Ο Γιάννης Σμαραγδής πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

smaragdis
ΠΕΜΠΤΗ, 13 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

Νέος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διορίστηκε, με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνου Παναγιωτόπουλου, ο καταξιωμένος σκηνοθέτης και μέχρι τώρα αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Φεστιβάλ, Γιάννης Σμαραγδής.

Όπως είναι γνωστό, ο προηγούμενος πρόεδρος, ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, είχε παραιτηθεί από τη θέση αυτή επικαλούμενος τις ανάγκες του προεκλογικού του αγώνα, που τότε ξεκινούσε.

Σύντομο βιογραφικό
Ο Γιάννης Σμαραγδής γεννήθηκε το 1946 στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε σκηνοθεσία στην Ελλάδα και το Παρίσι. Εμφανίζεται το 1972 με την μικρού μήκους  ταινία «Δύο τρία πράγματα…», με την οποία απέσπασε το πρώτο βραβείο στην Ελλάδα και διάκριση στο Φεστιβάλ του Μόντρεαλ του Καναδά.

Η σταδιοδρομία του μετρά πολλές επιτυχίες και βραβεία τόσο στον κινηματογράφο όσο και στην τηλεόραση. Η  καλλιτεχνική του φήμη οφείλεται κυρίως στις ταινίες: «Καβάφης» (1996), «El Greco» (2007), που σημείωσε ρεκόρ εισιτηρίων στην Ελλάδα και «Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι» (2012).

Σκηνή από την ταινία "El Greco"

Στην τηλεόραση, ο Γιάννης Σμαραγδής άγγιξε τις ψυχές των θεατών με την ταινία του «Καλή σου Νύχτα, Κυρ Αλέξανδρε» (Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης), το 1980, που μεταδόθηκε πάνω από 50 φορές.

Το 1988 σκηνοθέτησε την κινηματογραφημένη σειρά 13 επεισοδίων «Σιγά η Πατρίδα Κοιμάται…», η οποία θεωρήθηκε μια από τις  καλύτερες ελληνικές τηλεοπτικές σειρές.

Ο Γιάννης Σμαραγδής έχει σκηνοθετήσει και άλλες, ιδιαίτερα δημοφιλείς, τηλεοπτικές σειρές, όπως οι «Χατζημανουήλ» (1984), «Χαίρε Τάσο Καρατάσο» (1986),  πολλά ντοκιμαντέρ, κ.λπ.. Το 2007 σκηνοθέτησε την «Όπερα των Σκιών» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Το 2008 τιμήθηκε στην Ρώμη με το βραβείο «Giuseppe Sciacca 2008» ως ο καλύτερος σκηνοθέτης της χρονιάς στην Ευρώπη, για την ταινία του «El Greco». Τον ίδιο χρόνο τιμήθηκε με το βραβείο «Σοφίης» από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ένα βραβείο που απονέμεται σε προσωπικότητες, οι οποίες με τις πράξεις τους υπηρετούν τις αξίες του ανθρωπισμού.

O Γιάννης Σμαραγδής και η σύζυγός του, Ελένη Σμαραγδή, μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων της ταινίας «El Greco», δώρισαν όλα τα δημιουργικά στοιχεία και τα έργα τέχνης που χρησιμοποιήθηκαν στην ταινία στο δήμο Ηρακλείου της Κρήτης. Έκτοτε,  λειτουργεί έκθεση σε χώρο στα ενετικά τείχη, με τίτλο «El Greco - Επιστροφή στην πατρίδα».

naftemporiki.gr