Χαρακτήρες χωρίς όνομα: τους θυμάστε;

noname
ΔΕΥΤΕΡΑ, 17 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

Η γνωστή σε όλους μας τηλεοπτική Νινέτα των Ρήγα-Αποστόλου αποτελεί ακόμα και σήμερα μία γυναίκα φάντασμα.

Η Ντένη Μαρκορά (ρόλος που η Ντίνα Κώνστα ερμήνευσε καθηλωτικά, είναι η αλήθεια) τηλεφωνούσε συχνά στη φίλη της Νινέτα, την οποία εμείς ως τηλεθεατές δεν είδαμε ποτέ αλλά πάντα ξέραμε ότι έχει τη δική της θέση στην εξέλιξη του σεναρίου.

Στον αντίποδα αυτού του σκηνοθετικού τεχνάσματος, οι ήρωες που έχουν πρόσωπο αλλά όχι όνομα. Τους ξέρουμε, τους θαυμάσαμε αλλά κανείς τους ποτέ δεν απέκτησε όνομα.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ ήταν όνομα και …πράγμα οδηγός στο «Drive» του 2011. Η ερμηνεία του υπέροχη σε μία σκοτεινή ταινία (που θυμίζει το κλασικό «Oldboy») και που όλοι τον αποκαλούσαν απλά «driver».

Ποιος είδε το «Kill Bill» και δεν το αγάπησε; Η εξαιρετική δημιουργία του Ταραντίνο είναι μία από τις λατρεμένες ταινίες με την Ούμα Θέρμαν να ζητά εκδίκηση απλά ως «Νύφη». 

Ο Λαρς φον Τρίερ όταν κάνει κινηματογράφο δεν ασχολείται με μικροπράγματα όπως είναι οι …ηθοποιοί και τα ονόματά τους. Απόδειξη ο «Αντίχριστος» του 2009 (που θεωρώ ότι ήταν αρκετά καλή ταινία αν σου αρέσει ο Τρίερ), όπου ο Δανός δημιουργός κατάφερε με δύο ηθοποιούς να κάνει θαύματα.

Ο «Αυτός» (Γιουίλεμ Νταφόε) και η «Αυτή» (Σαρλότ Γκενσμπούργκ). Ο μόνος που είχε όνομα ήταν ο τρίτος …ηθοποιός της ταινίας ο Νικ, το μωρό δηλαδή (Στορμ Ά. Σάλστρομ).

Δανών συνέχεια με τον Βίγκο Μόρτενσεν, που έχει πρωταγωνιστήσει στο «Δρόμο» του 2009 ως «The man». Χαρακτηριστικό μάλιστα, της ταινίας είναι ότι κανείς δεν έχει όνομα, π.χ υπάρχουν οι υπόλοιποι χαρακτήρες, το αγόρι, ο ηλικιωμένος άντρας κ.λ.π.

Σκηνή από την ταινία "Se7en".

Στο «Valhalla Rising» πάλι ο Μές Μίκελσεν είναι ο Μονόφθαλμος, που δε χρειάζεται να έχετε δει την ταινία για να καταλάβετε προς τι το παρατσούκλι. Αν πάλι δεν την έχετε δει, κάντε το, ο Μόρτεσεν είναι απλά υπέροχος στην αναβίωση των Βίκινγκ.

Η επανάσταση είναι ανώνυμη, απρόσωπη και μαζική. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο …V is for Vendetta.

Τον Κέβιν Σπέισι τον θυμόμαστε όλοι (θέλω να πιστεύω) να συγκλονίζει στο «Se7en» το 1995. Το όνομά του; John Doe, το όνομα δηλαδή που δίνεται σε κάποιον όταν δεν είναι γνωστή η ταυτότητά του. Συχνή τακτική σε... πτώματα (βλέπε CSΙ και συναφή).

Extra info: σε περίπτωση που η άγνωστη είναι γυναίκα χρησιμοποιείται το όνομα «Jane Doe» ή «Jane Roe» ενώ για τα μικρά παιδιά το «Jonnie Doe» και το «Janie Doe» ή γενικά «Doe».

Σόφη Ζιώγου
[email protected]