Τα μυστικά του «Νώε» πίσω από τις κάμερες

noah
ΤΕΤΑΡΤΗ, 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

Η κιβωτός του «Νώε» στη νέα κινηματογραφική εποχή μάλλον χρειάστηκε να περάσει από μία νέα βιβλική καταστροφή πριν βγει στις ελληνικές αίθουσες.

Η ταινία του Αρονόφσκι έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Θρησκευτικές οργανώσεις διαμαρτυρήθηκαν ότι θίγονται τα πιστεύω τους, ισλαμικές χώρες απαγόρευσαν την προβολή της, η εταιρεία παραγωγής ήταν καθησυχαστική και ο Αρονόφσκι με τον Ράσελ Κρόου έφτασαν μέχρι τον Πάπα για να πάρουν τις ευλογίες του.

Τι συνέβη στην πραγματικότητα; Είναι τελικά τόσο τραγικό να απεικονίσεις σε μία κινηματογραφική οθόνη μία ιστορία με θρησκευτικές παραπομπές;

Στην ελληνική πραγματικότητα, οι δημοσιογράφοι ορκίστηκαν με την…υπογραφή τους να μην αποκαλύψουν τίποτα πριν την αυριανή ημέρα, οπότε και βγαίνει στις αίθουσες ο «Νώε».

Photograph: Niko Tavernise/Param / Niko Tavernise

Αν και στο εξωτερικό έχουν ήδη κυκλοφορήσει κριτικές, η εσωτερική αγορά κρατά καλά κρυμμένα μυστικά και παρακάλεσε όσους παρευρέθηκαν στη δημοσιογραφική προβολή, να κρατήσουν τις απόψεις τους λίγο ακόμα στα συρτάρια τους.

Επιπλέον, ο Αρονόφσκι δε χρησιμοποίησε ούτε για δείγμα πραγματικό ζώο στην ταινία. Είναι όλα ρέπλικες πραγματικών ζώων φτιαγμένες από τεχνολογικούς ειδήμονες.

Η εταιρεία φοβούμενη αντιδράσεις, έκανε τρία τελικά μοντάζ, ένα του Αρονόφσκι και 2 που δε γνώριζε ο σκηνοθέτης, για να προλάβει αντιδράσεις. Τελικά, κυκλοφόρησε αυτή του Αρονόφσκι, μετά από συμβιβασμούς και ατελείωτες διαπραγματεύσεις.

Πριν από τον Ράσελ Κρόου, ο ρόλος του Νώε είχε προταθεί στον Κρίστιαν Μπέιλ και τον Μάικλ Φασμπέντερ αλλά αρνήθηκαν λόγω άλλων προγραμμάτων στα επαγγελματικά τους.

Στην ταινία, ο Κρόου συνεργάζεται για τρίτη φορά με την Τζένιφερ Κόνελι. Έχουν ξαναπρωταγωνιστήσει στο «Ένας υπέροχος άνθρωπος» (2001) και «Μια χειμωνιάτικη ιστορία» (2014). Στην πρώτη μάλιστα υποδύθηκαν στο ζευγάρι, όπως και στο «Νώε».

Ο Ρέι Γουίνστον υποδύεται τον Τούμπαλ-κάιν αλλά δεν ήταν η πρώτη επιλογή της παραγωγής. Αρχικά, η παραγωγή θεωρούσε ότι ο Λίαμ Νίσον, ο Λιβ Σράιμπερ ή ο Βαλ Κίλμερ θα ήταν ίσως πιο καλοί σε αυτόν το ρόλο αλλά ο Αρονόφσκι επέμενε ότι ήθελε κάποιον να τα βάλει με τον Νώε και να «αντισταθεί» επί ίσοις όροις με τον Ράσελ Κρόου.

Για το ρόλο της Νάμι, που υποδύεται η Τζένιφερ Κόνελι, είχε προταθεί αρχικά η Τζούλιαν Μουρ.

Προς το παρόν η ταινία έχει απαγορευθεί σε Κατάρ, Μπαχρέιν, Αίγυπτο και Αραβικά Εμιράτα ενώ σε οικονομικό επίπεδο υπολογίζεται ότι κόστισε  125 εκατ. δολάρια.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]