4 animated σειρές που αξίζει να δείτε…αν δεν το κάνετε ήδη

simpsons
ΤΡΙΤΗ, 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

Τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει μια καλή κωμωδία; Μάλλον το θάρρος της να μιλάει για δύσκολα θέματα με εύληπτο και προφανώς αστείο τρόπο. Αυτές οι τέσσερις σειρές τα καταφέρνουν περίφημα εδώ και χρόνια.

1. The Simpsons
Αν η σειρά ήταν άνθρωπος θα είχε πάρει πτυχίο, θα τελείωνε το μεταπτυχιακό και θα έμπαινε στην αγορά… ανεργίας, αφού η σειρά φέτος κλείνει τα 25 της χρόνια.

Η μητέρα όλων, όσοι ακολούθησαν έκανε το ακατόρθωτο: έφτιαξε χαρακτήρες οι οποίοι σατίρισαν, καυτηρίασαν και γελοιοποίησαν όλους τους ιερούς του αμερικάνικου και δυτικού κόσμου – την οικογένεια, την εκκλησία και τις οργανωμένες θρησκείες, το σχολείο, την πολιτική, τα ΜΜΕ, τον κόσμο των επιχειρήσεων - και μάλιστα ενώ προβάλλεται σε ένα από τα πιο συντηρητικά, δεξιόστροφα κανάλια των ΗΠΑ, το Fox.

Ο Homer, η Marge, ο Bart, η Lisa και η Maggie έχουν αποδειχτεί απίστευτα συνεπείς ως χαρακτήρες και όλο το σύμπαν που δημιούργησε ο Matt Groening θα μπορούσε να αποτελέσει ένα περιεκτικό μάθημα της αμερικάνικης κοινωνιολογίας.

2. Southpark

Αν είστε οπαδός της πολιτικής ορθότητας, ξεχάστε το. Οι δημιουργοί του Southpark, Trey Parker και Matt Stone, προχώρησαν αρκετά βήματα πιο πέρα από τους δημιουργούς των Simpsons φτιάχνοντας χαρακτήρες οι οποίοι ενσαρκώνουν άπειρα ελαττώματα των ανθρωπότυπων της αμερικανικής κοινωνίας: από τον white trash Κένι, στο ρατσιστή, ομοφοβικό, σε κατάσταση μόνιμης άρνησης και εξουσιομανή Cartman.

Οι φωνές της λογικής, ο Stan, ένα παιδί μιας μεσαίας, βαρετής, πλην καταπιεσμένα kinky οικογένειας και ο Kyle, γόνος εβραϊκής οικογένειας και στόχος των αντισημιτικών συνδρόμων του Cartman, αναδεικνύουν περαιτέρω τα διάφορα παράλογα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την αμερικανική και –επιμένω, δυτική εν γένει – κοινωνία.

3. Family Guy

Ο κεντρικός χαρακτήρας, Peter Griffin, είναι ένας τύπος που θυμίζει σε πολλά τον Homer Simpson, μόνο που στη δική του εκδοχή η τρέλα, η αδιαφορία και η βλακεία φτάνουν σε άλλα επίπεδα.

Ο Peter είναι ανίκανος ως πατέρας, εγωιστής ως σύζυγος, τραγικός ως εργαζόμενος, ασταθής ως φίλος και επιπλέον, μάλλον αλκοολικός. Θα μπορούσε δηλαδή να είναι ο πρωταγωνιστής μιας δυνατής δραματικής σειράς. Ο Seth MacFarlane όμως, δημιουργός του Family Guy, επέλεξε την κωμική ματιά κι έτσι μπορούμε να γελάμε ατελείωτα με τις ανέξοδες χοντράδες του Peter, της οικογένειας και των φίλων του.

4. American Dad

Η πρώτη και ίσως η μόνη, αν δεν κάνω λάθος, animated σειρά η οποία αναδεικνύει, μεταξύ άλλων τον παραλογισμό, τη διαφθορά και τις απάνθρωπες τακτικές της CIA. Βαρύγδουπο; Κι όμως, ο κεντρικός χαρακτήρας, Stan, είναι ένας πράκτορας της CIA, μανιακός με την ασφάλεια της χώρας, τα όπλα, τα συστήματα παρακολούθησης κλπ.

Αυτό πάντως δεν τον εμποδίζει από το να φιλοξενεί έναν εξωγήινο κι έναν πρώην ανατολικογερμανό πρωταθλητή του σκι, το μυαλό του οποίου η CIA έχει τοποθετήσει στο σώμα ενός χρυσόψαρου! Τα παιδιά της οικογένειας, η φεμινίστρια, ειρηνίστρια και σχεδόν αριστερή Haley και ο σπασίκλας, αδύναμος, συναισθηματικός Steve, μάλλον ντροπιάζουν τον «γκαζωμένο» πατέρα. Και πάλι, θα μπορούσε να είναι το υλικό ενός οικογενειακού δράματος.

Ο Seth MacFarlane όμως, ξέρει πώς να αναδεικνύει την ακραία, κωμική πλευρά των πραγμάτων.

Άρτεμη Φύσσα
[email protected]