.

Αν και λογικά θα έπρεπε να ασχολούμαστε με τις βραβεύσεις της επόμενης χρονιάς, οι αμερικανοί πολίτες έρχονται να απαντήσουν στο ερώτημα «ήταν καλή η επιλογή της ταινίας ως καλύτερη της χρονιάς;».

Έγινε μάλιστα τηλεφωνική δημοσκόπηση από όπου προέκυψε ότι οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν την απόφαση αυτή ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν τις αντιρρήσεις τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, που διεξήγαγε η Public Policy Polling, αφού ρωτήθηκαν 1.152 καταγεγραμμένοι ψηφοφόροι μέσω τηλεφώνου και ίντερνετ, η πλειοψηφία (52%) απάντησε «δεν είμαι σίγουρος» ενώ οι διαφοροποιήσεις φάνηκαν όταν οι ερωτηθέντες δήλωσαν τις πολιτικές τους πεποιθήσεις.

Σε ποσοστό 53% των ερωτηθέντων που δήλωσαν Δημοκρατικοί, η απάντηση ήταν σύμφωνη με την ανακήρυξη του «12 χρόνια σκλάβος» ως καλύτερη ταινία, ενώ το ίδιο δήλωσε και το 15% των Ρεπουμπλικανών συμμετεχόντων.

Ωστόσο, το 23% των Ρεπουμπλικανών που δεν συμφώνησαν με το Όσκαρ είχαν την ίδια άποψη με το 10% των Δημοκρατικών.

Βέβαια, το βασικό ερώτημα στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση είναι το εξής: που αποσκοπεί μία έρευνα που η πρώτη της ερώτηση είναι «Εγκρίνετε ή όχι την τακτική που ακολουθεί ο Πρόεδρος Ομπαμα;» και η 11η «Συμφωνείτε με την επιλογή του 12 χρόνια σκλάβος ως καλύτερη ταινία της χρονιάς;».

Για την ιστορία να αναφέρουμε πάντως, ότι σύμφωνα με την έρευνα, με τον Ομπάμα διαφωνεί το 51% και με την ταινία το 52%.