5 αντιήρωες που «έσπασαν» ταμεία

antiheroes
ΤΕΤΑΡΤΗ, 12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

Κάθε ταινία, που σέβεται τον εαυτό της, έχει έναν ήρωα, που υπερπηδά όλα τα εμπόδια, ένα δράμα, που κορυφώνεται και την τελική κάθαρση, για να επέλθει λύτρωση.

Σε ορισμένες ταινίες όμως ένας αντιήρωας, ένας άνθρωπος πάσης υποψίας και κυρίως χωρίς να ενοχλεί (έστω όχι τόσο πολύ), καλείται να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και να αποτελέσει τον κινητήριο μοχλό για την εξέλιξη της ιστορίας.

Ο Oh Dae-su ήταν έναν ανυποψίαστος πολίτης που για ασήμαντη αφορμή φυλακίστηκε 15 χρόνια, αφέθηκε ελεύθερος χωρίς εξηγήσεις και αναγκάστηκε να γίνει εκδικητής, ξετυλίγοντας το κουβάρι της κορεάτικης ταινίας «Oldboy».

«Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο» λέει ο λαός και εκπληκτική ερμηνεία του Μin-sik Choi στον πρωταγωνιστικό ρόλο της ταινίας το 2003 έχει μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη όλων.

Η αμερικανική εκδοχή του αντιήρωα βρίσκεται στο πρόσωπο του Γουόλτ Κοβάλσκι, ενός συνταξιούχου πρώην βετεράνου του πολέμου της Κορέας, που θυσιάζει τον εαυτό του για να αποδώσει δικαιοσύνη.

Ο Κλιντ Ίστγουντ στον πρωταγωνιστικό ρόλο του «Gran Torino» αλλά και στη σκηνοθετική καρέκλα κατάφερε να κερδίσει μία χρυσή σφαίρα, αν και ήταν για τη μουσική του ομώνυμου soundtrack.

Ένας αδίστακτος, πληρωμένος δολοφόνος δε θα μπορούσε ποτέ να είναι πρότυπο. Κι όμως ο συγκλονιστικός Ζαν Ρενό ανέτρεψε τα δεδομένα απέναντι στον πραγματικό «κακό» της ιστορίας, που ενσάρκωσε ο Γκάρι Όλντμαν στην ταινία «Λεόν» (Leon, the professional).

Ντροπαλός, ήσυχος και προστατευτικός προς την άγνωστη τότε πιτσιρίκα Νάταλι Πόρτμαν στην πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση, ο Λεόν δε μπορεί παρά να γίνει συμπαθής καθώς θυσιάζεται για να σωθεί η μικρή, που του έμαθε να διαβάζει.

Ο Τζουλς Γουίνφιλντ δεν θέλει κανείς (μα κανείς) να πειράξει ή να δυσαρεστήσει τον Μαρσέλους Γουάλας. Όταν αυτό συμβεί, θα δείξει απίστευτη ωμότητα αποδίδοντας δικαιοσύνη, όπως αυτός ξέρει.

Ο λόγος για τον χαρακτήρα του Σάμιουελ Τζάκσον στο «Pulp Fiction» 20 χρόνια πριν.

Ο πιο cool αντιήρωας όμως είναι ο Τάιλερ Ντάρντεν από το «Fight Club». «Αll the ways you wish you could be, that's me. I look like you wanna look, I fuck like you wanna fuck, I am smart, capable, and most importantly, I am free in all the ways that you are not», έλεγε με χαρακτηριστική άνεση το alter ego του Έντουαρντ Νόρτον, Μπραντ Πιτ, σε μία από τις κορυφαίες ερμηνείες της καριέρας του.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]