I do: αλλιώτικες προτάσεις γάμου στο πανί

proposal
ΠΕΜΠΤΗ, 13 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

Ο γάμος δεν είναι μόνο το «βάσανο» κάθε Ελληνίδας μάνας (ναι ακόμα και στη σημερινή εποχή) αλλά και το «καλό χαρτί» κάθε καλής χολιγουντιανής ρομαντικής κομεντί και όχι μόνο.

Γονατιστός ή όχι, με δαχτυλίδι ή κάτι συμβολικό, από αγάπη ή ανάγκη, οι προτάσεις γάμου στο Χόλιγουντ έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: είναι έμπνευση με πολλά μηδενικά στο…άθροισμα, όταν φτάνουν στις αίθουσες.

Το 2009, η Σάντρα Μπούλοκ έκανε πρόταση γάμου στον βοηθό της Ράιαν Ρέινολντς, για να μην την απελάσουν στον Καναδά. Η σκηνή της πρότασης με τη Μπούλοκ να γονατίζει και να «διαπραγματεύονται» οι δυο τους τα του γάμου, είναι αρκετά αστεία με την καριερίστρια Μάργκαρετ (Σάντρα Μπούλοκ) να δυσκολεύεται να σηκωθεί στην «Πρόταση». Φυσικά στο τέλος, η ψεύτικη πρόταση γυρίζει μπούμεραγκ και… ο έρωτας νικά.

Η Έιμι Άνταμς είχε ένα όνειρο: να παντρευτεί. Επειδή όμως ο αγαπημένος της δε λέει να την αποκαταστήσει, εκείνη ταξιδεύει μέχρι την Ιρλανδία στις 29 Φεβρουαρίου προκειμένου να του κάνει πρόταση.

Η ημερομηνία είναι ζωτικής σημασίας, καθώς σύμφωνα με την παράδοση όποιος δεχτεί πρόταση γάμου εκείνη τη μέρα δε μπορεί να αρνηθεί. Όλα αυτά στο «Leap Year» (2010) που στα ελληνικά μεταφράστηκε ως...Ζητείται γαμπρός (θυμίζει και σε σας αυτός ο τίτλος παλιά κωμωδία από το ελληνικό σινεμά;).

Στην απόλυτη ιστορία αγάπης του παγκόσμιου σινεμά (Love Story του 1970) ο Όλιβερ (Ράιαν Ο’ Νιλ) κάνει την πιο αυθόρμητη και ειλικρινή πρόταση γάμου στην αγαπημένη του σε ένα πεζοδρόμιο ενός πολύβουου δρόμου, με τον θόρυβο από τα διάφορα οχήματα να συμπληρώνουν την πιο απλή κίνηση αγάπης στην ιστορία του κινηματογράφου.

Σε ένα μάλλον καταθλιπτικό δείπνο, η Χάνι (Έμμα Τσέιμπερς) ανακοινώνει στους φίλους της ότι θα παντρευτεί. Όταν τη ρωτάνε ποιόν, εκείνη διστακτικά γυρνά προς τον φίλο της τον Σπάικ (Ρις Άιφανς) που κάθεται δίπλα της και του λέει «Εσένα σκεφτόμουν».

Αν και έκπληκτος, η απάντησή του είναι «Groovy». Κάπως έτσι, η παράλληλη ιστορία στην ταινία «Μια βραδιά στο Notting Hill» (1999) έμεινε ως μία από τις πιο ρομαντικές στιγμές στο σινεμά.

Βέβαια, κάποια χρόνια πριν, ο Χιού Γκραντ (πρωταγωνιστής στο Notting Hill) είχε κάνει μία ιδιόμορφη αλλά τόσο «δική του» πρόταση στην Άντι ΜακΝτάουελ.

Στο «Τέσσερις γάμοι και μία κηδεία» (1994) πολύ χαριτωμένα της είπε: «Θέλω να σε ρωτήσω ένα πράγμα. Νομίζεις- ότι αφού περάσουμε πολύ χρόνο μαζί- θα μπορούσες να συμφωνήσεις να ΜΗ με παντρευτείς; Και θεωρείς ότι το να μην είσαι παντρεμένη μαζί μου θα μπορούσε να είναι κάτι που θα θεωρούσες ότι θα ήσουν ικανή να κάνεις για το υπόλοιπο της ζωής σου;»

Κάποια χρόνια μετά, στο «Love Actually» (2003) ο μετέπειτα οσκαρικός βασιλιάς Γεώργιος ο 4ος (Ο Λόγος του Βασιλιά), ο Κόλιν Φερθ πήρε την απόφαση και μπήκε στο εστιατόριο όπου εργαζόταν η Αουρέλια (Λουτσία Μονίζ).

Σε λάθος…πορτογαλικά και μπροστά στης οικογένειά της και τους έκπληκτους θαμώνες, ενώ αυτή εργάζεται, της ζητά να περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους μαζί.

Ο Μάικλ Κορλεόνε (Αλ Πατσίνο) βέβαια είχε άλλη άποψη για το πώς κάνουν πρόταση γάμου το 1972 στο «Νονό». «Ζητώ συγνώμη αν σας προσέβαλα αλλά είμαι από άλλη χώρα και δεν είχα σκοπό να δείξω ασέβεια προς εσάς ή την κόρη σας.

Είμαι Αμερικάνος και κρύβομαι στη Σικελία. Ονομάζομαι Μάικλ Κορλεόνε. Υπάρχουν άνθρωποι που θα πλήρωναν πολλά λεφτά για αυτήν την πληροφορία αλλά αν συνέβαινε αυτό η κόρη σας θα έχανε έναν πατέρα, αντί να κερδίσει έναν σύζυγο».

«Αναρωτιόμουν τι κάνεις τα επόμενα 40 -50 χρόνια της ζωής σου» είπε ο Ρόκι Μπαλμπόα και «έριξε» την Άντριαν ενώ στη ...δική μας εκδοχή πρωταγωνιστές της πιο αξιομνημόνευτης πρότασης γάμου είναι ο Γιώργος Κωνσταντίνου και η Μάρω Κοντού.

Όταν ο Αντωνάκης ζητά την Ελενίτσα σε γάμο της λέει με απλότητα «Α ρε κατακαημένη Ελένη, δε μου λες μπας και έχεις εκεί κανένα χαρτί;  Τι χαρτί; (απαντά η Ελενίτσα) Κανά βαφτιστικό. Γιατί, Αντωνάκη μου; (ρωτά με την ίδια αθωότητα η μέλλουσα κυρία Κοκκοβίκου).

Να λέω, τυπικό είναι το ζήτημα αλλά και κοινωνικό βεβαίως,10 χρόνια τραβιόμαστε να βάλουμε εκεί μια κουλούρα να πάει στο διάολο».

Σόφη Ζιώγου
[email protected]