Οι βιογραφίες ανέκαθεν πουλούσαν στο σινεμά

dallas1 Vanity Fair
ΔΕΥΤΕΡΑ, 17 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

Όταν η ζωή μεταφέρεται στην κινηματογραφική οθόνη, η συγκίνηση διογκώνεται, τα συναισθήματα μεγαλώνουν και τα εισιτήρια αυξάνονται ...τις περισσότερες φορές.

Για παράδειγμα το γεγονός ότι η ιστορία του Ρον Γούντραφ θα άξιζε Όσκαρ, ήταν σχεδόν αναμενόμενο, με τον Μάθιου ΜακΚόναχι να «πατάει» κινηματογραφικά σε μία ιστορία που συντάραξε τις ΗΠΑ αλλά και το κοινό αίσθημα. Όλα αυτά φυσικά στο Dallas Buyers Club.

Όμοια και ο Τομ Χανκς που μπορεί να μην έφυγε με το χρυσό αγαλματίδιο φέτος αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν κάνει τον πραγματικό ήρωα Κάπτεν Ρίτσαρντ Φίλιπς λιγότερο σημαντικό όταν ήρθε αντιμέτωπος με τους πειρατές.

Η ιστορία της Φιλομένα ήταν ούτως ή αλλιώς ιδιαίτερη. Μία γυναίκα που ψάχνει το παιδί της με τη βοήθεια ενός δημοσιογράφου. Η Τζούντι Ντενς την ερμήνευσε με σεβασμό αλλά όταν συνάντησε την πραγματική Φιλομένα Λη εξεπλάγην ευχάριστα με το πόσο αστεία ήταν, παρά τις δυσκολίες που είχε αντιμετωπίσει στη ζωή της.

Ο Νέλσον Μαντέλα δε χρειάζεται συστάσεις. Ο άνθρωπος που όντως περπάτησε «Στον δρόμο προς την ελευθερία» όπως είναι ο τίτλος της ταινίας, στην οποία ο Ίντρις Έλμπα υποδύθηκε την σπουδαία αυτή προσωπικότητα της παγκόσμιας ιστορίας, δεν πρόλαβε να δει όλη του τη ζωή να μεταφέρεται στο πανί.

Η κόρη του Μαντέλα είπε ότι ο Έλμπα κατάφερε να φέρει βάθος στο ρόλο και αυτό είναι τιμή για τον ηθοποιό.

Ο Άστον Κούτσερ...έγινε Στιβ Τζόμπς. Όλοι μιλούσαν για μία μοναδική ομοιότητα και μία ταινία που θα έσπαγε ταμεία. Όντως οι ειδικοί του μακιγιάζ είχαν προσπαθήσει αρκετά αλλά δυστυχώς αυτό δεν αρκούσε από μόνο του για να φέρει την επιτυχία.

Η Αμάντα Σέιφιλντ υποδύθηκε την Λίντα Λάβλεϊς και έπειτα ισχυρίστηκε ότι ήταν ο πιο παρακινδυνευμένος ρόλος που έχει παίξει ποτέ. Η Λάβλεϊς ωστόσο είχε από χρόνια αποτάξει το παρελθόν της και τις ταινίες πορνό που είχε γυρίσει και ισχυριζόταν ότι κάθε φορά που κάποιος παρακολουθεί το «Βαθύ λαρύγγι», παρακολουθεί το βιασμό της.

Τελευταία (και πολυαναμενόμενη ταινία) είναι η κινηματογραφική μεταφορά της ζωής του θρύλου της ροκ Τζίμι Χέντριξ. Με τον τραγουδοποιό Andre 3000 στον πρωταγωνιστικό ρόλο, η περιέργεια εντείνεται, αν και στα πρώτα στιγμιότυπα που έχουν κυκλοφορήσει η ομοιότητα μεταξύ των δύο είναι αρκετή.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]